| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Τα δώρα μου από τον Αη-Βασίλη..

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Κάθε χρόνο τον μήνα Δεκέμβριο, και όσο πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όλο και περισσότερο, έρχονται στο μυαλό μου αναμνήσεις απο τις γιορτές προηγούμενων χρόνων, είτε πιό προσφατων, είτε πιό παλιών, άλλες πολύ χαρούμενες - ευτυχώς οι περισσότερες - άλλες λιγότερο, και άλλες - ευτυχώς ελάχιστες - αδιάφορες.

Πάντοτε όμως, έχουν την πιο εξέχουσα θέση στη μνήμη μου τα Χριστούγεννα του 1971, όπου, όντας παιδάκι που πήγαινε στην πρώτη Δημοτικού, θυμάμαι το απίθανο τραινάκι με το σιδηρόδρομο που μου είχαν κανει δώρο οι γονείς μου αλλά και το επιτραπέζιο που βρήκα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, αφού εκεί υποτίθεται πως μου το είχε αφήσει ο Άγιος Βασίλης.

Όπως λοιπόν εγώ χαιρομουν με τέτοιων ειδών δώρα και όπως και οι δυό μου γιοί χαίρονται με δώρα που αρέσουν και στα υπολοιπα παιδιά της ηλικίας τους, έτσι λοιπόν κι εγώ, αν υπήρχε Άγιος Βασίλης, θα του ζητούσα για αυτες τις γιορτές, ενα μπουκάλι από το αγαπημένο μου ποτό, όχι φυσικά γιατί αυτό είναι κάτι που μου λείπει τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, αλλά γιατί αυτές τις γιορτινες μέρες τα δώρα συμβάλλουν στην πιό ευχάριστη εορταστική ατμόσφαιρα, είτε προερχονται από αγαπημένα πρόσωπα, είτε και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αν μιλάμε λοιπόν για κάποιο ποτό σαν δώρο, η ερώτηση είναι τί θα ήθελα να πάρω, αλλά ή απάντηση εξαρτάται απο πολλές παραμέτρους, όπως πχ αν εννοούμε whisky, cognac ή ρούμι, ή επίσης αν είναι κάτι πού θα πιω πριν ή μετά το τραπέζι, ή ακόμα κι αν είναι κάτι που θα πιω μόνος ή θα το μοιραστω.

Όπως είναι φυσικο, δεκάδες επιλογές περνούν από το μυαλό μου, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους, όμως το ευχάριστο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι δεν μπορούμε να τα πιούμε όλα, άρα πρέπει να διαλέξουμε.

Ξεκινώντας λοιπόν σαν aperitif, θα ήθελα να προτείνω 2 whisky. Το πρώτο είναι το Benriach 10 ετων, και το δεύτερο είναι το Talisker Port Ruigh. Το πρωτο με τον ελαφρύ καπνιστό του χαρακτήρα και το δεύτερο με το συνδυασμό γλυκού αλμυρού, αποτελούν κατά τη γνώμη μου πολύ καλούς προπομπους για αυτό που θα επακολουθήσει στο τραπέζι.

Αφού λοιπόν συνοδεψουμε το γεύμα ή το δείπνο με ενα απο τα κρασιά του House of Wine, ήρθε η ωρα του επιδόρπιου  και είτε κάποιος θέλει να το συνοδέψει με κάποιο επιδόρπιο οίνο, οπότε μπαίνοντας λίγο και σε ξένα χωράφια, προτείνω ενα super Vinsanto Κτήμα Αργυρού ή ενα πληθωρικό δεκαρι Fonseca ειτε θέλει να το συνοδέψει με κάποιο ποτό. Σε αυτή την περίπτωση, έχω να προτείνω 2 whisky και 2 ρούμι. Το γλυκοπιοτο, μελενιο  Balvenie 12 ετων, καθώς επίσης και το ντελικάτο Aberlour 10 ετων, πάνε μια χαρά με οποιοδήποτε επιδόρπιο, ενω αν μιλάμε για ρούμι, τα Zacapa 23 ετων και Angostura No1, εκπληκτικά αμφότερα, θα είναι ή καλύτερη συνοδεία για τα επιδόρπια του τραπεζιού, ειδικα αν αυτά έχουν άμεση σχέση με σοκολάτα.

Μετά το γιορτινό τραπέζι το πράγμα αρχίζει και σοβαρευει, αφού απαιτείται κάτι πιό βαρύ και εδώ θα ήθελα να προτείνω 5 whisky και 2 cognac. Σε οτι αφορά τα whisky, οι προτεινόμενες επιλογές είναι τα καταπληκτικά Ardbeg 10 ετων, Dalmore 12 ετων, Springbank 10 ετων, Bowmore 15 ετων και Highland Park 12 ετων.

Σε οτι αφορά τα cognac, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη συνοδεία ενός πούρου απο ενα Courvoisier Napoleon, ή απο το κορυφαίο Hennessy XO.

Εξυπακούεται φυσικά, οτι όσο κι αν αυτές θα ήταν οι ιδανικές κατά τη γνώμη μας επιλογές, ανάλογα με τις περιστάσεις που περιγράψαμε, σίγουρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν ξεκινήσουμε με κάποιο ποτό και τελειώσουμε με το ίδιο.

Τέλος, φτάνοντας στην ώρα που πλέον είναι περασμένη και είμαστε στο σπίτι μόνοι ή σχεδόν μόνοι, ενα Laphroaig 10 ετων με την ιδιαίτερη, καπνιστή και θαλασσινή γεύση του, είναι οτι καλύτερο.

Όσο για μένα, παίρνω αγκαλιά μια φιάλη απο το ανεπανάληπτο Benriach 21 ετων και κάπως έτσι κλείνω το βράδυ μου.

Καλά Χριστούγεννα
Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: