Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ρίχνοντας μια ματιά σε όλα αυτά τα άρθρα που έχω γράψει στα επτά χρόνια που συνεργάζομαι με το HOW, διαπιστώνω αρκετά πράγματα. Ένα από αυτά , και αυτό που έχει να κάνει και με τη σημερινή μας επικοινωνία, είναι οτι έχω ρίξει πολύ περισσότερο βάρος στη Σκωτία, παρά την Ιρλανδία. Καλώς ή κακώς, δεν ξέρω , ωστόσο αποτελεί μια πραγματικότητα. Και φυσικά μιλάω για το whisky, το οποίο, δεν θα έλεγα οτι μονοπωλεί τα ενδιαφέροντα αυτής της στήλης, ωστόσο γεγονός είναι οτι είναι το κυριότερο από τα θέματα μας.

Ο λόγος που σήμερα θα ασχοληθώ με την Ιρλανδία, είναι πολύ σοβαρός.

Saint Patrick's Day

Την ερχόμενη Τετάρτη, το ημερολόγιο θα δείξει 17 Μαρτίου. Είναι από τις σημαντικότερες μέρες, αν όχι η σημαντικότερη, για όλη την Ιρλανδία, καθώς και τους απανταχού Ιρλανδούς , σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ας δούμε όμως τι ακριβώς γιορτάζουν οι φίλοι μας οι Ιρλανδοί. Και βέβαια, δεν φαντάζομαι να νομίζετε οτι θα γράψω χωρίς να πιώ. Πάντα υπάρχει ένα μπουκάλι Jameson στο σπίτι. Αυτή τη φορά έχω ένα half bottle των 350ml, οπότε βάζω ένα dram και πάμε σιγά σιγά να δούμε ποιος ήταν ο

Άγιος Πατρίκιος

Ο Άγιος Πατρίκιος λοιπόν, πριν γίνει Άγιος, δεν ήταν Άγιος.

Τώρα αυτό το σκέφτηκα πολύ για να το πώ? Πάντως δεν το σβήνω και πάω παρακάτω. Ωστόσο, δεν γεννήθηκε στην Ιρλανδία, αλλά στη Σκωτία. Μα δεν υπάρχει άρθρο, που να βγει χωρίς να αναφερθεί η λέξη Σκωτία? Είναι κάποιο είδος κατάρας, ή μήπως ευχή? Όπως και να έχει, αυτές οι δυο χώρες είναι οι πιο αγαπημένες μου, μιας και είχα την τύχη να συναναστραφώ και να συναναστρέφομαι αυτούς τους απίθανους ανθρώπους. Τέλος πάντων, πάμε πάλι στον Άγιο, που δεν ήταν Άγιος, πριν γίνει Άγιος. Μη νομίζετε, στο πρώτο Jameson είμαι ακόμη. Απλώς καλαμπουρίζω λίγο και συνεχίζω το γράψιμο.

Γεννιέται στη Σκωτία λοιπόν, ωστόσο στην προεφηβική ηλικία πέφτει θύμα απαγωγής. Μεταφέρεται στην Ιρλανδία, και ζει σαν σκλάβος μερικά χρόνια. Ωστόσο καταφέρνει να δραπετεύσει, αφού κατά τη διάρκεια της παραμονής του, φέρεται να είδε όραμα, το οποίο τον οδηγεί στο να αλλάξει την πίστη του και να ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Κατόπιν τούτων, επιστρέφει στην Ιρλανδία και διαδίδει την πίστη του. Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, και γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε κάπου μεταξύ 385 με 387μχ και πέθανε κάπου μεταξύ 461 και 463μχ.

Εορτασμοί

Η πλατεία Parnell στο Δουβλίνο, είναι παραδοσιακά το σημείο εκκίνησης της πορείας που έχει μήκος κάτι παραπάνω από τρία χιλιόμετρα και παίρνουν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Η συγκεκριμένη παρέλαση θεωρείται η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση στον κόσμο, λόγω του τρομακτικού όγκου του πλήθους. Η πρώτη παρέλαση δεν έγινε στην Ιρλανδία, αλλά στην Αμερική, όταν το 1762 Ιρλανδοί στρατιώτες διέσχισαν την πόλη της Νέας Υόρκης. Οι χρονιές ορόσημο για τη γιορτή , εκτός από το 1762, είναι και το 1848 , καθώς και το 1962. Στην πρώτη περίπτωση, ενώθηκαν οι παρελάσεις πολλών σωματείων και οργανώσεων , σε μια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη του Σικάγο, βάφτηκε πράσινο. Γενικά, στις 17 Μαρτίου τα πάντα βάφονται πράσινα, σε Ιρλανδία, αλλά και παντού στον κόσμο, όπου υπάρχει ιρλανδική κοινότητα. Και την συγκεκριμένη μέρα, δεν την χαρακτηρίζει μόνο το χρώμα, αλλά και η τεράστια ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, είτε σκληρού αλκοόλ, δηλαδή whiskey, είτε ιρλανδικής μπύρας.

Αλκοόλ είπα, και νομίζω πρέπει κι εμείς εδώ στο HOW να δώσουμε κάποιες προτάσεις για τη γιορτή.

Για όσους θέλουν να πάνε διακριτικά - όχι εγώ πάντως - έχω τις εξής ιδέες. Το Paddy είναι το πρώτο σε πωλήσεις whiskey στην Ιρλανδία, και ότι πρέπει για τη γιορτή. Πάμε εξίσου διακριτικά και απαλά με το Bushmills Original, ενώ για το Jameson τα είπαμε πιο πριν. Ωστόσο είπα Bushmills και δεν πρέπει να παραλείψουμε ακόμη τρία whiskey. Τα Black Bush, Bushmills 10 ετών, και Bushmills 16 ετών, είναι και τα τρία, από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να δοκιμάσει, έστω μια φορά στη ζωή του. Πολύ ντελικάτο επίσης και το Roe and Co.. Δεν είναι όμως δυνατόν, να μιλάμε για ιρλανδέζικο whiskey και να λείπει το Tullamore D.E.W. Από τα πολύ καλά της αγοράς και σε τρομερή σχέση ποιότητας τιμής. Μην χάσετε την ευκαιρία να πάρετε και δώρο το φλασκί.. αλλά τώρα έφτασε η ώρα να αλλάξουμε ταχύτητα.

Για το δωδεκάρι Redbreast, τα έχουμε πει πολλές φορές. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το κορυφαίο ιρλανδέζικο σε αυτό το εύρος τιμής, με μόνο θέμα είναι οτι έχει γίνει λίγο δυσεύρετο τελευταία. Και δεν ξέρω μήπως πάει να βγει εκτός παραγωγής, αλλά κάτι τέτοιο μου πέρασε από το μυαλό, όταν η μαμά εταιρεία μόλις χτες ανακοίνωσε οτι πλέον το Middleton θα βγάζει Redbreast 10 ετών. Και τώρα, όσοι κάνετε κέφι τύρφη, ναι έχει και η Ιρλανδία. Πίνουμε Connemara Peated και Connemara 12 ετών.

Και του χρόνου


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.