Λίγο ρούμι για τις διακοπές

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μπαίνουμε στον Ιούλιο από Δευτέρα. Πολλοί από εμάς ήδη έχουμε προγραμματίσει τις καλοκαιρινές μας διακοπές, κάποιοι άλλοι, λιγότερο προνοητικοί, όχι ακόμα. Όπως και να έχει, στον αέρα υπάρχει καλοκαιρινή διάθεση. Στη βαλίτσα, εκτός από την καλή διάθεση, πρέπει να βάλουμε και λίγο ρούμι. Και κάπου εδώ, έρχεται η σειρά μου, για μερικές προτάσεις.

Πολλές και καλές οι επιλογές λοιπόν, από τον κατάλογο του HOW. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

Θα ξεκινήσω με ένα ρούμι από τη γαλλόφωνη Καραιβική και συγκεκριμένα τη Μαρτινίκα. Θα βάλουμε μέσα στις αποσκευές και το υπέροχο JM XO. Τον χειμώνα που μας πέρασε, το δοκίμασα κάπου σε μορφή μινιατούρας και αμέσως κατάλαβα οτι μιλάμε για ρούμι υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για ένα ρούμι που ανήκει στην κατηγορία Rhum Agricole. Είναι δηλαδή φτιαγμένο από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου. Υπέροχα γλυκό με νότες γρασιδιού. Απολαύστε το.

Από την άλλη, αν κάποιος προτιμάει μια επιλογή σε διαφορετικό ύφος και διαφορετικό εύρος χρημάτων, θα προτείνω ένα rum industrial, που δεν είναι άλλο από το Selection de Maestros. Ένα ρούμι από την κατηγορία premium, σε επίσης διαφορετικό ύφος από το αμέσως προηγούμενο. Πλούσιο, λιγότερο γλυκό και με γεμάτο σώμα. Στα συν ο υψηλός αλκοολικός βαθμός του 45 τοις εκατό.

Για το Flor de Cana έχουμε μιλήσει αρκετές φορές και έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε σχετικό άρθρο. Flor de Cana λοιπόν, σημαίνει άνθος του ζαχαροκάλαμου και το δεκαοκτάρι είναι μια σπουδαία επιλογή, σε μεσαίο εύρος τιμής.

Δεν θα μπορούσε να λείψει και το απίθανο Zacapa 23 Systema Solera. Έίναι παλαιωμένο για 6 χρόνια στα βουνά της Γουατεμάλας, από όπου και η προέλευσή του. Πολύ αγαπητό από το ελληνικό κοινό και όχι μόνο.

Και από τα βουνά της Γουατεμάλας και της Νικαράγουας, πάμε στη θάλασσα της Καραιβικής. Και τι θάλασσα!!! Σμαραγδένια. Θα πάμε στα νησιά Barbados και συγκεκριμένα στο αποστακτήριο Mount Gay. Με έτος ίδρυσης το 1703, θεωρείται κατά πολλούς το αρχαιότερο αποστακτήριο στον κόσμο. Λέω να βάλουμε στις αποσκευές το λουσάτο Mount Gay 1703. Ο master distiller Αllen Smith χρησιμοποιεί διαφόρων ηλικιών ρούμια, εκ των οποίων το νεότερο είναι 10 ετών. Υπέροχο ρούμι για σπουδαίες περιστάσεις.

Και τελευταία πρόταση, ένα λευκό ρούμι. Θα είναι κι αυτό από την κατηγορία Rhum Agricole. Χώρα προέλευσης η Αιτή και ρούμι το εξαίσιο Clairin Casimir.

Οπότε λοιπόν, διαλέξτε όσα περισσότερα από αυτά μπορείτε, βάλτε τα στη βαλίτσα και

Καλές διακοπές και στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: