| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Master Distiller: Richard Paterson

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Για το θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ σήμερα πήρα δυο πάσες.

Η πρώτη πάσα ήρθε από τις τελευταίες αράδες του προηγούμενου άρθρου, όπου αναφέρθηκα στο Dalmore 62 ετών, το οποίο πουλήθηκε 125,000€ σε δημοπρασία, ενώ η δεύτερη ήρθε από την επίσκεψη μου σε σπίτι φίλων αυτή την εβδομάδα, όπου δοκίμασα τουλάχιστον για πεντηκοστή φορά στη ζωή μου Dalmore 12 ετών.

Βεβαίως, θα αναρωτηθεί κάποιος, πως είναι δυνατόν να δοκιμάσεις κάτι τόσες πολλές φορές και να μην το βαριέσαι;

Θα απαντήσω με τη ρήση του αείμνηστου παππού μου:

Το καλό δεν χορταίνεται ποτέ

Ωστόσο σήμερα δεν θα ασχοληθώ αμιγώς με το Dalmore όπως πιθανόν να υποψιαστήκατε, αλλά κυρίως με την σπουδαία προσωπικότητα που βρίσκεται πίσω από αυτό. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον Master Distiller του Dalmore και επίσης υπεύθυνο για όλα τα whisky της εταιρίας Whyte and Mackay, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του Dalmore.

Μιλάω λοιπόν για τον Richard Paterson Και για να είμαι πιο ακριβής, δίνοντας του και το προσωνύμιο που έχει στη Σκωτία Richard “The Nose” Paterson

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους Master Distillers και συνάμα έναν από τους αρχαιότερους στον κόσμο, μαζί φυσικά με τους David Stewart του Balvenie, Jim Mac Ewan του Bruichladdich τώρα και παλιότερα του Bowmore , Frank Mac Hardy του Springbank και Billy Walker του Benriach και του Glendronach.

Μια διακοπή στο θέμα για μια απαραίτητη διευκρίνιση, η οποία θα λύσει απορίες σχετικά με κάποιες υποτιθέμενες και όχι υπαρκτές εμμονές μου.

Ένας φίλος εξέφρασε την απορία με μήνυμα στο mail μου, γιατί συνεχώς αναφέρομαι με κολακευτικά σχόλια σε αποστακτήρια, όπως πχ το Balvenie, το Glendronach, το Highland Park, το Springbank και πολλά ακόμη.

Απαντώ: Αν κάτι είναι καλό, είναι καλό και θα το γράψω, έστω και αν ιδιοκτήτης ήταν ο χειρότερος εχθρός μου. Αν κάτι δεν είναι καλό, δεν είναι έστω κι αν το έφτιαξε η μάνα μου.

Όσοι από εσάς διάβασαν το σχετικό άρθρο για το gin, διάβασαν φυσικά και τις προτάσεις μου. Στις προτάσεις λοιπόν αυτές υπήρχε και ένα gin του οποίου ο εισαγωγέας είναι από τα πλέον φαιδρά πρόσωπα που έχω γνωρίσει. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε σε τίποτα στο να το προτείνω μιας και δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς, αφού είναι όντως κορυφαίο.

Βλέπετε, έχω επιλέξει να λειτουργώ, καλώς η κακώς, με αυτή την εξτρεμιστική λογική, δηλαδή, καλό λέγεται μόνο το όντως καλό και το χάλια δεν βαφτίζεται καλό, μέσω γνωριμιών και συμφερόντων.

Επανέρχομαι στον Richard Paterson

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1949 στη Γλασκώβη. Ο παππούς του, William Robert Paterson ίδρυσε την εταιρία WR Paterson Limited το 1933, την χρόνια που τέλειωσε η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, της οποίας εταιρίας φυσικά το αντικείμενο ήταν, τι άλλο, το whisky. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το whisky κυλάει στο αίμα του, αφού εκτός από τον παππού του και ο πατέρας του ασχολήθηκε με το ίδιο αντικείμενο, είτε ως συνεχιστής της παράδοσης της οικογενειακής εταιρίας, είτε ως εργαζόμενος στο αποστακτήριο Balblair , που βρίσκεται στα βορειοανατολικά Highlands απο το 1790.

Ο πατέρας του φρόντισε να τον μυήσει από μικρό στα μυστικά του whisky και επίσης πάντοτε του υπενθύμιζε ότι το whisky είναι αυτό που πληρώνει την ακριβή και πολυτελή του μόρφωση.

Ο ίδιος ο Richard Paterson, τον οποίο έχω την τιμή και τη χαρά να έχω γνωρίσει προσωπικά, θήτευσε στα αποστακτήρια Blair Athol και Glen Scotia, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στο whisky το 1966 στην εταιρία Gillies and Company και από το 1975 και μετά είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για ότι φέρει το όνομα Dalmore και Whyte and Mackay.

Έχει γράψει δεκάδες βιβλίο, θεωρείται δικαίως ένας εκ των κορυφαίων Master Distillers στον πλανήτη και αυτός με την πιο εξασκημένη μύτη, εξ ου και το προσωνύμιο “The Nose”. Είναι υπεύθυνος για μερικά εκ των κορυφαίων whisky όλων των εποχών, όπως πχ τα θεϊκά Whyte and Mackay 30 ετων και 40 ετων, Dalmore 1973 Cabernet Sauvignon, το οποίο έχω την τύχη να διαθέτω στην προσωπική μου συλλογή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Dalmore 1966 40 ετων, τον επονομαζόμενο Sean Connery των malt.

Τέλος, είναι υπεύθυνος, τόσο για για το Dalmore 62 ετών που προανέφερα, όσο και για δεκάδες ακόμη πανάκριβα Dalmore, μεταξύ των οποίων και το Dalmore Oculus, που αριθμεί μια και μοναδική φιάλη και περιέχει αποστάγματα μέχρι και απο το 1868, αφού το Dalmore είναι το αποστακτήριο με το αρχαιότερο stock απο όλα τα υπόλοιπα.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν πραγματικό καλλιτέχνη και εραστή του καλού whisky και πραγματικά αισθάνομαι τυχερός για τη γνωριμία μου μαζί του.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την καλή φίλη και συνεργάτιδα Μαριάννα Μπόικου, αφού ήταν αυτή που μου έκανε δώρο το βιβλίο Goodness Nose του Richard Paterson και δανείστηκα μερικά κομμάτια από αυτό για τη συγγραφή του σημερινού άρθρου.

Αυτά για σήμερα

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: