| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

NDP

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Λίγες οι διακοπές φέτος. Ελπίζω η επιστροφή μου να βρίσκει όλους τους αναγνώστες καλά. Ακόμη ελπίζω το επόμενο καλοκαίρι να είναι καλύτερο από το φετινό. Κι ακόμη πιο πολύ ελπίζω ο Σεπτέμβριος να αποζημιώσει, όσους χρειάζονται κάποια αποζημίωση, με λίγες βουτιές ακόμη. Εμένα δηλαδή.

Τέλος πάντων. Που είχαμε μείνει στα τελευταία άρθρα? Μιλήσαμε για ανεξάρτητη εμφιάλωση. Πρώτα για whisky, ύστερα για ρούμι. Εξηγήσαμε τι είναι και ρίξαμε μια ματιά σε κάποιους από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους εμφιαλωτές.

Είναι πιθανό κάποιοι από εσάς να μη διάβασαν τις αράδες αυτές που έγραψα για αυτό το θέμα, μιας και μιλάμε για άρθρα που γράφτηκαν στην καρδιά του Αυγούστου. Κι ίσως να διαβάζουν το σημερινό, αλλά δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν τα δυο προηγούμενα. Για αυτό εξηγώ εν τάχει τι είναι η ανεξάρτητη εμφιάλωση, ή μάλλον καλύτερα, τι είναι ο ανεξάρτητος εμφιαλωτής. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες αγοράζουν από αποστακτήρια whisky ή ρούμι, κατά κύριο λόγο, σε ολόκληρα βαρέλια. Τα παλαιώνουν όπως και όσο νομίζουν και τα εμφιαλώνουν όταν αποφασίσει ο δικός τους master blender, κάτω από δική τους ετικέτα, αναφέροντας όμως τα στοιχεία του ποτού και κυρίως το όνομα του αποστακτηρίου, από το οποίο προμηθεύτηκαν το απόσταγμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούμε και σήμερα, και θα μιλήσουμε για

NDP

Τρία αρχικά λοιπόν. Αλλά τι σημαίνουν? Σημαίνουν Non Distilling Producers, ή αλλιώς Non Distillers Producers. Κι είναι ώρα να το πιάσουμε από την αρχή.

Η οποία χρονολογείται από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα. Κι ανοίγω παρένθεση, λέγοντας οτι πάλι για ανεξάρτητη εμφιάλωση θα μιλήσουμε, απλώς στην Αμερική ονομάζεται αλλιώς. Πάμε τώρα πίσω στο χρόνο. Τότε που γινόταν της κακομοίρας με το Moonshine. Κάτι μου θυμίζει η λέξη. Από Κεντάκι έως Απαλάχια Όρη και Τενεσί, γινόταν παράνομη απόσταξη. Ένα μέρος αυτής πήγαινε για ιδιωτική χρήση, αλλά υπήρχε κι ένα μέρος που πήγαινε στα saloon και στα παντοπωλεία της εποχής. Αργότερα λοιπόν, όταν φτάνουμε στην εποχή των νόμιμων αποστακτηρίων, συνεχίζεται αυτή η παράδοση με τους rectifiers ή αλλιώς non distilling producers. Το αποστακτήριο πουλούσε κάποια βαρέλια στον τάδε παντοπώλη, ο οποίος έβαζε το όνομα του δικού του brand στο μπουκάλι και με αυτή τη μορφή το πουλούσε.

Αργότερα, σπουδαίες μορφές του αμερικάνικου whiskey έγιναν κι αυτοί non distillers producers. Για παράδειγμα, ο S.C.Herbst ήταν έμπορος ποτών, όταν αποφάσισε να φτιάξει δική του μάρκα. Δηλαδή το Old Fitzerald, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα στο χώρο του bourbon. Φυσικά προμηθευόταν το απόσταγμα από αποστακτήρια του Kentucky κι όταν απέκτησε συνεργασία με το θρυλικό Stirzel Weller τα Old Fitzerald φτιάχνονταν εκεί, μέχρι το 1992 που δυστυχώς έκλεισε το αποστακτήριο.

Αλλά και στη σημερινή εποχή στην Αμερική υπάρχει ο θεσμός των NDP, μάλλον σε όχι τόσο μεγάλη ένταση θα έλεγα. Τα δυο βασικότερα ονόματα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασία, είναι τα πολύ σπουδαία Michters και Willet.Και στις δυο περιπτώσεις είχαμε μέχρι πρότινος αποστάγματα άλλων αποστακτηρίων, ενώ πλέον τα δυο αυτά ονόματα τρέχουν το δικό τους whiskey. Για το Michters μάλιστα υπάρχει η φήμη, οτι οι πολύ παλαιότερες εκδόσεις φτιάχτηκαν στο θρύλο του Stitzel Weller και για αυτό το λόγο οι εξωφρενικές τιμές του εξωτερικού. Τα πιο φρέσκα δεν ξέρουμε που φτιάχτηκαν, αλλά ξέρουμε οτι είναι πολύ νόστιμα, όπως για παράδειγμα τα Michters Bourbon, ή Michters American Whiskey.Για το Willet τα παλαιότερα, επίσης θρυλικά μπουκάλια, κάτω από την ετικέτα της KBD, δηλαδή Kentucky Bourbon Distillers, φαίνεται οτι ο κύριος όγκος φτιάχτηκε στο Heaven Hill, ενώ από το 2013 και μετά, το αποστακτήριο βγάζει το δικό του whiskey υψηλής ποιότητας.

Αρκετά με τα bourbon, μην το παρακάνουμε κιόλας. Θα βάλω να πιώ λίγο (?)δεκαράκι Ardbeg και θα ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: