Μικρά Μυστικά

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Προχτές το βράδυ είχα συζήτηση με φίλο, σε σχέση με το αγαπημένο μας ποτό. Πολλά και διάφορα είπαμε, στο τέλος όμως καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα: Όποιος πει οτι το γνωρίζει καλά, αυτός θα είναι κι ο πλέον άσχετος. Είναι τόσο πολύπλοκο, που ακόμη και οι καλλιτέχνες που το φτιάχνουν, δεν λένε ποτέ οτι το ξέρουν στην εντέλεια, παρά μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό τον μαγικό κόσμο που βρίσκεται πίσω από την παρασκευή του. Πόσο μάλλον εμείς στην Ελλάδα, που όχι μόνο η χώρα μας απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από Σκωτία και Ιρλανδία, αλλά και δεν έχουμε την τεχνογνωσία των λαών αυτών. Βεβαίως από απόσταξη έχουμε μια ιδέα, κυρίως σε Κρήτη και Μακεδονία θα έλεγα, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να γνωρίζουμε πως να φτιάξουμε whisky.

Ωστόσο, κάποιοι από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος, το ερωτεύτηκαν. Και παρότι δεν γεννήθηκα ούτε στη Γκλασκλωβη, ούτε στο Εδιμβούργο, αλλά στον ταπεινό Πειραιά, φρόντισα να μάθω κάποια λίγα πράγματα και μικρά μυστικά, είτε διαβάζοντας με τις ώρες, είτε μέσω των επισκέψεών μου στα τόσα και τόσα αποστακτήρια που πήγα. Τώρα που είπα διάβασμα, συνειδητοποιώ το εξής. Αν τις ώρες που έχω φάει στο να διαβάζω δεκάδες βιβλία για το whisky τις είχα αφιερώσει για διάβασμα των μαθημάτων του πανεπιστημίου, τώρα όχι απλώς θα είχα πάρει το πτυχίο, που το παράτησα στη μέση, αλλά θα ήμουν πρύτανης.

Τέλος πάντων, θα το θέσω ως εξής. Θα έλεγα οτι έχω μια μικρή ιδέα και ξέρω πέντε πραγματάκια που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Λίγα μικρά και σημαντικά, ή λιγότερο σημαντικά μυστικά.

Πριν ξεκινήσω να πω οτι την εβδομάδα μετά την Καθαρή Δευτέρα θα έχουμε εκδήλωση με πολύ ωραία whisky στην αίθουσα του HOW. Μεταξύ άλλων θα είναι τα υπέροχα Cragganmore Distillers Edition, Talisker Port Ruigh και πολλά άλλα, καθώς και μπουκάλι έκπληξη. Να είστε σε εγρήγορση και μην το χάσετε. Πάμε τώρα στα μικρά μυστικά.

Ξεκινάω με το σχήμα του αποστακτήρα. Κοντός και χοντρός άμβυκας, δίνει πιο βαρύ απόσταγμα. Ψηλός άμβυκας πιο ελαφρύ απόσταγμα. Όπου βαρύ, συνήθως μεταφράζεται ως καλό.

Αρώματα και γεύσεις δημητριακών, προκύπτουν από τη βύνη. Οι νότες του μπισκότου που συναντάμε σε μερικά whisky, κυρίως από τα Highlands, όπως ας πούμε το δεκάρι Glenmorangie, προέρχονται επίσης από τη βύνη.

Όπου γεύση και άρωμα βανίλιας, η σκέψη πάει κατευθείαν σε αμερικάνικη βελανιδιά. Το συγκεκριμένο είδος ξύλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βανιλίνη, η οποία γίνεται ακόμη περισσότερο αισθητή μετά το καψάλισμα των βαρελιών στη βιομηχανία του bourbon.

Η πιο λεπτή άλεση σου καρπού, που χρησιμοποιούν ορισμένοι ποτοποιοί, σημαίνει περισσότερους κόκκους μέσα στο γλεύκος. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει περισσότερο αφρό μέσα στον πρώτο άμβυκα και άρωμα ξηρών καρπών.

Δεν θα πω τίποτα άλλο σήμερα, αλλά σύντομα θα επανέλθω. Τώρα θα πιώ. Ξανά μέσα στο ποτήρι λίγο από το πολυαγαπημένο δεκαράκι Laphroaig και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: