Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Speyside vol2

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Προχθές το βράδυ, έγινε στο House of Wine ακόμη μια εκδήλωση με θέμα το whisky. Η βραδιά ήταν όπως πάντα θεματική και αυτή τη φορά, το θέμα ήταν η ποτοπαραγωγική περιοχή του Speyside. Χαρήκαμε πολύ, διότι είδαμε πάλι ανθρώπους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τόσο σε άλλες εκδηλώσεις, όσο και στην πρώτη εκδήλωση με θέμα το Speyside που είχε γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έγινε, για να ενημερωθείτε και εσείς που δεν μπορέσατε να έρθετε.

Τα whisky της βραδιάς, ήταν αυτή τη φορά έξι. Εμφανίστηκαν κατά σειρά τα εξής.

Tamdhu 10 ετών, Glenlivet Founders Reserve, Tamdhu Batch Strength, Longmorn Distillers Choice, Benriach 10 ετών και τέλος Balvenie 17 ετών.

Αυτό το οτι εμφανίστηκαν κατά σειρά, μου θυμίζει σήριαλ, όταν βλέπουμε τους τίτλους αρχής, ή τους τίτλους τέλους. Κλείνω την παρένθεση και πάμε να τα δούμε ένα-ένα αναλυτικά.

Ξεκινήσαμε όπως είπαμε με το Tamdhu 10 ετών. Ιδανικό ξεκίνημα της βραδιάς, αφού προετοίμασε μύτες και ουρανίσκους για τα επόμενα whisky, με τον καλύτερο τρόπο. Αποκλειστική παλαίωση σε sherry cask, άρεσε σε όλους, με την ντελικάτη γεύση και τα φίνα αρώματά του. Και όπως είπα, πρόκειται για ένα αποστακτήριο, που δεν είχε τύχει ποτέ της αναγνώρισης που θα έπρεπε, κάτι το οποίο άλλαξε τα τελευταία χρόνια, αφού σάρωσε όλα τα βραβεία σε όποιο διαγωνισμό κι αν συμμετείχε. Διαβάστε όσοι μπορείτε, το σχετικό άρθρο.

Αμέσως μετά πήγαμε σε ακόμη ένα ωραίο whisky. Αυτό ήταν το Glenlivet Founders Reserve. Πολλή βανίλια, προφανώς εξαιτίας της παλαίωσης σε βαρέλι bourbon. Τέθηκε το ερώτημα κάποια στιγμή, από κάποιον από τους φίλους μας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αν θα το αγόραζα. Και η απάντηση ήταν προφανής. Δεν υπάρχει θέμα, αν θα το αγόραζα, ή όχι. Το ερώτημα θα έπρεπε να ήταν, πότε θα το αγόραζα. Αν είμαι σε διάθεση να πιω κάτι βαρύ, δεν θα το αγοράσω, αν θέλω να πιω κάτι πιο ελαφρύ, αλλά εξόχως ποιοτικό, φυσικά και θα το αγοράσω. Εξάλλου, αν δεν ήθελα, δεν θα το έβαζα και στην παρουσίαση. Επίσης θα ήθελα να πω, οτι κατά τη γνώμη μου είναι ένα ιδανικό entry level whisky.

Και το επόμενο ήταν το Tamdhu Batch Strength. Υψηλός αλκοολικός βαθμός 58.5 τοις εκατό, ο οποίος δημιούργησε έναν σχετικό φόβο πριν τη δοκιμή. Όταν όμως ξεκίνησε η δοκιμή, τότε όλοι κατάλαβαν, οτι όχι μόνο δεν έκαψε γλώσσα και μύτες, αλλά επρόκειτο για ουισκάρα κυριολεκτικά. Αποκλειστική και εδώ παλαίωση σε βαρέλια πρώην sherry και μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.

Αμέσως μετά δοκιμάσαμε ακόμη ένα πολύ ωραίο ποτό. Ήταν το Longmorn Distillers Choice, χωρίς αναγραφόμενη ηλικία παλαίωσης .Τρία διαφορετικά είδη βαρελιών, βαρέλι bourbon, βαρέλι virgin oak, τελείωμα σε βαρέλι πρώην sherry oloroso. Πολυπλοκότητα σε μύτη και στόμα, άρεσε επίσης στους πάντες.

Μετά, ήρθε η σειρά για Benriach 10 ετών. Εδώ είχαμε ιδιαιτερότητες. Ενώ στο συγκεκριμένο αποστακτήριο, παρότι είναι στο Speyside, παράγουν τυρφώδη whisky, σαν το τρομερό Curiositas, το συγκεκριμένο της δοκιμής, έχει πλήρη απουσία τύρφης. Καταιγισμός αρωμάτων και γεύσεων και σαφώς ένα πολύ ωραίο whisky.

Τελειώσαμε με Balvenie 17 ετών. Ένα whisky φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από τον τεράστιο David Stewart, όσοι δεν γνωρίζετε ποιός είναι, διαβάστε το σχετικό άρθρο. Διπλή παλαίωση σε βαρέλια bourbon και sherry για αυτό το λόγο άλλωστε και το όνομα Doublewood. Ήταν οτι περιμένει κανείς από ένα τέτοιου βεληνεκούς αποστακτήριο και φυσικά δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Συμπερασματικά, ήταν μια ωραία βραδιά, με ωραία dram και πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς εμένα. Τελείωσα με ένα dram από το δεκάρι Benriach και πήγα σπίτι και αποτελείωσα το δεκαπεντάρι Springbank.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: