Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Malbec και δια χειρός της #inthehouser Λυδίας Σιμόνι μαθαίνουμε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για την αγαπημένη μας ποικιλία δοκιμάζοντας πεντανόστιμα κρασιά.


O Πρόεδρος της Αργεντινής, Domingo Faustino Sarmiento καθιέρωσε την 17η Απριλίου ως γιορτή της αναγέννησής του Αργεντίνικου Αμπελώνα και βεβαίως ως γιορτή της πιο σημαντικής ποικιλίας αυτού, το Malbec.

Το Malbec ξεκίνησε απο το Cahors της νοτιοδυτικής Γαλλίας αλλά βρήκε το σπίτι του στην Αργεντινή περιοχή που ανέδειξε τον καλύτερό του εαυτό και ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του. Έχει μεσαίο μέγεθος ώς σταφύλι με βαθύ μπλέ εώς μαύρο χρώμα και είναι κατάλληλο για την παραγωγή κρασιών με πλούσια γεύση και αρώματα φρούτων όπως τα μούρα.

Οι πιο γνωστές από τις περιοχές που συναντάμε το Malbec είναι το Bordeaux στη Γαλλία από την οποία κατάγεται κιόλας αποτελώντας μια από τις βασικές ποικιλίες του Bordeaux blend, η Mendoza στην Αργεντινή και η κοιλάδα Colhagna στη Χιλή. Το βρίσκουμε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία αλλά και τη Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία.

Η Αργεντινή που παράγει το 75% του Malbec παγκοσμίως φημίζεται για κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και γεύση από έντονα ζουμερά φρούτα όπως μαύρο κεράσι, το μύρτιλο, το δαμάσκηνο. Στη μύτη παρατηρούμε τα μαύρα κεράσια το δαμάσκηνο και την βιολέτα. Ανάλογα την παλαίωση και τον τύπο του βαρελιού έχουμε αρώματα κανέλας, πιπεριού, σοκολάτας, δέρματος ακόμα και καπνού. Μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο αλλά αν είναι από περιοχή με υψηλό υψόμετρο και έχει ωριμάσει σε βαρέλι όπως στην περιοχή της Mendoza, αποκτούν μεγάλη δυναμική παλαίωσης. Συνήθως οινοποιείται μόνο του και σπανιότερα με την δεύτερη πιο γνωστή ποικιλία της Αργεντινής Bonarda αλλά και το Cabernet Sauvignon.

Στην Γαλλία συνηθίζεται να συμμετέχει σε blend. Εν αντιθέσει με της Αργεντινή, τα κρασιά από Malbec εδώ είναι ακόμα πιο σκουρόχρωμα, με μεγαλύτερη οξύτητα και πιο άγριες τανίνες. Το αρωματικό του προφίλ βγάζει κυρίως φραγκοστάφυλο, σταφίδα, μαύρο δαμάσκηνο, δέρμα και πίσσα τα οποία με την δυναμική παλαίωσης που διαθέτει αναδεικνύουν τον καλύτερό του εαυτό.

Ένα φρέσκο Malbec με μέτριο σώμα είναι η κατάλληλη συνοδεία για ελαφριά κρεατικά όπως πτηνά και χοιρινά, μπορείτε να το απολαύσετε και σκέτο ή με deli. Αντιθέτως, ένα Malbec το οποίο έχει περάσει βαρέλι, έχει παλαιώσει και έχει πιο γεμάτο σώμα θα βρεί τον κατάλληλο σύντροφο σε μία ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα ψημένη στα κάρβουνα και γενικά σε κρέατα όπως το μοσχάρι το βόδι και το αρνί.

Τρία νόστιμα Malbec να δοκιμάστε απο 3 διαφορετικές χώρες:

Chateau Belle Coline 2014: Ένα ερυθρό που θα βρείτε μόνο στο House of Wine. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με αρκετές αλλά βελούδινες τανίνες, ζωηρή οξύτητα και μακρά σοκολατένια επίγευση. Πληθωρικό με άφθονα αρώματα και γεύσεις ζουμερών φρούτων και σοκολάτας. Είναι κρασί που το απολαμβάνουμε τώρα αλλά έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας συνεπάρει!

Altos del Plata - Malbec 2018: Μία αξιόλογη ετικέτα Malbec για τους καθημερινά αυξανόμενους φίλους της ποικιλίας. Ειλικρινής και νόστιμη, εκπληρώνει την αποστολή που θα της αναθέσετε στο τραπέζι με ευκολία και ευχαρίστηση. Αν είστε φανατικοί κρεατοφάγοι, τότε κάθε μέρα μπορεί να είναι μέρα για Terrazas de los Andes Malbec!

Single vineyard Malbec 2015: Το Viu Manent πρωτοστάτησε στην καταξίωση της ποικιλίας επί Χιλιάνικου εδάφους και τώρα παράγει 8 διαφορετικά κρασιά από Malbec. Το χρώμα είναι πορφυρό και τόσο βαθύ που είναι σχεδόν αδιαπέραστο. Η αρωματική ένταση υψηλή αλλά και κομψή. Στο στόμα είναι πλούσιο, με εξαιρετική δομή, με αρκετές αλλά όχι επιθετικές τανίνες, έντονο φρούτο στην γεύση και μία μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση. Συνδυάζεται με πλούσια πιάτα κόκκινων κρεάτων, σιγομαγειρεμένο κυνήγι, σουτζουκάκια, burgers, ποικιλίες λουκάνικων και λιπαρά τυριά.

Με αγάπη,
Λυδία