| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Local for the WINe


6 μοναδικές ποικιλίες και κρασιά που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν!

 

Έχουμε την ευκαιρία να ζούμε σε μια χώρα οινοπαραγωγικά ‘πολυποικιλιακή’ με αν όχι εξαιρετικά, τουλάχιστον -όλο και πιο- ενδιαφέροντα κρασιά. Θαυμάσια μικροκλίματα φιλοξενούν τόσο διεθνείς όσο και γηγενείς ποικιλίες με τις τελευταίες να σκαρφαλώνουν συνεχώς στην κορυφή της λίστας αναζήτησης των καταναλωτών.

Οι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των Ελλήνων παραγωγών και μία μαγική οινική διέξοδο για όποιον θέλει να δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Για κείνους που διαθέτουν απαιτητικό ουρανίσκο και για όσους είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν ιδιαίτερες γεύσεις από κάθε γωνιά του ελληνικού αμπελώνα, αυτές είναι 6 υπέροχες γηγενείς λευκές ποικιλίες.

 

Αηδάνι

Η αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία η οποία συμμετέχει στο ΠΟΠ Σαντορίνη και θεωρείται το σταφύλι που συμπληρώνει, μπορεί και πρέπει να ‘στέκεται’ μόνη της! Είναι ίσως η 2η πιο σημαντική λευκή ποικιλία της Σαντορίνης. Πρόκειται για σταφύλι που δίνει κρασιά συνήθως ηπιότερης οξύτητας και εντονότερου αρωματικού δυναμικού από τα Ασύρτικα, με φρουτώδεις αλλά και ανθικές νότες στο προσκήνιο.

Αν και δεν υπάρχει παγιωμένος τυπικός χαρακτήρας, κυρίως γιατί δεν έχει μεγάλη ιστορία ως μονοποικιλιακό, ξηρό κρασί, το Αηδάνι από το Κτήμα Σιγάλα ξεχωρίζει ορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το πως πρέπει να είναι ένα απολαυστικό Αηδάνι.

Λεμονί όψη με γενναιόδωρα αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών όπως το γκρέιπφρουτ, σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία φυτικότητας που θυμίζουν χόρτα ή γρασίδι και λευκά άνθη. Το στόμα που ακολουθεί τα αρώματα της μύτης είναι ξηρό με μέτρια οξύτητα, διακριτική ορυκτότητα και ζωηρή επίγευση.

 

Ασπρούδι

Άγνωστος μεταξύ αγνώστων και στην κορυφή της λίστας με τις σπάνιες- άγνωστες ποικιλίες είναι το Ασπρούδι (ή Ασπρούδα ή Ασπρούδες). Μία ομάδα λευκών ποικιλιών -παρά μια ποικιλία- που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Και τί με αυτό; Βγάζουν τόσο ωραία κρασιά!

Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς κάνει σπουδαία προσπάθεια τόσο για την ταυτοποίησή τους όσο και για την ανάδειξή τους με μεταξύ άλλων την παραγωγή ενός πολύ νόστιμου κρασιού που ακούει στο όνομα ‘Ασπρούδι’! Ένα ευκολόπιοτο κρασί με ζωηρή οξύτητα και φρουτένιο χαρακτήρα. Ευχάριστο, με αρώματα από ροδάκινα και γκρέιπφρουτ να ξεχωρίζουν πλάι σε βότανα που δίνουν την αίσθηση φρεσκάδας. Γεύση γεμάτη, στρογγυλή με την ισορροπία και τον αέρα του απόλυτου γευστικού πασπαρτού!Κατσανό

Μία από τις πολύ σπάνιες λευκές ποικιλίες της Σαντορίνης που η καλλιέργειά της καλύπτει λιγότερο από το 1% του αμπελώνα. Στην περίπτωση του Κατσανού η ποικιλία έχει ταυτιστεί αποκλειστικά με το Οινοποιείο Γαβαλά στη Σαντορίνη και με το ομώνυμο κρασί. Οποιαδήποτε τυπικότητα έχουμε ορίσει ή περιγράψει είναι χάρη σε αυτό το κρασί.

Με σταφύλια που συλλέγονται από ιδιόκτητους αμπελώνες ηλικίας άνω των 30 ετών στο Μεγαλοχώρι και το Ακρωτήρι.

Το Κατσανό Γαβαλά ξεχωρίζει για τα αρώματα εσπεριδοειδών κυρίως του λεμονιού που μαζί με το μέλι και το βερίκοκο συνθέτουν μια διακριτικά υπέροχη μύτη. Το στόμα έχει ένταση, μίνεραλ στοιχεία αλλά και εξαιρετική οξύτητα με μακρά και πολύ ευχάριστη επίγευση.

 

Βιδιανό

Το καμάρι της Κρήτης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αλλά παραμένει εξαιρετικά ελκυστικό ‘εντός συνόρων’. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων, που μερικές φορές ωριμάζουν σε βαρέλι. Το Βιδιανό ξεχωρίζει για το έντονο κιτρινωπό του χρώμα και από πολλούς θεωρείται η ελληνική απάντηση στο γοητευτικό Viognier.

Η νέα ετικέτα του Λύχνος Βιδιανό ΒΙΟ από το Οινοποιείο Ντουράκη είναι η καλύτερη γνωριμία με την πλέον ανερχόμενη και ποιοτική ποικιλία της Κρήτης. Ο Λύχνος καταφέρνει και εκφράζει τον πληθωρικό, πλούσιο και βελούδινο χαρακτήρα που χαρίζει το Βιδιανό στο στόμα, σε συνδυασμό με τα αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και λουλουδιών. Τροπικά φρούτα μαζί με ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι και άνθη ακακίας. Ξηρό, γεμάτο, με ισορροπία λιπαρότητας και δροσιστικής οξύτητας και επίμονη επίγευση. Ένα βιολογικό κρασί που θα αγαπήσετε.

 

Ρομπόλα

Το αντίπαλο δέος του Σαντορινιού Ασύρτικου έρχεται από την Κεφαλονιά με το υπέροχο Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας και τη μοναδική και πολλά υποσχόμενη ποικιλία Ρομπόλα. Ένα σταφύλι που αν λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται εκφράζει μοναδικά το terroir από το οποίο προέρχεται δίνοντας λευκά ξηρά κρασιά με φίνο χαρακτήρα και απίθανη οξύτητα.

Δοκιμάστε τη Ρομπόλα από το δημοφιλή άγιο του Ιονίου San Gerasimo.

Το ειδικής καλλιεργητικής μεταχείρισης SanGerasimo από την Ορεάλιος Γη, έχει κομψά και περίπλοκα αρώματα, με κυρίαρχα αυτά των εσπεριδοειδών (ξεχωρίζει το γκρέιπφρουτ) πλάι σε νότες μελιού και λευκών λουλουδιών. Είναι ένα κρασί λαχταριστό με ισορροπημένο στόμα, τραγανή οξύτητα που χαρίζει καθαρότητα, ένταση κι ένα φρέσκο τελείωμα.

 

Βοστιλίδι

Το Βοστιλίδι (ή Βοστιλίδας ή αυγουστολίδι ή γουστολίδι) είναι μια μοναδική αρχαία Κεφαλλονίτικη ελληνική ποικιλία. Πρόκειται για έναν πολύ παλιό κεφαλλονίτικο θησαυρό που λίγο έλλειψε να εξαφανιστεί. Η Ορεάλιος Γη, με σεβασμό στην παράδοση, αναβίωσε το Βοστιλίδι με ένα μονοποικιλιακό, ημι-παλαιωμένο κρασί, που ήρθε να εγκαινιάσει μία «Νέα Εποχή».

Το Nouvelle Époque, είναι ένα κρασί που μπορεί να μας ταξιδέψει και να διευρύνει τους γευστικούς μας ορίζοντες. 50% του κρασιού ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια δίνοντας όμορφα από τα στοιχεία της δρυός στο ώριμο κυδώνι και τη κομπόστα βερίκοκο. Τα αρώματα συμπληρώνουν το μέλι, η βανίλια και τα αποξηραμένα βότανα. Το στόμα που ακολουθεί τη μύτη είναι πλούσιο με αισθητή οξύτητα και αρκετή λιπαρότητα.

Share: