Από τον Κ. Κοντογιώργη


Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, είδαμε τι θα πιούμε στις γιορτές, σύμφωνα με τη δική μου οπτική γωνία. Με άλλα λόγια έκανα προτάσεις. Σήμερα, όπως υποσχέθηκα τελειώνοντας το προηγούμενο άρθρο, θα βολτάρουμε. Γιορτές είναι και όλο και κάποιο εστιατόριο ή κάποιο μπαρ θα επισκεφτούμε. Ιδού λοιπόν, μερικά πολύ ωραία μαγαζιά που πήγα τον τελευταίο καιρό και σας τα προτείνω.

Πέρασα πάρα πολύ ωραία στην Πλατεία Καρύτση, στην οποία θα επανέλθω κι αργότερα με άλλο μπαρ. Αυτή τη στιγμή μιλάω για το Comme il Faux. Πρόκειται για ένα λιλιπούτειο γωνιακό μπαράκι, το οποίο πάντα χάζευα όταν περνούσα απέξω, αλλά δεν έτυχε ποτέ να το βρω ανοιχτά, μιας και μιλάμε για καθαρόαιμο μπαρ, κι όχι all day bar, όπως είναι και της μόδας εσχάτως. Τώρα που το σκέφτομαι, όχι και πολύ εσχάτως. Τέλος πάντων. Γιατί πέρασα καλά, αυτό είναι που έχει σημασία. Καταρχάς, ο χώρος. Πολύ γούστο, χωρίς ακρότητες και με έξτρα χαρτί τις δημιουργίες της Μαρίας, που είναι και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων. Η μουσική, σίγουρα η πιο ατμοσφαιρική που άκουσα τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος πολύς και εξαιρετικά ενδιαφέρων, με έμφαση θα λέγαμε στο ωραίο φύλλο. Είδαμε πολλά και διάφορα πίσω από το μπαρ, όπως το αγαπημένο μας τζιν Hendricks, και ήπιαμε ένα ωραιότατο Jameson. Επίσης, μεγάλο ατού του μαγαζιού η πανταχού παρούσα Μαρία, χαμογελαστή και φιλόξενη. Από τα πλέον ενδιαφέροντα άτομα που γνώρισα τον τελευταίο καιρό. Την ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μόλις προχτές όμως, πήγα σε άλλο μπαρ που πρέπει να ομολογήσω οτι δεν γνώριζα την ύπαρξή του. Μένουμε λοιπόν στο κέντρο και πάμε στο Σανταρόζα, στην οδό Ασκληπιού. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω που θα έπρεπε να το κατατάξω γεωγραφικά. Νομίζω οτι η περιοχή είναι η Νεάπολη, αλλά δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να είναι και Εξάρχεια. Βρίσκεται στο κέντρο τέλος πάντων, αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι το τι γίνεται μέσα στο μπαρ. Και τι βλέπουμε εκεί? Καταρχάς, πολύ κόσμο, όπως και στο προηγούμενο μπαρ, με ενδιαφέροντες φάτσες, όπως και στο προηγούμενο μπαρ. Παρότι ήταν Τετάρτη, ήταν σχεδόν γεμάτο. Πολύ παράξενα ακούσματα, που ταίριαζαν απολύτως με τον χώρο και πολύ ωραία ποτά. Ο Αλέκος, που είναι ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, γνωρίζει πάρα πολύ καλά από ποτά, κι όσα δεν γνωρίζει φροντίζει να τα ψάχνει. Είδαμε πίσω από τη μπάρα Glendronach 12 ετών, Ardbeg 10 ετών και διάφορα άλλα καλούδια. Ήπια, ή για να είμαι πιο ακριβής, με κέρασε ο Αλέκος, καταρχάς, ένα συγκλονιστικό ρούμι του Velier από τη Τζαμάικα, και ένα πανάκριβο Bowmore 26 ετών, που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Και βέβαια, μιλάμε για μπαρ, όπως πρέπει να είναι, δεν θέλω να πω περισσότερα. Απλώς θα πω, οτι δεν μπορεί ο μαγαζάτορας να πει στον πελάτη τι θα κάνει, εκτός του ότι να αναρτήσει ταμπέλες στο εσωτερικό του καταστήματος. Νομίζω οτι με εννοήσατε τι εννοώ. Σε ότι αφορά εμένα, δίνω συγχαρητήρια και εύχομαι πάντα τέτοια.

Δε γίνεται να ξεχάσω το CV Distiller, το οποίο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Στέφανος, ιδιοκτήτης και ψυχή του μαγαζιού, είναι φίλος μου, αλλά δεν είναι αυτός λόγος να σας το προτείνω. Άλλωστε αν κάτι δεν μου άρεσε εκεί, θα ήταν κι ο πρώτος που θα το μάθαινε. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να πάει κανείς στο CV, θα χρειαζόμουν πολλή ώρα για να αναφέρω κάποιους από αυτούς. Οπότε θα μείνω στο προφανές. Ανέκαθεν εδώ υπήρχαν πάρα πολλές ετικέτες διαφόρων ποτών, με έμφαση φυσικά στο whisky.Αλλά έχω την εντύπωση οτι αυτή τη φορά ο Στέφανος το τερμάτισε. Ή μήπως όχι? Όπως και να έχει, μου φαίνεται οτι οι ετικέτες πλέον είναι πάνω από 1000, πιθανόν και 1200. Κάτι που αυτομάτως καθιστά το μαγαζί, στα κορυφαία του κόσμου. Από ότι παρατήρησα, ο Θοδωρής πίσω από τη μπάρα φτιάχνει και cocktails, όμως για μένα άλλο είναι το ζητούμενο. Πολύ και σπάνιο whisky. Πως να βάλω αρχή και τέλος? Αρχαία Macallan, σπάνια γιαπωνέζικα, Glendronach Grandieur 31 ετών, δηλαδή η πρώτη σπανιότατη έκδοση, παλιά Bowmore, που είναι δύσκολο ως αδύνατο να βρεθούν, και τόσα κι άλλα. Με λίγα λόγια, whisky και για λίγους, και για όλους όμως. Όπως ας πούμε το άγριο θηρίο Wolfburn Northland, που μπορούμε να το απολαύσουμε όλοι νομίζω. Ευχαριστώ και τον Στέφανο κι εύχομαι καλές δουλειές.

Πάμε τώρα πάλι στην Πλατεία Καρύτση, όπου δυστυχώς θα έχουμε μια πολύ σοβαρή απώλεια. Σε λιγότερες από 10 μέρες, το Gin Joint θα αποτελέσει παρελθόν. Ένα από τα κορυφαία και πρωτοπόρα μπαρ της πόλης κλείνει. Πρόκειται για το μπαρ που έμαθε το κοινό πως πίνεται ένα σωστό gin tonic και το κλείσιμό του, ελπίζουμε οριστικό μόνο σε ότι αφορά στην συγκεκριμένη τοποθεσία, θα αποτελέσει απώλεια. Ο Δημήτρης, ένας εκ των ιδιοκτητών, έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο και κυρίως φτιάχνει ωραία ποτά. Ελπίζουμε λοιπόν να ξαναδούμε το Gin Joint κάπου και μέχρι τότε ευχόμαστε καλά ταξίδια.

Μένω πάρα πολύ κοντά και θα πάμε στο φίλο μου τον Σταύρο, στο Low Profile. Πρέπει να έρθετε να τον γνωρίσετε και να πιείτε πάρα πολλά και ωραία whisky. Εννοώ να διαλέξετε από τα πολλά και ωραία whisky που έχει αυτό το κλασικό whisky bar, διότι αν πιείτε από όλα θα πάτε στον Ευαγγελισμό που είναι και κοντά. Αυτό είναι καλαμπούρι, αλλά τα σοβαρά βρίσκονται πίσω από τη μπάρα. Είδαμε Laphroaig 10 ετών, Ardbeg Uigeadail, Dalmore 12 ετών, και τι δεν είδαμε. Από ατμόσφαιρα, η λέξη κλασικό που είπα πριν, νομίζω οτι τα λέει όλα, ενώ στα συν και η Στοά Μπολάνη, που μπορούν να απολαύσουν το τσιγάρο τους οι καπνιστές, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στο μαγαζί. Επίσης, μας αρέσει πάρα πολύ και η μουσική, με ωραία jazz και rock ακούσματα. Ευχαριστώ το Σταύρο για την άψογη φιλοξενία και θα περάσω πολύ σύντομα πάλι.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.