«Κρασί σε ποτήρι»: Φθηνή λύση ή σωστή επιλογή;

Φιάλη ή ποτήρι; Μια επιλογή που έγινε κανόνας  και… διάσημη μέσα από από τα πρώτα Wine Bars και σήμερα τη βλέπουμε σε όλα στα σημεία εστίασης ή bars που σερβίρουν (και) κρασί.

 

Το κρασί σε ποτήρι είναι μια επιλογή που είτε μόνο του είτε μαζί με κάποιο συνοδευτικό αποτελεί μια προσιτή λύση διασκέδασης. Σε αυτό στηρίχτηκαν τα πρώτα Wine Bars (πριν καταλήξουν -σχεδόν όλα- σε Wine Bistro ή Wine Restaurants!), ένα μάλιστα από αυτά, πήρε το όνομά του από αυτή ακριβώς τη μέθοδο (By the Glass).

Έχει λοιπόν καταλήξει το κρασί σε ποτήρι να σημαίνει κάτι «φθηνό» και «προσιτό», σε σχέση με την παραγγελία μιας φιάλης. Μια επιλογή δηλαδή του «φτωχού» πελάτη, που δεν συμφέρει τα εστιατόρια, αφού με ένα πολύ μικρό συνολικό ποσό μπορεί να «καταληφθεί» ένα τραπέζι για ώρες, στερώντας το σημείο εστίασης από περισσότερα έσοδα. Επίσης, αναγκάζει ένα εστιατόριο να ανοίξει μια φιάλη για ένα -ίσως μόνο- ποτήρι κρασί, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο να μην καταναλωθεί και να πεταχτεί.

 

Με βάση λοιπόν αυτή την αντίληψη, πολλά εστιατόρια έχουν μια πολύ περιορισμένη λίστα κρασιών σε ποτήρι, και ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση να βάζουν σε ποτήρι τα πιο φθηνά, ώστε αν δεν καταναλωθεί ολόκληρη η (τελευταία) φιάλη, η ζημιά να είναι μικρή.

 

Υπάρχουν όμως και οι… πονηροί -ή μάλλον κουτοπόνηροι- που σκόπιμα βάζουν σε ποτήρι τα πιο αδιάφορα κρασιά, με σκοπό να εξαναγκάσουν τους πελάτες- ιδιαίτερα τους φίλους του κρασιού- να παραγγείλουν φιάλη! Έχω συναντήσει αυτή την «τάση» και σε σημεία που ισχυρίζονται ότι είναι «φιλικά» προς το κρασί!

 

Να δούμε όμως την πραγματικότητα; Θα πούμε εδώ τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, και ας με συγχωρήσουν οι εστιάτορες που οι πελάτες του θα ακούσουν κάποιες αλήθειες.

 

Και πρώτα απ’ όλα είναι το κρασί στο ποτήρι μια «φθηνή» επιλογή; Κατηγορηματικά όχι! Γιατί 5 ποτήρια κρασί των 150ml που συνολικά αποτελούν το περιεχόμενο μιας φιάλης κοστίζουν αρκετά περισσότερο από την φιάλη! Τα σημεία εστίασης λοιπόν που έχουν κατανάλωση κερδίζουν από το ποτήρι!

 

Είναι η επιλογή σε ποτήρι λύση «ανάγκης» μόνο για αυτούς που θέλουν να διασκεδάσουν φθηνά; Επίσης όχι, ή όχι μόνο! Είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης για τους πραγματικούς φίλους του κρασιού, που θέλουν με κάθε πιάτο (πρώτο, δεύτερο, επιδόρπιο) να ταιριάξουν το σωστό κρασί! Ιδιαίτερα για μικρές παρέες κάτω των 5 ατόμων που δεν θα καταναλώσουν μια φιάλη για κάθε φάση, το ποτήρι κρασί είναι μονόδρομος! Αν μάλιστα -όπως γίνεται πολύ συχνά σε Wine Bistro- παραγγέλλονται πολλά πιάτα για δοκιμή και συνδυασμό με πολλά κρασιά, η παραγγελία φιάλης αποκλείεται!

 

Σήμερα, υπάρχουν οι τρόποι να συντηρηθεί το κρασί που θα μείνει στη φιάλη, όπως υπάρχει και η δυνατότητα μέσω του Coravin (εδώ:

Coravin Pivot Wine Preservation System και εδώ: Coravin Wine System Model Six Plus) να σερβιριστεί κρασί και από πανάκριβες φιάλες, αφού το κρασί που παραμένει δεν υφίσταται καμμία αλλοίωση! Και υπάρχουν αρκετά πια Wine Bars-Bistro-Restaurants που σερβίρουν σε ποτήρι οποιοδήποτε κρασί του καταλόγου τους!

 

Το σερβίρισμα κρασιού σε ποτήρι χωρίς παρεμβολή… εμποδίων και χωρίς επιφυλάξεις αποτελεί εκδήλωση σεβασμού προς τον πελάτη και ιδιαίτερα προς τον φίλο του κρασιού! Και καλώ τους φίλους του κρασιού να μην αισθάνονται καθόλου άβολα όταν παραγγέλλουν κρασί σε ποτήρι, και να ζητούν -αν είναι αυτό δυνατό και εφ’ όσον δεν σερβίρεται από wine dispenser - το κρασί να σερβίρεται μπροστά τους από τη φιάλη. Το γιατί είναι νομίζω προφανές…

 

Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποια Wine Bars όχι μόνο σερβίρουν το κρασί από τη φιάλη μπροστά στον πελάτη, αλλά του δίνουν τη δυνατότητα να το δοκιμάσει! Παράδειγμα το εξαιρετικό Mouton Bar a Vin… και ελπίζω αυτή η μέθοδος να επεκταθεί σε όσα σημεία εστίασης φιλικά προς το κρασί σέβονται τον πελάτη και το κρασί.

 

Share: