My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Πασχαλινή βόλτα σε όλη την Ελλάδα

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Μετράμε ήδη αντίστροφα για το Πάσχα, που για μία ακόμα χρονιά θα είναι λίγο διαφορετικό, με κλειστά τα αγαπημένα μας στέκια και τα αντισηπτικά να στέκονται δίπλα στα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια. Όπως και να έχει όμως, θα γιορτάσουμε και θα περάσουμε όμορφα με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους και με τραπέζια γεμάτα φαγητά και κρασιά. Είτε επιτρέπονται, είτε δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, είτε κάνουμε Πάσχα στο χωριό είτε όχι, εμείς θα πάμε μία νοερή βόλτα σε όλη την Ελλάδα. Ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψουμε χαρακτηριστικά κρασιά από κάθε περιοχή που να ταιριάζουν με τα τραπέζια του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, τα οποία θα στρωθούν όπου και να είμαστε.

Θράκη

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από την Θράκη, μία οινοπαραγωγική περιοχή με ιστορία που πάει πολύ πίσω στην αρχαιότητα. Εδώ καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Από αυτές θα διαλέξουμε ένα κρασί από την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία το Κίκονες Λημνιό καθώς έχει την δομή να συνοδεύσει όλα τα πιάτα από αρνί αλλά και τα άλλα κρέατα που πέφτουν στο τραπέζι το Πάσχα. Θα επιλέξουμε και ένα λευκό κρασί από την περιοχή που ταιριάζει τόσο με την μαγειρίτσα αλλά και με τα ορεκτικά της λαμπρής, το Ασύρτικο Βουρβουκέλη.

Μακεδονία

Συνεχίζουμε στην Μακεδονία όπου οι επιλογές είναι αμέτρητες! Πρώτη στάση το Κιλκίς και η ΠΟΠ Γουμένισσα όπου το Ξινόμαυρο συναντά την Νεγκόσκα σε κρασιά όπως το Αϊδαρίνης Γουμένισσα που αξίζουν μια θέση στο Πασχαλινό τραπέζι. Όμως να μιλάμε για αυτό το τραπέζι όπου κυριαρχεί το αρνάκι και να μην κάνουμε στάση στην Νάουσα για ένα μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο όπως η Ράμνιστα δεν είναι σωστό! Παράλειψη θα ήταν βέβαια και το να μην επισκεφτούμε την ΠΟΠ Αμύνταιο για εκπληκτικά ερυθρά Ξινόμαυρα όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος. Πριν συνεχίσουμε θα γυρίσουμε όμως για λίγο πίσω στην Δράμα και την Καβάλα γιατί εκεί θα βρούμε πολλά εκπληκτικά λευκά κρασιά που βασίζονται στο Sauvignon Blanc όπως το Τέχνη Αλυπίας Λευκός και η Συμφωνία για να τα παντρέψουμε με την μαγειρίτσα.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο τώρα κρασιά θα βρούμε στην περιοχή της Ζίτσας αλλά και στο Μέτσοβο. Στην Ζίτσα κυριαρχεί η λευκή ποικιλία Ντεμπίνα από την οποία θα προτείνουμε μία orange εκδοχή το Orange DR-Debina Respect που έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει και την μαγειρίτσα αλλά και τον οβελία. Η άλλη πρόταση μας έρχεται από το Κατώγι στο Μέτσοβο και μία σπάνια τοπική ποικιλία της Ηπείρου το Βλάχικο (Rossiu di Munte Βλάχικο), του οποίου η υψηλή οξύτητα και οι μαλακές τανίνες θα ταιριάξουν ωραία με τα αρνάκια που θα ψηθούν στον φούρνο αλλά και κοκκινιστές εκδοχές μαγειρίτσας.

Θεσσαλία

Στην Θεσσαλία τώρα που ανεβαίνει δυναμικά, θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ραψάνης για να απολαύσουμε ένα ερυθρό κρασί, το Επιλεγμένος Ραψάνη από την ομώνυμη ζώνη ΠΟΠ όπου το Ξινόμαυρο συναντά το Κρασάτο και το Σταυρωτό και όλα μαζί δίνουν κρασιά που θα συνοδεύσουν πολύ όμορφα τον οβελία. Από εκεί θα συνεχίσουμε πιο νότια στην περιοχή του Τυρνάβου όπου ‘ξεκινάει’ η ιστορία της ερυθρής και ιδιαίτερα ανερχόμενης Λημνιώνας. Δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε την ετικέτα που έβαλε την ποικιλία αυτή στον οινικό χάρτη της χώρας, την Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός. Έχει την δομή να ταιριάξει με όλα τα κρεατικά στην σούβλα ή στα κάρβουνα αλλά και με κοκκινιστές εκδοχές της μαγειρίτσας.

Στερεά Ελλάδα

Οδηγούμε ακόμα πιο νότια στην Στερεά Ελλάδα, μία περιοχή που αν εξαιρέσουμε την Αττική, ο ζυγός ισορροπεί ανάμεσα στις γηγενείς και στις διεθνείς ποικιλίες. Τραβάμε το πρώτο χειρόφρενο στην περιοχή της Αταλάντης και στο Κτήμα Χατζημιχάλη για να βάλουμε στις αποσκευές μας ένα Chardonnay, το Κτήμα Χατζημιχάλη - Chardonnay Βαρέλι τόσο για το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου δίπλα στην μαγειρίτσα αλλά και για το Πασχαλινό, αφού θα μπορούσε να συνοδεύσει ακόμα και το αρνάκι αν κάποιος επιθυμεί λευκό κρασί. Θα περάσουμε στην Εύβοια τώρα όπου θα συναντήσουμε την σπάνια Μαυροκουντούρα που έχει αναδείξει το Κτήμα Αβαντίς και θα την απολαύσουμε σε μία φανταστική ροζέ εκδοχή, το Πλαγιές Γερακιών Ροζέ. Είναι ένα κρασί παντός καιρού και ‘γεύματος’! Θα κάνουμε και μία στάση στην Αττική πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε άλλο σταφύλι εκτός του Σαββατιανού και μάλιστα θα το πιούμε στην πιο παραδοσιακή του έκφραση αυτή της ρετσίνας. Δοκιμάστε το Παπαγιαννάκος - Ρετσίνα δίπλα στο αρνάκι και την μαγειρίτσα και θα καταλάβετε γιατί μιλάμε για το πιο παραδοσιακό ελληνικό στυλ κρασιού.

Πελοπόννησος

Τι να πρωτοδιαλέξουμε από την Πελοπόννησο! Μιλάμε για την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας και για αμέτρητα στυλ κρασιών. Σίγουρα θα απολαύσουμε ένα Αγιωργίτικο από την μεγαλύτερη ζώνη ΠΟΠ για ερυθρά κρασιά όλης της χώρας, της Νεμέας. Μια ζουμερή Νεμέα όπως το Αγιωργίτικο Σκούρα μπορεί άνετα να σταθεί στο Πασχαλινό τραπέζι. Πολύ όμορφα δίπλα στον οβελία θα σταθεί και μία ωραία ξηρή Μαυροδάφνη όπως το Ταώς Παρπαρούση, ένα στυλ κρασιού που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Τώρα επειδή θέλουμε και λευκό για τα ορεκτικά των γιορτινών τραπεζιών, σίγουρα ένα Μοσχοφίλερο από την Μαντινεία όπως η Φαιά Γη είναι ιδανικό όπως και μία νόστιμη Κυδωνίτσα από την Λακωνία σαν το Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα. Στην Πελοπόννησο όμως θα βρούμε και ωραία κρασιά από διεθνείς ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc. Το ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό είναι ένα από αυτά και ταιριάζει πολύ με την μαγειρίτσα.

Νησιά Αιγαίου

Μακρύ το ταξίδι για όλα τα Ελληνικά νησιά. Ας ξεκινήσουμε από τα Ιόνια και την Ζάκυνθο όπου θα συναντήσουμε τον Αυγουστιάτη σε μία ροζέ εκδοχή, το Sun Rose, που θα ταιριάξει και με το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και της Κυριακής. Μεταφερόμαστε τώρα στις Κυκλάδες! Δεν γίνεται να μην κάνουμε στάση στην Σαντορίνη αλλά αυτή την φορά δεν θα πιούμε Ασύρτικο αλλά ένα Αηδάνι όπως το Σιγάλας - Αηδάνι. Θα το βάλουμε δίπλα στην μαγειρίτσα γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε για έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Θα πάρουμε το πλοίο και θα πάμε στην Πάρο γιατί εκεί θα βρούμε την μοναδική ζώνη ΠΟΠ της χώρας όπου επιτρέπεται η ανάμιξη λευκών και ερυθρών σταφυλιών για την παραγωγή ερυθρών κρασιών. Το Paros Reserve είναι το καλύτερο ερυθρό του νησιού και ταιριάζει με όλα τα κόκκινα κρέατα και ιδιαίτερα τις σούβλες. Θα ολοκληρώσουμε το ταξίδι στην Σάμο για να βρούμε γλυκά κρασιά όπως το Samos Nectar για τα τσουρέκια και τα άλλα επιδόρπια που θα απολαύσουμε.

Κρήτη

Τελευταία στάση στο ταξίδι μας η Κρήτη! Θα αποβιβαστούμε στο Ηράκλειο για να ‘φορτώσουμε’ value for money κρασιά από Βηλάνα όπως το Λυραράκης - Βηλάνα αλλά και κρασιά από την πιο ανερχόμενη ποικιλία του νησιού το Βιδιανό. Το Δουλουφάκης Άσπρος Λαγός Βιδιανό έχει την δομή για να σταθεί δίπλα και στην μαγειρίτσα αλλά και στον οβελία. Θα κλείσουμε με τα Χανιά και με κρασιά από ποικιλίες του Ροδανού που αποτυπώνει πολύ όμορφα το οινοποιείο Μανουσάκη. Με το Nostos Αlexandra's που ταιριάζει υπέροχα με το αρνάκι, το κοκορέτσι και το κοντόσουβλι θα πάρουμε μία ιδέα γιατί το Syrah ταιριάζει πολύ στον Κρητικό αμπελώνα.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Share: