Οι ΣΕΦ μαγειρεύουν, το HOW προτείνει

Το Ηouse of Wine και η Γιοβάννα Λύκου υποδέχονται 2 πολυτάλαντους κι αγαπημένους Έλληνες σεφ. Με αφορμή την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ο Κλεομένης Ζουρνατζής κι ο Μανώλης Παπουτσάκης ετοιμάζουν από μία λαχταριστή συνταγή που αν τη φτιάξετε θα αφήσετε ιστορία στην παρέα σας! Η Γιοβάννα Λύκου με τη σειρά της έχει ήδη τρυπώσει στην κάβα του HOW και σας έχει σερβίρει τα πιο νόστιμα κρασιά για τους πιο αξέχαστους συνδυασμούς! 

 

Κλεομένης Ζουρνατζής,  Σεφ

 

Γεμιστή σπλήνα με κιμά μυρωδικά και φέτα

Υλικά:

1 σπλήνα μοσχαρίσια ή βοδινή

αλάτι

ελαιόλαδο

Υλικά γέμισης:

800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάππα)

200 γρ. αρνίσιο κιμά

2 μεγάλα κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

2 χούφτες μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

1 πρέζα κύμινο

50 ml ούζο

300 γρ. τυρί φέτα σε κυβάκια

 

Για τη γέμιση:

Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμύδι και το σκόρδο σε 150 γρ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της σπλήνας και της φέτας σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε την φέτα, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι κι ανακατεύουμε ελαφρά.

Παρασκευή:

Κόβουμε τη μία άκρη και ανοίγουμε τη σπλήνα από άκρη σε άκρη δίχως να τρυπήσουμε την εξωτερική μεμβράνη, δημιουργώντας ένα μακρόστενο σακούλι.

Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε με μεγάλα ξύλινα σουβλάκια την άκρη για να μην αδειάσει στο ψήσιμο. Αλατίζουμε ελάχιστα απ’ έξω, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 160 για 70’-90’ (αναλόγως το μέγεθος της σπλήνας). Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε φέτες. 

Για πιο παραδοσιακή παραδοσιακή προσέγγιση μπορείτε να προσθέσετε πλιγούρι ή σπασμένο και μουλιασμένο στάρι.

 

Γιοβάννα Λύκου

Αν είσαι 3ης γενιάς μάγειρας και έχεις περάσει κάμποσες παραδοσιακές Τσικνοπέμπτες στην (αγαπημένη μου) Καρδίτσα τότε μάλλον είσαι σε θέση να φέρνεις μια πληθωρική λαχτάρα στο πιάτο των άλλων.  Η πρόκληση για το κρασί είναι μεγάλη αλλά αρκετά αναμενόμενη: Ψάχνουμε για ένα πλούσιο, έντονο και νόστιμο ερυθρό.

Τα αγαπημένα  Zinfadel (Ridge Geyserville 2010) και Carmenere (Conor Sur Reserva Carmenere, Coyam) θα δώσουν διεθνή αέρα στο συνδυασμό, ενώ ένα Mαυροτράγανο (Μαυροτραγανο Γαβαλα, Τ-ΟΙΝΟΣ Μαυροτραγανο Clos Stegasta) ή ένα Κοτσιφάλι (Ένστικτο Ερυθρός) νησιωτικό. Προσωπική μου εκτίμηση πως ένα κρασί με τα χαρακτηριστικά που έχει το Γαλάρι το πιάτο θα πάρει μια απίθανη διάσταση.

 


 

Μανώλης Παπουτσάκης Chef patron, Χαρούπι, Δέκα τραπέζια

Μαριναρισμένα ορτύκια σχάρας

Υλικά:

8 ορτύκια (νωπά)

αλάτι

πιπέρι

 

Υλικά για τη μαρινάδα:

Μέλι  2 κουταλιές της σούπας

Σόγια 3 κουταλιές της σούπας

Χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι

Κοκκινο ξηρό κρασί 300ml

Μουστάρδα 1 κουταλιά του γλυκού

Ξύδι λευκό 2 κουταλιές της σούπας

Θυμάρι φρέσκο 5-6 κλωνάρια

Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας

30 γρ βούτυρο

 

Παρασκευή:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ορτύκια στη μέση.

Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και δίνουμε μια βράση. Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε μέσα τα ορτύκια. Τα κρατάμε εκεί για 3 ώρες εντός ψυγείου μέσα στη μαρινάδα. Αφαιρούμε τα ορτύκια κ επιστρέφουμε την μαρινάδα μέσα σε ένα τηγάνι. Φέρνουμε σε βρασμό μέχρι να αρχίσει να γλασάρει καλά, προσθέτοντας 30 γρ βούτυρο προς το τέλος. Αλατοπιπερώνουμε τα ορτύκια, τα αλείφουμε με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε καλά λαδωμένη και πυρωμένη σχάρα για 1 λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Απολαμβάνουμε αυτόν τον ιδιαίτερο μεζέ ζεστό.

 

Γιοβάννα Λύκου

Με μία πρώτη σκέψη μου έρχονται τα αρώματα ενός Tannat στο μυαλό αλλά η γουλιά του θα είναι πιο οπάκ από τη μπουκιά και κάπως έτσι η ιδέα μίας Βουργουνδίας θριαμβεύει. Η συνταγή είναι σε όλα της πλούσια αλλά δεν είναι σε ένα – πολύ καθοριστικό  για τη συνδυαστική της, το σώμα! Αυτή η τόσο δύσκολη ισορροπία έντασης και σώματος, πληθωρικότητας και φινέτσας  μπορεί να υπάρξει από μαέστρους μάγειρες. Στην πραγματικότητα εδώ θέλουμε πιο μέτριο σώμα και μια αίσθηση παλαιότητας που μπορούμε να την πάρουμε είτε από τα χρόνια ή ‘αυτοσχέδια’ από την οινοποίηση της ποικιλίας.  Αnny’s Animus Merlot και Γουμένισσα του Αϊδαρίνη θα δημιουργήσουν ένα μικρό γευστικό πανόραμα! Όχι πως θα έλεγα όχι στο Κτήμα Φουντή και το Λημνιό από το Κτήμα Κίκονες.

Share: