Πάσχα 2020

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πάσχα 2020 λοιπόν. Θα βάλω ένα ουισκάκι, γιατί σηκώνει πολλή συζήτηση.Ξεκινάω με ένα ταπεινό και νόστιμο Jameson και βλέπουμε.

Καταρχάς οι καθιερωμένες ευχές. Βέβαια δεν ξέρω ακριβώς τι να ευχηθώ. Κι αυτό γιατί, ναι μεν αυτή την ώρα που γράφω δεν έχει γίνει ακόμη Ανάσταση, αφού είναι 7 το απόγευμα του Μ.Σαββάτου, άρα πάει το Καλή Ανάσταση, από την άλλη όμως, όλοι θα διαβάσουν από Κυριακή και μετά. Χριστός Ανέστη λοιπόν, και εύχομαι το Άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίσει όλους τους Έλληνες.

Πάσχα 2020 λοιπόν κι από ότι βλέπω αυτό το φως που προείπα χρειάζεται σε πολλούς. Χτες το πρωί λοιπόν, στέλνω το μηνυματάκι μου, κόβω και το ωραίο μου το τιμολόγιο, και ξεκινάω μια και δυο για την Κηφισιά, όπου ένας πελάτης μου είχε παραγγείλει κάποια πράγματα. Τερπνόν μετά του ωφελίμου λοιπόν, αφού παρουσιάστηκε ευκαιρία να βγούμε λίγο από το σπίτι νόμιμα. Καθώς ανεβαίνω τον Κηφισσό, το βλέπω μπροστά μου. Αμάξι φορτωμένο μέχρι τα μπούνια, τόσο που οι πίσω τροχοί κόντευαν να κλατάρουν. Φουλ για το χωριό με το αρνί στην καμπίνα και κάμποσες καρτέλες αυγά. Ο τύπος αυτός αποφάσισε να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης και να αψηφήσει μέτρα και συνανθρώπους. Από επανάσταση μια χαρά λοιπόν, από μυαλό κουκούτσι. Είπαμε και ξαναλέμε. Πάμε από καλά εως πολύ καλά, αλλά χρειάζεται ακόμη προσοχή και λίγο υπομονή. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι βλέπω και κάποιες περιπτώσεις, πολύ λίγες ευτυχώς, που έχει χαθεί το μέτρο από αυτούς που αποφασίζουν και για μας τους υπόλοιπους, αλλά δεν θα επεκταθώ. Και μια απορία. Τόσα αυγά τι τα ήθελε; Δεν έχει αυγά ο Δομοκός, η Άμφισσα και όπου πήγαινε τέλος πάντων;

Σε άλλα νέα, πολύ σημαντικά αυτή τη φορά, πληροφορούμαι οτι ο Πάπας έκανε μια πολύ βαρυσήμαντη δήλωση. Οτι το whisky είναι εφάμιλλο του αγιασμού. Δεν ήξερα οτι η Αγιότης(;)του γουστάρει whisky. Πάντως από τη φάτσα τον κόβω για Speysider. Ένα δωδεκάρι Balvenie μια χαρά θα του πήγαινε.

Στα μέσα αυτής της εβδομάδας κάποιος κύριος που δε γνωρίζω με ρώτησε πως θα αναγνωρίζω το ιαπωνικό whisky αν είναι όντως καθαρό whisky, ή αν έχει μέσα τις προσμίξεις που κακώς κατά τη γνώμη μου επιτρέπει η νομοθεσία στην Ιαπωνία. Νομίζω ένας τρόπος υπάρχει στα σίγουρα κι αυτός είναι η τιμή. Είχα πιεί πριν κάτι χρόνια υποτιθέμενο japanese whisky το οποίο κόστιζε 30 ευρώ στο ράφι κι έμοιαζε με σαπουνάδα. Ένα κανονικό εκατό τοις εκατό japanese κάνει κάποια χρήματα. Το σπουδαίο Yoichi για παράδειγμα.

Τελειώνω με κάτι γλυκό. Αφού τελειώνω τη δουλειά μου στην Κηφισιά, καθώς επιστρέφω μπαίνω σε γνωστό ζαχαροπλαστείο να αγοράσω ένα τσουρέκι. Προς έκπληξή μου βλέπω και μια πολύ αξιόλογη γκάμα από malt whiskies σε ένα ράφι. Ένας τύπος μπροστά μου παίρνει ένα γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα και ρωτάει την λογικά άσχετη ταμία, ποιό whisky πάει με το σοκολατένιο τσουρέκι. Και τότε απαντώ εγώ. Δεκάρι Ardbeg φίλε μου. Μπουκιά και γουλιά και θα με θυμηθείς. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα..

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: