Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Περι ανέμων και υδάτων

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ανοίγω υπολογιστή για να ξεκινήσω να γράφω άρθρο. Κάνω μια βόλτα πρώτα από το site του HOW, και πέφτω κατευθείαν πάνω στο εξαιρετικό άρθρο του φίλου και συνεργάτη Τάσου Πικούνη. Και λέω κι εγώ Τάσο. Τι είναι αυτά που λες? Τι τρία αστέρια Michelin και δεκατρία? Δεν ξέρεις εσύ πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο πελάτης .Ξέρουν αυτοί καλύτερα. Είσαι κι εσύ άσχετος, σαν κι εμένα, όπως περιέγραψα στο προηγούμενο άρθρο. Πάλι καλά που σου φέρανε να πιείς και λίγο νεράκι, για να μη γκαγκανιάσεις, μιας και είχε και ζέστη χτες. Για να σοβαρευτούμε τώρα, καλή η Ακρόπολη, αλλά πες τους να ανάψουν και κανένα κεράκι στον Άγιο Δημήτρη το Λουμπαρδιάρη που είναι και κοντά, αφού δεν τους άνοιξες κανένα κεφάλι. Άλλωστε είχες και το κατάλληλο εργαλείο, το ποτήρι δηλαδή.

Πάμε τώρα στο σημερινό άρθρο. Θα ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Είχαμε πάλι πολύ μεγάλα νούμερα και για ακόμη μια φορά πλήρη επικράτηση της Σκωτίας. Να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Και για να μην γράφω ξεροσφύρι, να βάλω μισό dram δωδεκάρι Dalmore από τις μινιατούρες που ξετρύπωσα τις προάλλες.

Να ξεκινήσω με τη Γκλασκώβη, αφού πρώτα πω οτι σε πολλές περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό, έχουμε πτώση τιμών και, όπως έχουμε πει ξανά και ξανά, θέλει μεγάλη προσοχή. Πολύ εύκολη, όσο και αναμενόμενη ήταν η νίκη για το Bowmore. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για single cask whisky, από κάποιο βαρέλι του 1966, το οποίο εμφιαλώθηκε μετά από 50 χρόνια. Δεν προκαλεί λοιπόν απορία το ποσό των 32000 λιρών που δαπανήθηκαν για να αλλάξει ιδιοκτήτη. Για να σας δώσω να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, κέρδισε μόνο του, μια ολόκληρη εξάδα από ακριβά Karuizawa, τα οποία πωλήθηκαν για 29000 λίρες. Πιο μετά ένα ακριβό Macallan από την διάσημη και πολυτελή σειρά Fine and Rare. Hταν μια έκδοση του 1970 που έπιασε το ποσό των 24000 λιρών. Και λίγο πιο κάτω, μετά από πολύ καιρό, ένα ακριβό Highland Park που σπάνια εμφανίζεται στην αγορά. Μιλάμε για την έκδοση του 1960 η οποία εμφιαλώθηκε σε ηλικία 50 ετών. Το ποσό της αγοράς ήταν 23000 λίρες. Και πιο κάτω στις 19000 λίρες, είχαμε ένα Mortlach σε ανεξάρτητη εμφιάλωση Gordon and Mac Phail. Ηλικία της φιάλης, ή μάλλον του περιεχομένου, το εξωπραγματικό 75 χρόνια. Χρονολογία παραγωγής προπολεμική και συγκεκριμένα το 1939. Ξέχασα λίγο πιο πριν το κορυφαίο μπουκάλι της δημοπρασίας. Μιλάμε για Springbank 50 ετών παλαίωσης, το οποίο όμως φτιάχτηκε το 1919, αν είναι δυνατόν. Εδώ είχαμε το φθηνό, εντός εισαγωγικών, κοντό μπουκάλι με σχήμα αχλαδιού, το οποίο πωλήθηκε μάλλον χαμηλά στις 20000 λίρες. Αν ήταν το ψηλό μπουκάλι, που αριθμεί μόνο 12 φιάλες, μπορεί και να περνάγαμε το κατοστάρικο.

Και μιας και είπα για κατοστάρικο. Ξέρετε πόσα ευρώ είναι οι 91000 λίρες? Να σας πω εγώ. Είναι γύρω στις 104000 με σημερινή τιμή λίρας. Τόσο πωλήθηκε το διαστημικό Macallan Lalique 72 ετών. Και πολύ πίσω, αλλά με τεράστιο επίσης νούμερο, είχαμε κι άλλο Macallan, αυτή τη φορά 52 ετών παλαίωσης και εμφιάλωσης 2018. Στα 60 χιλιάρικα αυτό. Και μετά ακριβό Bowmore, από τα ίδια μαγικά βαρέλια του 1964, δηλαδή Black Bowmore στην τελευταία έκδοση των 50 ετών .Άλλαξε χέρια για 39500 λίρες. Και στο επόμενο θα σταθώ. Είχαμε ένα βαρέλι συγκεκριμένο, το 4043 μάλιστα, από Macallan του 1972 και ηλικίας 29 ετών. Ήταν κι αυτό από τη σειρά Fine and Rare. Πριν από 7 χρόνια, μου το έφεραν στο μαγαζί ζητώντας ένα χιλιάρικο. Δεν το πήρα γιατί απλώς τότε δεν είχα λεφτά να διαθέσω. Πωλήθηκε προχτές για 29000 λίρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από 33000 ευρώ. Σε 7 χρόνια δηλαδή, 32 φορές πάνω τα λεφτά μου.

Κάτι πρέπει να πιω να συνέλθω. Ένα whisky ορχήστρα όπως το Northland, μπορεί και να μου πνίξει τον καημό.

Στην υγειά σας και περαστικά μου


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: