Meet the Faces HOW: Xρήστος Ζαφειράκης

Που βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή;

Στον Τύρναβο.

Γεννήθηκα και  ζω στον Τύρναβο.  Είμαι απόφοιτος την Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σπούδασα οινολογία στο Τ.Ε.Ι  Αθηνών. Για σχεδόν 4 χρόνια ήμουν στην Ιταλία όπου παρακολούθησα μαθήματα οινολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορίνο με το πρόγραμμα ERASMUS , ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου με θέμα διοίκηση οινοποιών στο Μιλάνο και εργάστηκα σε 3 διαφορετικά οινοποιεία με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας.

Ποια είναι η σχέση σου με το κρασί;

Είμαι η τέταρτη γενιά αμπελοκαλλιεργητής. Πριν από περίπου 100 χρόνια  προπάππους μου ο Μιλτιάδης , ο οποίος ήταν βαρελοποιός στα Αμπελάκια του νόμου Λάρισας,  ήρθε στον Τύρναβο με σκοπό να φυτεύσει αμπέλια. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να βοηθά τους γονείς μου στα αμπέλια θυσιάζοντας αργότερα ως έφηβος πολλές από τις βραδινές μου εξόδους.

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο;

Όλα. Αρκεί να προέρχεται από βιολογικούς ή βιοδυναμικούς αμπελώνες χωρίς τη χρήση επιλεγμένων ζυμών και με συγκέντρωση αλκοόλης όχι πάνω από 14 με 14,5.

Ήπιο ή με φυσαλίδα;

Τώρα τελευταία επιλέγω φυσαλίδες. Ίσως είναι της ηλικίας!

Αγαπημένη οινική χώρα;

Γαλλία.

Αγαπημένη ποικιλία;

Λημνιώνα.

Αγαπημένος συνδυασμός κρασιού-φαγητού;

Ψάρι με λευκό κρασί και μερικές φορές με Λημνιώνα ερυθρό.

Το κρασί έχει εποχή, ώρα και περίσταση;

Όχι, δεν έχει. Ο άνθρωπος πίνει κρασί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το έχει βάλει στην καθημερινότητά του, στις  χαρές , στις λύπες και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει χώρος για ένα ποτήρι κρασί.  Με λίγα λόγια έχουμε ιστορικούς και  πολιτιστικούς  δεσμούς  με το κρασί. Στον σύγχρονο τρόπο ζωής η σωστή και υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού αποτελεί βασικό συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένες διατροφής.

 

 

Περιέγραψε μία στιγμή που θυμάσαι κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Όταν έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα μου με ένα ποτήρι Λημνιώνα του 2007.

Που αλλού θα ήθελες (αν ήθελες) να είσαι τώρα και τι θα επέλεγες να πιείς και γιατί;

Έχω να κάνω διακοπές τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήθελα να πίνω το νέο μας κρασί, το οποίο είναι αφρώδες με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη από τις ποικιλίες Λημνιώνα και Ασύρτικο, με φίλους σε μια παραλία!

Πώς είναι να καταπιάνεσαι με μία σπάνια ποικιλία όπως η Λημνιώνα;

Είναι μια όμορφη τρέλα. Αν αναλογιστείς ότι το 2007 (που κυκλοφόρησε στην αγορά η πρώτη μονοποικιλιακή Λημνιώνα )  την ήξεραν ελάχιστοι και σήμερα τη γνωρίζουν σχεδόν όλοι, καταλαβαίνεις την πορεία  που έχουμε κάνει. Σήμερα το Κτήμα φτιάχνει 5 κρασιά από αυτήν την ποικιλία, έχει συνολικά φυτεμένα 60 στρέμματα από την ποικιλία Λημνιώνα κι έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια την κλονική επιλογή της ποικιλίας (με ιδία κεφάλαιο) με σκοπό τη βελτίωση των αμπελώνων. Είναι ένα πανέμορφο ταξίδι το οποίο εύχομαι να μην σταματήσει ποτέ.

Πόσα πρόσωπα (μπορεί να) έχει η Λημνιώνα;

Πάρα πολλά. Δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τη δυναμική της και τις δυνατότητες που έχει. Κάθε οινική χρόνια είναι μια νέα εμπειρία με τη Λημνιώνα, γεγονός που την κάνει συναρπαστική. Ξεκινήσαμε με τον ερυθρό οίνο και στη συνέχεια πήγαμε στο ροζέ. Στη συνέχεια ακολουθήσε η ωρίμανση σε αμφορέα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Είμαι βεβαίως  ότι της ταιριάζει πολύ η ωρίμανση σε αμφορέα. Και σε λίγους μήνες ακολουθεί το νέο πρόσωπο τη Λημνιώνας το αφρώδες.

Το Οινοποιείο Ζαφειράκη έχει γίνει ταυτόσημο της ποικιλίας. Αυτό είναι μία ηθική ικανοποίηση για την αφοσίωση που έχεις επιδείξει ως παραγωγός σε αυτήν κι αν ναι, τι κίνητρο σου δίνει για την επόμενη ημέρα;

Ναι, είναι μια ηθική ικανοποίηση. Η Λημνιώνα από μια ξεχασμένη ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα πλέον είναι μια από τις πιο σημαντικές, ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες. Κρασιάμας εξάγονται σε 8 χώρες, πωλούνται σε μερικά από τα καλυτέρα εστιατόρια του κόσμου με πάρα πολλές διακρίσεις.

Το σημαντικότερο δεν είναι η εμπορική επιτυχία της Λημνιώνας αλλά ότι εισήγαγε ένα νέο στιλ κόκκινου κρασιού. Όταν ξεκίνησα να κάνω κρασί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των  κρασιών ήταν το πολύ βαρέλι, η υψηλή συγκέντρωση αλκοόλης και τα αρώματα τύπου μαρμελάδας και καφέ . Η Λημνιώνα πρεσβεύει ένα άλλο στιλ κρασιού, βασισμένο στη φινέτσα και την ισορροπία τόσο γευστικά όσο και αρωματικά. Τα σταφύλια προέρχομαι από βιολογικούς αμπελώνες , η ζύμωση και ωρίμανση γίνεται σε μεγάλου όγκου βαρέλια , με τις παραβάσεις κατά τη διάρκεια την οινοποίησης να είναι ελάχιστες.

Τι άλλο να περιμένουμε από τη Λημνιώνα και το Κτήμα Ζαφειράκη;

Τα σχέδια μας για τη Λημνιώνα είναι πολλά. Το σπουδαιότερο είναι η εφαρμογή βιοδυναμικών πρακτικών σε όλους  τους αμπελώνες μας από το 2021. Στόχος είναι να δυναμώσουμε το χαρακτήρα του terroir που έχουν ήδη τα κρασιά μας.

 

 

Share: