Μιλώντας για τον ‘ταπεινό΄ Ροδίτη

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περισσότερα από 615.000 στρέμματα οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με το 90% των αμπελώνων αυτών να είναι καλυμμένοι με γηγενείς ποικιλίες. Από το σύνολο των στρεμμάτων περίπου το 14% (περισσότερα από 90.000 στρέμματα) καλύπτονται από Ροδίτη, που συναγωνίζεται με το Σαββατιανό για τον τίτλο της πιο πολυφυτεμένης ποικιλίας, με διασπορά σε όλη την χώρα. Μπορεί να απολαμβάνουμε λευκά κρασιά από Ροδίτη, όμως πρόκειται για ένα ερυθρωπό σταφύλι, ένα σταφύλι με ροζ φλούδα δηλαδή. Θα την βρούμε με πολλά διαφορετικά ονόματα όπως Αλεπού Ροδίτης, Τουρκοπούλα, Ρογδίτης και Κανελάτο. Υπάρχουν δύο θεωρίες για το όνομα του. Η πρώτη λέει ότι το πήρε από το νησί της Ρόδου και η άλλη από το ρόδινο χρώμα του.

Σαν σταφύλι είναι ζωηρό και παραγωγικό με τις αποδόσεις να εξαρτώνται πολύ από τον κλώνο, ενώ είναι ανθεκτικός στην ξηρασία. Καλύτερος κλώνος του σταφυλιού θεωρείται ο Ροδίτης Αλεπού, που είναι ο σκουρόχρωμος Ροδίτης με μικρότερες ρόγες και δίνει χαμηλότερες αποδόσεις και πιο αρωματικά κρασιά. Ο Ροδίτης μπορεί να δώσει (και δίνει) μεγάλες αποδόσεις, ουδέτερων και αδιάφορων κρασιών, όχι μόνο χύμα αλλά και εμφιαλωμένων, ειδικά όταν καλλιεργείται σε χαμηλό υψόμετρο. Αυτός είναι και ένας λόγος που αυτή η ποικιλία θεωρείται από πολλούς μέτρια και τα κρασιά που δίνει άνευ σημασίας. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, αυτή που μας ενδιαφέρει και αξίζει να σταθούμε! Αυτή που λέει ότι με την κατάλληλη φροντίδα στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, με μικρές αποδόσεις από ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους Ροδίτες της Αιγιαλείας.

Αν και καλλιεργείται σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, διακρίνεται κυρίως στην περιοχή της Αχαΐας όπου δίνει τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάτρα (Icon R). Συγκεκριμένα στις πανέμορφες πλαγιές της Αιγιαλείας και σε υψηλό υψόμετρο το σταφύλι αυτό εκφράζεται πολύ ωραία δίνοντας κρασιά με αρώματα πεπονιού, μήλου και εσπεριδοειδών, ζωηρή οξύτητα και μέτριο σώμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίζουμε και ορυκτά στοιχεία. Αν και γενικότερα δεν είναι κρασιά που προορίζονται για παλαίωση υπάρχουν κάποια παραδείγματα που σπάνε τον κανόνα και ίσως μας κάνουν να αναθεωρήσουμε την άποψη μας για τις δυνατότητες εξέλιξης της ποικιλίας στην φιάλη, κυρίως όταν μιλάμε για αυτή την περιοχή. Έχω δοκιμάσει εκπληκτικούς Ροδίτες, 10-15 ετών από τον Τετράμυθο (Τετράμυθος Λευκό). Κρατήστε μερικές φιάλες από τέτοιους Ροδίτες που δεν κοστίζουν πάνω από 9-10 € και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείτε με την εξέλιξη τους.

Τον συναντάμε επίσης και στην ζώνη ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα (Blanc de Blancs) που περιλαμβάνει τους αμπελώνες του Porto Carras στην Χαλκιδική σε ποσοστό 35% μαζί με το Αθήρι και το Ασύρτικο. Συμμετέχει και στην ΠΟΠ Αγχίαλος στην Μαγνησία όπου αναμιγνύεται με το Σαββατιανό, όμως τα κρασιά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι για την ακρίβεια από τις ζώνες ΠΟΠ για τις οποίες αναρωτιέσαι για τον λόγο ύπαρξης της.

Εκτός της Αχαΐας τον συναντάμε και σε μονοποικιλιακές εκφράσεις στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε κρασιά όπως το Παράγκα - Λευκός και το Άνεμος – Λευκός, που είναι νόστιμα καθημερινά και με καλή σχέση τιμής ποιότητα, κρασιά. Στην Φολόη Μερκούρη ο Ροδίτης από την ορεινή Ηλεία δείχνει επίσης τις δυνατότητες του αλλά και την ικανότητα του να εξελίσσεται όμορφα. Στην ποικιλία αρέσει πολύ και η παρέα με άλλα σταφύλια όπως το Chardonnay (1827 Λευκό), το Sauvignon Blanc (Στροφιλιά Λευκή, Γένεσις Λευκό) αλλά και πιο συχνά το Μοσχοφίλερο (Άκρες – Λευκός, Αμπέλου Φως – Λευκό).

Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας την καθιστούν ιδανική και για την παραγωγή ρετσίνας με αρκετά εξαιρετικά παραδείγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως τα Αφρός, Ρητινίτης Nobilis, Κεχριμπάρι Ρετσίνα και Τετράμυθος Ρετσίνα.

Τα κρασιά από Ροδίτη εκτός από τα επίπεδα τιμών που κυμαίνονται σε πολύ προσιτά επίπεδα προσφέρουν ένα ακόμα πλεονέκτημα. Είναι πολύ ευέλικτα στο τραπέζι, καθώς ταιριάζουν με πολλά διαφορετικά στυλ φαγητών. Θα σταθούν όμορφα δίπλα σε λαχανικά, σαλάτες και λαδερά, σε όλα τα θαλασσινά αλλά και σε ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων. Κάποιες orange εκφράσεις της ποικιλίας όπως το Icon R Orange μπορεί να συνδυαστεί και με πιάτα με αρνί και χοιρινό. Τις ρετσίνες απολαύστε τις με οποιοδήποτε μεζεδάκι και αν βρεθεί μπροστά σας!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Share: