Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καταρχάς θα ευχηθώ Χρόνια πολλά σε όλους τους αναγνώστες αυτής της στήλης και μη. Εύχομαι κατά πρώτον υγεία, και ακόμη πολλές ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους, για τη χρονιά που έρχεται. Και πάντα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να περνούν τις γιορτές όπως εμείς οι υπόλοιποι, και να βοηθάμε όπως μπορεί ο καθένας. Τελειώνει λοιπόν το 2019 και έρχεται το 2020. Θα ήθελα λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα πρωτοεμφανιζόμενα whisky στην ελληνική αγορά τη χρονιά του 2019, και να επιλέξουμε τα καλύτερα κατά τη γνώμη μας, σε ένα άτυπο top 10. Ξεκινάμε.

Να κάνουμε και απαραίτητη διευκρίνιση. Τα κριτήρια για την επιλογή, ήταν φυσικά κριτήρια ποιότητας, αλλά ρόλο έπαιξε και η σχέση ποιότητας τιμής. Και βέβαια μιλάμε για ότι εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 2019, ή έστω στα τέλη του 2018 και έγινε γνωστό το 2019.

Νούμερο 10
Cragganmore 12 ετών Special Release 2019
Μας άρεσε πολύ αυτό το πείραμα.Διότι περί πειράματος πρόκειται όταν βλέπουμε τυρφώδες, έστω κι ελαφρά, Cragganmore.

Νούμερο 9
Johnnie Walker Sweet Peat
Όχι μόνο πολύ νόστιμο, αλλά και πολύ value for money, έστω κι αν μιλάμε για φιάλη των 500ml, κι όχι 700.

Νούμερο 8
Michters Straight Bourbon 10 ετών
Μιλάμε για τρομερό whisky, το οποίο δεν καταλαμβάνει υψηλότερη θέση, μόνο και μόνο λόγω της τιμής του.

Νούμερο 7
Clynelish Game of Thrones Edition
Μακράν το καλύτερο της σειράς, μας χάρισε πέρσι πολλές ωραίες στιγμές.

Νούμερο 6
Tamdhu 12 ετών
Μόνο και μόνο η αποκλειστική παλαίωση μέσα σε βαρέλια πρώην sherry, δίνει στο εξαιρετικό αυτό whisky μια θέση δικαιωματικά στην δεκάδα.

Νούμερο 5
Elijah Craig Small Batch
Εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά λίγο πριν τελειώσει το 2019 και καταλαμβάνει επάξια μια θέση στην πεντάδα, όχι μόνο για την ποιότητά του, αλλά και για το εξαιρετικό value for money.

Νούμερο 4
Johnnie Walker Ghost and Rare 3rd Edition
Ο λόγος που θα χάσει την κορυφή, πάντα κατά τη γνώμη μας, είναι το ότι είναι blend κι όχι malt, και επίσης η βαριά για blend τιμή του. Εκτός αυτών, μιλάμε για τρομερό whisky, με την προσθήκη μάλιστα αποστάγματος από το κλειστό πλέον Glenury Royal.

Νούμερο 3
Glenglassaugh Torfa
Ακόμη μια τρομερή ουισκάρα στο top 10. Συναρπαστικός συνδυασμός τύρφης και γλύκας. Αν ήταν μια σταλιά πιο οικονομικό, θα φλερτάριζε με την κορυφή.

Νούμερο 2
Wolfburn Northland
Whisky ορχήστρα. Δίνει διαφορετικά πράγματα από την αρχή μέχρι το συναρπαστικό τέλος. Ωστόσο δεν μπορεί να νικήσει το επόμενο.

Και πριν πω ποιό είναι το επόμενο, να διευκρινίσω ότι αυτά δεν ήταν ντε και καλά τα καλύτερα από αυτά που ήπιαμε. Έμειναν έξω πολλά και διάφορα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Για παράδειγμα, τα τρομερά Glen Scotia Victoriana και Glendronach 18 ετών, είναι καλύτερα από μερικά από αυτά που δείξαμε, αλλά δεν είναι καινούρια για το 2019. Ή ας πούμε το επίσης υπέροχο Wolfburn Langskip, το οποίο άφησα έξω, αν και έπρεπε να είναι μέσα βάσει ποιότητας, μόνο και μόνο επειδή ο γράφων και ο εισαγωγέας είναι το ίδιο πρόσωπο.

Πάμε τώρα στο νούμερο 1
Springbank 12 ετών Cask Strength
Το σπουδαίο αποστακτήριο από το Campeltown, φαινόταν οτι τον τελευταίο καιρό ήταν λίγο εκτός φόρμας. Ωστόσο, με την συγκεκριμένη εμφιάλωση, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2019, έκλεισε στόματα. Δεν χρειάζεται να πω πολλά, απλώς να πω οτι όπου το βρείτε πιείτε το, και οτι φυσικά αξίζει κάθε ευρώ από τα μπόλικα που θα ξοδέψετε.

Αυτά για σήμερα και μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα είναι 2020

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.