| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Glen Grant

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αν δεν κάνω λάθος, έχω αρκετό καιρό να κάνω αφιέρωμα σε κάποιο αποστακτήριο. Τελευταία φορά μου φαίνεται, ήταν τότε που μίλησα για το Strathisla, που βρίσκεται στο Speyside. Άρα και σήμερα δεν θα πάμε μακριά, διότι επίσης στο Speyside βρίσκεται και το

Glen Grant

Πρόκειται για ένα αποστακτήριο, το οποίο ναι μεν είναι είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται εκτενώς με το whisky, πλην όμως δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Η οποία ξεκινάει το 1840, όταν τα αδέλφια John και James Grant ιδρύουν το αποστακτήριο, το οποίο είναι από τα πρώτα που αποκτούν νόμιμη άδεια. Ο John πεθαίνει το 1864, ενώ ο αδελφός του James, ο οποίος ήταν δικηγόρος, πεθαίνει το 1872. Αμέσως μετά, αναλαμβάνει ο γιός του James, ο οποίος λέγεται κι αυτός James και είναι ταγματάρχης. Επί των ημερών του γίνονται πολλές αλλαγές στο αποστακτήριο, αφού ο ταγματάρχης ήταν μανιώδης ταξιδιώτης και κουβαλούσε ιδέες και εικόνες, από μέρη μακρινά, όπως η Ινδία και η Αφρική. Στα 60 χρόνια λοιπόν που ασχολήθηκε με το αποστακτήριο, φτιάχτηκαν απίθανοι κήποι με τριαντάφυλλα και ορχιδέες, ένας καταρράκτης, ενώ τα κτήρια αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα Βικτοριανής αρχιτεκτονικής. Το 1931, είναι η σειρά του εγγονού του Douglas Mackessak να αναλάβει τα ηνία του Glen Grant και στην ουσία είναι αυτός που έκανε γνωστό το αποστακτήριο ανά τον κόσμο. Το 1961, ένας θρύλος της Ιταλίας, σε ότι αφορά στο whisky, ο Armando Giovinetti, παίρνει μαζί του από το Glen Grant 50 κιβώτια whisky και τα πάει στο Μιλάνο και από τότε το Glen Grant είναι το πρώτο σε πωλήσεις single malt στη γειτονική μας χώρα. Το 1995, οι κήποι ανακαινίζονται ολοκληρωτικά και ανοίγουν για το κοινό.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Glen Grant είναι από τα πρώτα που πωλήθηκαν στο εξωτερικό, σαν single malt. Η πασίγνωστη ταμπέλα με τους δυο Highlanders σχεδιάστηκε το 1888 και χρησιμοποιείται ακόμη. Το απαστακτήριο βρίσκεται όπως είπαμε, στο Speyside και συγκεκριμένα στο Rothes. Ακριβώς δίπλα από το Glen Grant βρίσκονται τα σπουδαία Longmorn και Caperdonich, με το δεύτερο, εκτός του ότι είναι ομόσταβλο του Glen Grant και εκτός του ότι είναι ανενεργό πλέον, έχει και προνομιακή θέση, αφού η πίσω πλευρά του βλέπει απευθείας στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Rothes. Νομίζω ότι κανείς δεν λέει όχι για να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δωρεάν. Το απαραίτητο νερό για την παρασκευή του ποτού προέρχεται από το Caperdonich Spring. Το Glen Grant διαθέτει 10 ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης από Oregon pine, 8 άμβυκες, από τους οποίους οι 4 είναι wash stills και οι άλλοι 4 είναι spirit stills, ενώ έχουν λαιμό με σχήμα λαιμού κύκνου. Η δυναμική του αποστακτηρίου είναι περίπου 6.000.000 λίτρα το χρόνο, ενώ λειτουργεί κέντρο επισκεπτών και κατάστημα. Master Distiller στο Glen Grant είναι ο Dennis Malcolm, από τους πιο παλιούς στη βιομηχανία, με πάνω από 50 χρόνια στο χώρο. Σημαία του αποστακτηρίου το κλασικό Glen Grant χωρίς αναγραφόμενη ηλικία παλαίωσης, ενώ για το τέλος δανείζομαι λίγα από τα λόγια του Dennis Malcolm:

Είμαι υπερήφανος για τις αλλαγές που έκανα. Έχουμε αποδοτικότητα και σταθερότητα, αλλά αν χαθεί ο ανθρώπινος παράγοντας, χάνεται και η αίσθηση. Αν αλλάξεις και χάσεις τις ρίζες σου, τότε είσαι σαν καράβι δίχως άγκυρα.


Στην υγειά σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: