| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Macallan-Mania

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ψάχνω κατάλληλη λέξη για να αποτυπώσω αυτό που γίνεται με τα παντός είδους Macallan στις αγορές του εξωτερικού. Μιλάμε κυριολεκτικά για παροξυσμό και η κατάσταση νομίζω οτι έχει ξεφύγει από κάθε λογική. Θα ρίξουμε λοιπόν την καθιερωμένη ματιά στις αγορές whisky του εξωτερικού. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Ξεκινάω με την πρώτη χρονολογικά δημοπρασία, που έγινε στη Γκλασκώβη. Θα κάνω μια σημαντική παρατήρηση, πριν αρχίσω να λέω μπουκάλια και τιμές. Μιλάμε για τιμές δημοπρασιών και όχι τιμές ραφιού. Διότι αν μιλήσουμε για τιμές ραφιού, θα έχουμε εγκεφαλικά, που εδώ που τα λέμε, έτσι κι αλλιώς έχουμε. Ένα μπουκάλι ας πούμε το οποίο πωλείται σε δημοπρασία 1000 ευρώ, στο ράφι μπαίνει πάνω από 1800, φανταστείτε τι γίνεται όταν μιλάμε για δέκα και είκοσι χιλιάρικα.

Λοιπόν στη Γκλασκώβη, έγινε πρωτοφανής παροξυσμός με τα Macallan, ενώ ειδικά στα λεγόμενα φτηνά - ο Θεός να τα κάνει φτηνά - η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Σας δίνω μια εικόνα. Δωδεκάρι, δυο ετικέτες πίσω, σπάνιο μεν, αλλά όχι πάρα πολύ, πουλήθηκαν δυο κομμάτια, και τα δυο δικά μου, 430 λίρες έκαστο, τη στιγμή που ένα χρόνο πριν, πιάνανε δεν πιάνανε 200 λίρες. Δεκαοκτάρι χρονολογημένο του 1989, που πριν δυο μόλις χρόνια αγοράζαμε χονδρική 88 συν φπα, πέρασε το χιλιάρικο. Πιο χαρακτηριστική όμως είναι η περίπτωση του Macallan 10 ετών, ειδική έκδοση για το Whisky Magazine. Το συγκεκριμένο μπουκάλι, όταν ακόμη συνεργαζόμουν με το περιοδικό, το αγοράζαμε πριν 4 χρόνια, 200 λίρες. Πουλήθηκε για 3200 λίρες. Είπατε τίποτα? Ακόμη, Macallan Anniversary Malt 25 ετών 1965, άλλαξε χέρια για 4000 λίρες, όταν μόλις πέρσι πουλιόταν 2000 λίρες. Φυσικά το Macallan δεν κατέλαβε την πρώτη θέση στη δημοπρασία, αφού η φιάλη των 40 ετών που έπιασε 12000, δεν γινόταν να κερδίσει τα θηρία που θα σας πω αμέσως παρακάτω. Πρώτη και δεύτερη θέση για δυο Bowmore 38 ετών, από την διάσημη φουρνιά του 1964, με 15000 και 13500 αντιστοίχως. Αμέσως πιο κάτω, ακόμη ένα μπουκάλι θρύλος, Brora 40 ετών του 1972, με 12 χιλιάρικα. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση του τι εστί Brora, δοκιμάστε το Johnnie Walker Ghost and Rare, το οποίο περιέχει μέσα στο blend μπόλικο Brora. Πιο κάτω ήταν το Macallan 40 ετών που προανέφερα, ενώ με 11500, Karuizawa Cask 226 και 7922, σε σετ των δυο φιαλών. Συμπερασματικά, νικητής ναι μεν το Bowmore, αλλά θρίαμβος για τα Macallan, με εκατοντάδες κομμάτια πάνω από το χιλιάρικο. Αξιοσημείωτες και οι περιπτώσεις των Yamazaki 18 ετών και Dalmore 50 ετών, με 1850 και 3300 αντιστοίχως, αφού μιλάμε για μινιατούρες και όχι full size bottle.

Πάω στην επόμενη μέρα και στο Εδιμβούργο, όπου παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο. Αμέτρητα Macallan πάνω από το χιλιάρικο και δεκάδες πάνω από τις τρεις χιλιάδες, νικητής πάλι το Bowmore. Αυτή τη φορά με αστρονομικό ποσό, που πέρασε τις 50 χιλιάδες και όχι σε επίσημη εμφιάλωση του αποστακτηρίου, αλλά σε ανεξάρτητη, όχι όμως μια οποιαδήποτε, αλλά του maestro Silvano Samaroli, αν δεν ξέρετε ποιος είναι, διαβάστε το σχετικό άρθρο. Η αναμενόμενη τιμή πώλησης ήταν γύρω στις 25 με 28 χιλιάδες, τελικά όμως έπρεπε να ξοδευτούν 51611 λίρες για να αλλάξει ιδιοκτήτη. Αξιοσημείωτο, οτι στις πρώτες 8 θέσεις είχαμε 4 συμμετοχές για το συγκεκριμένο αποστακτήριο. Και τώρα που το σκέφτομαι, είναι ο σημαντικότερος παίκτης, μαζί με Macallan και Karuizawa, στο χρηματιστήριο. Τα νούμερα που ακολούθησαν είναι εξωφρενικά, όπως 28027 λίρες, 22222 λίρες, οπότε για να μη με πιάσει ζαλάδα, σταματάω εδώ και βάζω να πιω λίγο δωδεκαράκι Balvenie για να συνέλθω.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: