Κεφάλαιο 2: Να σας πω μια ιστορία?

Από τη Χριστίνα Παλάτου


Από παιδί θυμάμαι πως αγαπούσα πολύ τις ιστορίες, τόσο που έμενα ξάγρυπνη μέχρι να σκαρφιστεί ο μπαμπάς μου ένα παραμύθι για να με νανουρίσει.

Μεγαλώνοντας και ανακαλύπτοντας πως οι ιστορίες δεν αφορούν μόνο την παιδική μας ηλικία, έψαχνα με κάθε τρόπο να συνεχίσω να ακούω και να μαθαίνω ιστορίες σε κάθε ευκαιρία.

Κάπως έτσι ερωτεύτηκα και το κρασί. Γιατί όπως σε κάθε έκφανση της τέχνης, έτσι και στο κρασί, πίσω από την ετικέτα του κρύβεται ένας δημιουργός που κάτι θέλει να μας πει. Κάπου θέλει να μας ταξιδέψει και πάντα θα έχει μια μικρή διήγηση να μοιραστεί μαζί μας, φτάνει μόνο να τον ρωτήσουμε.

Είναι αρκετές οι ιστορίες που με έχουν συγκινήσει και με έχουν κάνει να αγαπήσω ακόμη περισσότερο ένα κρασί, μα σήμερα θέλω να σας μιλήσω για την ιστορία του Στέλιου Μπουτάρη και την ετικέτα του, Δυο Ελιές.

Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, στο Γιανακοχώρι δίπλα από τα αμπέλια του Syrah υπάρχουν δυο αιωνόβιες ελιές που κοιτάν η μια την άλλη, αντικρυστά σχεδόν. Εξού και το όνομα αυτού του πολύπλοκου ερυθρού κρασιού. Όμως η ιστορία μας δεν αφορά στην πραγματικότητα την πηγή έμπνευσης του ονόματος, μα την μικρή και παράλληλα τόσο σημαντική για τον ίδιο τον παραγωγό, ιστορία.

Βλέπετε, όλα τα κρασιά της οικογένειας λίγο πριν βγούνε στην αγορά, παίρνανε την έγκριση του ίδιου του Γιάννη Μπουτάρη. Όμως η περίοδος εκείνη τον έβρισκε πάντα εκτός κτήματος και οινοποιείου λόγω φόρτου εργασίας. Έτσι ζήτησε από τον γιό του, Στέλιο να ρισκάρει και να αποφασίσει εκείνος αν το κρασί θα λανσαριστεί στην αγορά. Την ημέρα που κατάφερε εντέλει να πάει στο οινοποιείο και να δοκιμάσει το χαρμάνι των Δύο Ελιών, δε μίλησε ούτε και σχολίασε το κρασί, απλώς έδωσε ένα φιλί στο γιό του, φιλί που συμβόλιζε την έγκριση και την περηφάνια του για τον ίδιο αλλά και για το αποτέλεσμα.

Το πρώτο, εξ’ ολοκλήρου, λοιπόν κρασί του Στέλιου Μπουτάρη, ένα χαρμάνι από Syrah και Merlot βγήκε στην αγορά και κέρδισε εντυπώσεις και ουρανίσκους με το βαθύ ρουμπινί του χρώμα και τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα. Στη μύτη υπάρχουν νότες μαύρου φρούτου και δρυός ενώ τα μπαχάρια το κάνουν να ξεχωρίζει. Το στόμα είναι γεμάτο και και πλούσιο με βελούδινες ταννίνες και μακριά πικάντικη επίγευση.

Έχει ωριμάσει σε barrique για 14 μήνες ενώ έχει δυναμική παλαίωσης εως και 12 έτη. Πιείτε το ιδανικά μαζί με ανθρώπους που αγαπάνε τις ιστορίες, για να έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε μαζί τους και τη σημερινή.

Μέχρι την επόμενη,

Στην υγειά σας.
Χριστίνα

Share: