Προετοιμαζόμαστε οινικά για την τσικνοπέμπτη

Ποιος δεν έχει ξεκινήσει να σκέφτεται τo τραπέζι της τσικνοπέμπτης; Η αγαπημένη γιορτή-έθιμο των Ελλήνων πλησιάζει. Μία ημέρα που κυριολεκτικά η ατμόσφαιρα θα μυρίζει τσίκνα από νωρίς το μεσημέρι. Το κρέας όπως και να μαγειρευτεί, στο κάρβουνο, στο γκάζι, στην ηλεκτρική ψησταριά, στον φούρνο, στο τηγάνι, στην σούβλα ή όπως αλλιώς σκαρφιστεί ο ψήστης, θα κατακλύσει το τραπέζι. Εκτός όμως από το να επιδοθούμε στην κρεατοφαγία η τσικνοπέμπτη είναι μία ωραία ευκαιρία να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι (ή μάλλον μία ψησταριά) με φίλους ή συγγενείς και να απολαύσουμε ωραία κρασιά. Όλα τα αλκοολούχα ποτά ‘παίζουν’ μπάλα σε αυτή την περίσταση, εγώ όμως και αυτή την ημέρα προτιμώ το κρασί! Οι επιλογές αμέτρητες και σε όλα τα στυλ και ‘budget’. Ας δούμε λοιπόν κάποιες προτάσεις κρασιών ανάλογα με τα κοψίδια που θα βρεθουν στο πιάτο μας.

 

Χοιρινό

Το χοιρινό είναι ίσως το κρέας που θα καταναλωθεί περισσότερο. Σε ποια ψησταριά δεν θα μυρίσουν πανσέτες ή χοιρινές μπριζόλες, καλαμάκια για τους μικρότερους ή έστω μερικά λουκάνικα;  Για το χοιρινό μπορούμε να βρούμε ιδανικά κρασιά και στα τρία χρώματα, έτσι διαλέγουμε το χρώμα που μας αρέσει περισσότερο και ψάχνουμε για ωραία κρασιά. Πρόκειται για λευκό κρέας με αρκετό λίπος.  Όσο πιο λιπαρό είναι το μέρος που θα ψήσουμε τόσο πιο πολύ οξύτητα θα αναζητήσουμε. Για τις πανσετούλες και τα λουκάνικα που είναι φουλ στο λίπος μπορούμε να πάμε σε γεμάτα λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα όπως τα Πάλπο και Κτήμα Γεροβασιλείου Sauvignon Blanc, σε ροζέ κρασιά όπως τα Anarch Ροζε και Πλαγιές Γερακιών Ροζέ και σε μαλακά και ζωηρά ερυθρά κρασιά όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη και το Αγιωργίτικο της Γαίας.  Για μέρη χωρίς εμφανές λίπος όπως το ψαρονέφρι ή μία άπαχη μπριζόλα μπορούμε να πάμε και σε πλούσια κρασιά με πιο μέτρια επίπεδα οξύτητας όπως τα λευκά Παπαγιαννάκος Σαββατιανό Βαρέλι, Muga Rioja και Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου, τα ροζέ Merlin Ροζε και Απλά Ροζέ αλλά και ερυθρά όπως ο Δάφνιος ερυθρός και το Notes Red.

 

Μοσχάρι

Ίσως πριν από 10 χρόνια στις ψησταριές να έπεφταν μόνο μοσχαρίσιες μπριζόλες και ζουμερά μπιφτακάκια. Τώρα έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε τις ‘κοπές’, την προέλευση και το σίτεμα του βοδινού κρέατος. Οπότε πολλοί μπορεί να επιλέξουν να τσικνίσουν με rib eye, porterhouse,  T-Bone, ή πικάνια. Και εδώ ισχύει ο κανόνας ότι όσο πιο λιπαρό είναι το κρέας τόσο πιο υψηλή οξύτητα είναι προτιμότερο να έχει το κρασί. Επειδή μιλάμε για ένα κόκκινο κρέας φουλ στην πρωτεΐνη η πρώτη μας επιλογή σε χρώμα θα είναι το κόκκινο. Αν και από μόνο του το μοσχαρίσιο κρέας απαιτεί τανικά κρασιά, όπως και στην οξύτητα, όσο πιο λιπαρό είναι το κρέας τόσο σε πιο υψηλό επίπεδο τανινών θα πάμε. Κρασιά από Syrah (Emphasis Syrah, Κτήμα Αβαντίς Syrah Συλλογή), από Cabernet Sauvignon (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, Southern Hill Cabernet Sauvignon), από Ξινόμαυρο (Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο, Μπουτάρης Grande Reserve Naoussa) αλλά και πλούσια blends ποικιλιών όπως τα Cavalieri Ερυθρό, Κτήμα Άλφα ερυθρός, Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός και Chateau Belle Coline είναι ιδανικά για να κάνουν παρέα στο κρέας. Αν τώρα στην παρέα υπάρχουν φίλοι που δεν θέλουν κόκκινο κρασί, η επιλογή ενός ‘orange’ κρασιού (Clay Orange, Χατζηβαρύτη Ni) που έχει απαλές τανίνες είναι πολύ καλή εναλλακτική. Σε ροζέ κρασί αναζητάμε τις πιο πλούσιες εκφράσεις όπως τα Rose de Xinomavro και Βυσσινόκηπος.

 

Αρνάκι

Δεν είναι λίγα τα τραπέζια στα οποία θα πρωταγωνιστήσουν τα παϊδάκια, αυτά τα ψιλοκομμένα και πεντανόστιμα κομμάτια αρνιού ή κατσικιού. Γιατί όχι και παϊδάκια προβατίνας που έχουν γίνει της μόδας. Ίσως και λίγα μερακλίδικα κεμπάπ! Και αυτά τα εδέσματα εκτός από την πρωτεΐνη είναι και φουλ στο λίπος. Αν και η θεωρία λέει κόκκινα κρασιά επειδή μιλάμε για κόκκινο κρέας και μάλιστα με μπόλικη οξύτητα και τανίνες, το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και με λευκά βαρελάτα κρασιά αλλά και με ρετσίνες (Ρετσίνα Φράγκου) και ταίριαζαν πολύ καλά! Τα ερυθρά Ξινόμαυρα (Ναουσαία, Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα) είναι ένας κλασικός συνδυασμός με το αρνί. Μπορούμε όμως να πάμε και σε ποικιλίες όπως η Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα) , η Μαυροδάφνη (Μαυροδάφνη Μεγάλη Πέτρα) αλλά και το Αγιωργίτικο (Lexis Νεμέα). Αν θέλουμε να πάμε στον παγκόσμιο αμπελώνα τα Chianti όπως το Benintende Chianti Superiore και τα Pinot Noir όπως το Villa Maria Pinot Noir είναι ωραίες επιλογές.

 

Κοτόπουλο

Ας πάμε και στο πιο υγιεινό κοτοπουλάκι, που όταν ψιλοκόβεται και πέφτει στην σχάρα γίνεται πολύ νόστιμο! Και το καλό είναι ότι ταιριάζει με όλα τα ‘χρώματα’ κρασιού. Προτείνω σχετικά πλούσια λευκά κρασιά(βαρελάτο ή μη) με μέτρια οξύτητα όπως το Viognier Παλυβού, Βιδιανό Ιδαία Οινοποιητική και το Ένστικτο Λευκός, νόστιμα ροζέ κρασιά όπως το Αμέθυστος ροζέ και Άρωμα Λόφου ροζέ αλλά και γεμάτα φρεσκάδα και μαλακά ερυθρά κρασιά όπως το Laura Nera και το Cono Sur Bicicleta Carmenere.

 

Ποικιλίες κρεατικών

Επειδή το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει μόνο ένα είδος κρέατος στο τραπέζι, τότε θα προσανατολιστούμε σε κρασιά ‘πασπαρτού’, δηλαδή κρασιά που θα έρθουν πιο κοντά με όλα τα κρέατα. Στα λευκά κρασιά καλό είναι επιλέξουμε πλούσιες βαρελάτες εκδοχές με αρκετή οξύτητα όπως τα Kotyle Chardonnay, Perpetuus Λευκός και Μαλαγουζιά Natura. Νόστιμα και σχετικά πλούσια ροζέ κρασιά όπως το Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης Ροζέ και Λαμπαδίας αλλά και βελούδινα ερυθρά κρασιά με μπόλικο φρούτο όπως ένα Αγιωργίτικο (Νεμέα Επιλεγμένoς, Αγιωργίτικο Σκούρα) ή ένα Malbec (Altos Las Hormigas Malbec Terroir Uco Valley, Altos del Plata Malbec) θα φέρουν κοντά τα διαφορετικά ήδη κρέατος. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει θέσει στο τραπέζι της τσικνοπέμπτης και το παραδοσιακό μας στυλ κρασιού, αυτό της ρετσίνας και κρασιά  όπως η Ρόζα Ρετσίνα και Παπαγιαννάκος Ρετσίνα.

Share: