Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο με Grand Finale

Αχ αυτό το φινάλε

Θυμήθηκα την έννοια του «φινάλε» σε ένα δείπνο από το άρθρο στο Lifo «Γαλλικά τυριά: Το απογειωτικό φινάλε ενός τραπεζιού»

Ασφαλώς το φινάλε είναι το σημαντικότερο μέρος σε ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, σε ένα μουσικό κομμάτι, σε οποιαδήποτε παράσταση ή εκδήλωση… γιατί να μην είναι και στο φαγητό;



Ονομάζεται… επιδόρπιο, και είναι το τελείωμα ενός γεύματος… γλυκό, καφές, τυρί ή τυριά, κρασί συνήθως γλυκό, ποτά, bitter χωνευτικά ή και τόσα άλλα που θα κλείσουν με απλό ή εντυπωσιακό τρόπο ένα γεύμα. Ιδιαίτερα τώρα, ένα πραγματικό Grand Finale μπορεί να απογειώσει το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο σας!

Στη χώρα μας δυστυχώς το επιδόρπιο είναι μια έννοια περιορισμένη: Συνήθως ένα γλυκό, ένα παγωτό, ένας καφές ή το όποιο «κέρασμα» του εστιατορίου: μια μαστίχα, ένα λικέρ… σχεδόν ποτέ ένα γλυκό κρασί! Ούτε μόνο του, και ποτέ σχεδόν σαν συνοδεία του γλυκού που προσφέρεται στο τέλος! Και βέβαια δεν συζητάμε για τυριά, και στις ελάχιστες -ή μάλλον σπάνιες- περιπτώσεις που ένα πλατώ τυριών θα αποτελέσει το άξιο τέλος ενός πλούσιου γεύματος, το κρασί -και ιδιαίτερα το γλυκό- λάμπει δια της… απουσίας του!

Είναι κρίμα, αλλά δεν έχουμε στην Ελλάδα την κουλτούρα του επιδόρπιου και ιδιαίτερα της συνοδείας του με κρασί, παρά το γεγονός ότι τα κορυφαία κρασιά μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα γλυκά κρασιά μας- οι «επιδόρπιοι οίνοι» μας!

Είναι εντυπωσιακή η εκτίμηση των σημαντικών διεθνών κριτικών οίνου και των εξειδικευμένων κορυφαίων sites οίνου για τα ελληνικά γλυκά κρασιά! Συγκεντρώσαμε τις κριτικές για τα ελληνικά κρασιά δύο κορυφαίων διεθνών κριτών οίνου, του Wine Advocate (Robert Parker) και της Jancis Robinson, καθώς και αυτές που εκφράζονται από την πιο σημαντική μηχανή αναζήτησης κρασιών στον κόσμο, το Wine Searcher. Βρήκαμε ποια είναι τα κορυφαία Ελληνικά κρασιά που βαθμολογούν αυτοί οι κριτές καθώς και τα κορυφαία κρασιά στο Wine Searcher. Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά:



Τα κρασιά που κυριαρχούν στις 3 κατατάξεις είναι τα γλυκά μας κρασιά και σε συντριπτική αναλογία τα Vinsanto της Σαντορίνης. Τα 15 από τα 34 κρασιά είναι γλυκά (44%)! Από αυτά τα 12, δηλαδή το 89%(!) των γλυκών κρασιών είναι Vinsanto.

Αδιαμφισβήτητα, το καλύτερο Ελληνικό κρασί είναι το Vinsanto του Αργυρού, το οποίο είναι πρώτο και στις 3 κατατάξεις, ενώ στις 2 είναι πρώτο-δεύτερο. Και όχι μόνο: είναι και το δημοφιλέστερο, όπως μας δείχνει η κατάταξη του Wine Searcher, με περίπου διπλάσια δημοφιλία από όλα τα υπόλοιπα πλην του Vinsanto της Γαίας που βρίσκεται κοντά του.

Φτάνοντας λοιπόν πολύ κοντά στο μενού του δείπνου της Πρωτοχρονιάς, ας συμπεριλάβουμε αυτή τη φορά ένα Grand Finale: τελείωμα του δείπνου με ένα πλατώ εκλεκτών τυριών με συνοδεία γλυκό κρασί και (ίσως) στη συνέχεια ένα γλυκό, που θα σερβιριστεί όταν θέλουμε να σηματοδοτήσουμε το τέλος του δείπνου. Βλέπετε, το «τσιμπολόγημα» των τυριών με το γλυκό κρασί και… κουβέντα μπορεί να κρατήσει… ώρες!

Ένα σωστό πλατώ τυριών μπορεί να αποτελείται από παλαιωμένα τυριά (γκουντα), μαλακά και κρεμώδη (όπως μπρι και μοτσαρέλα), ημίσκληρα τυριά (πχ κασέρι) και μπλε τυρια (ροκφόρ και στίλτον). Ή και μόνο από ένα είδος τυριών, πχ τυριά από τη Νάξο, ή μόνο μπλέ τυριά! Και βέβαια, με συνοδεία Ελληνικού γλυκού κρασιού, που ταιριάζει εξαιρετικά με το τυρί.

Η Γιοβάννα Λύκου στο άρθρο της "Η εορταστική "γλύκα" στη ζωή μας" προτείνει γλυκά κρασιά που αξίζει να βρεθούν στο Πρωτοχρονιάτικο Grand Finale μας! Επιλέξτε κάποια -όχι μόνο ένα- και δώστε στους συνδαιτημόνες σας την ευκαιρείς να «παίξουν» με τα ταιριάσματα τυριών και κρασιών! Είμαι βέβαιος οτι θα περάσετε μια αξέχαστη Πρωτοχρονιά στο σπίτι, ιδιαίτερα αυτή την Πρωτοχρονιά που τα όποια σχέδια για ρεβεγιόν μάλλον ακυρώνονται!


Στην υγειά σας και… Καλή Πρωτοχρονιά!

Share: