My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Moonshine και άλλα μέρος δεύτερο

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Που είχαμε μείνει την περασμένη εβδομάδα? Έπινα ένα ωραίο Michters Rye κι έγραφα για τους moonshiners. Πάμε τώρα παρακάτω.

Τον δέκατο όγδοο αιώνα εμφανίστηκαν στην Αμερική οι πρώτοι Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί μετανάστες. Κάπου εκεί αρχίζει και η απόσταξη whisky. Διαφόρων ειδών υλικά ευδοκιμούσαν στην αμερικανική ήπειρο, με καλαμπόκι και σίκαλη να είναι στην πρώτη γραμμή. Οι περιοχές που δέχτηκαν τους περισσότερους μετανάστες ήταν το Μέριλαντ και η Βιρτζίνια. Ειδικότερα στη δυτική Βιρτζίνια και συγκεκριμένα στο Κεντάκι, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αποστακτήρια.

Ωστόσο, μιας και μιλάμε για την αμερικανική ήπειρο, υπάρχει και μια διόλου ευκαταφρόνητη παραγωγή σε ρούμι, κυρίως στο νότο, όπου και υπάρχουν μεγάλες φυτείες με ζαχαροκάλαμα, την πρώτη ύλη για το συγκεκριμένο ποτό. Και τότε έρχεται η βαριά φορολογία στα ζαχαροκάλαμα και στο παράγωγό τους, τη μελάσα, και εξαιτίας αυτής της συγκυρίας, το whisky παίρνει την πάνω βόλτα. Και το 1794, πολύ καιρό αφού έχει καθιερωθεί το whisky στη συνείδηση των κατοίκων, ντόπιων και εποίκων, έρχεται η πρώτη φορολογία για την απόσταξη whisky. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε όλες τις πολιτείες που φτιάχνουν whisky. Οι κυβερνητικοί εισπράκτορες ζητούν για λογαριασμό του κράτους το 25 τοις εκατό της αξίας των ποτών, κάτι που θα οδηγήσει κάμποσους απο αυτούς στο λιντσάρισμα.

Το κίνημα αυτό μένει στην ιστορία σαν Η επανάσταση του whisky και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να καταστείλει αυτή την επανάσταση είναι ο Τζώρτζ Ουάσιγκτον. Το παράδοξο της ιστορίας είναι οτι ο ίδιος όχι μόνο είναι λάτρης του ποτού, αλλά έχει και δική του συνταγή παρακαλώ, η οποία βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος της στη σίκαλη. Η εξέγερση καταστέλλεται και με αυτά και με αυτά το Κεντάκι γίνεται το πρώτο όνομα στην παρασκευή του ποτού και η περιοχή με τα πιο πολλά αποστακτήρια, νόμιμα και παράνομα.

Τότε είναι που το ποτό αποκτά την ονομασία bourbon, η οποία προήλθε από τους Γάλλους Βουρβώνους που είχαν ενεργό ρόλο στην περιοχή απο πάρα πολλά χρόνια πριν. Όλα αυτά γύρω στο 1830 με 1840, ενώ απο το 1922 μέχρι το 1933 έχουμε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με ενδιάμεσο το 1928 τον λεγόμενο Πόλεμο των Χημικών, όταν η κυβέρνηση δηλητηρίαζε το αλκοόλ που χρησίμευε για παρασκευή ποτών.

Εμάς δεν μας απαγορεύει κανείς να πιούμε, ούτε και μας δηλητηριάζουν το ποτό μας. Οπότε θα βάλω λίγο από το απίθανο Blantons Gold, που έχω σε αφθονία τον τελευταίο καιρό, και μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα τα ξαναπούμε, θα ευχηθώ

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: