Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μου φαίνεται τελικά οτι έχει δίκιο η γυναίκα μου, όταν λέει οτι έχω εμμονές. Παραμένω για λίγο σε κάτι που έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν επιτρέπεται λάθος whisky, από λάθος περιοχή, όταν υπάρχει θεματική βραδιά με γεωγραφικά κριτήρια. Κόλλησε η βελόνα θα μου πείτε τώρα. Ναι μπορεί, αλλά αν το έκανα εγώ, θα μου είχανε πάρει το κεφάλι οι γνωστοί άγνωστοι. Δηλαδή, ας πούμε οτι γίνεται θεματική βραδιά από τους καλούς μας φίλους στο HOW και έχει θέμα κρασιά από τη Μακεδονία. Και μαζί με όλα τα υπόλοιπα ωραία κρασιά από τη Μακεδονία, μπαίνει και το απίθανο Syrah Wild Fermentation του Κώστα Βρυνιώτη. Θα μου πείτε οτι είναι κρασάρα. Χαίρω πολύ, φυσικά και είναι κρασάρα. Όμως φτιάχνεται στην Εύβοια, όχι στη Μακεδονία. Κανείς δεν το πήρε χαμπάρι, μόνο εγώ? Καλά μου φαίνεται έλεγε η γιαγιά μου. Βλέπε, άκουγε και σώπα. Τέλος πάντων, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Ξεκινάω από τη Γκλασκώβη, όπου δεν είχαμε εκπλήξεις. Η πρώτη θέση ήταν τακτοποιημένη, πολύ πριν αρχίσει η δημοπρασία. Δεν υπήρχε αντίπαλος για το Macallan 50 ετών 2018 Edition. Πωλήθηκε για το απολύτως παράλογο ποσό των 62000 λιρών, πλησίασε δηλαδή τις 70000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν. Ακριβότερο από μια ελαφρώς μεταχειρισμένη Ferrari. Πολύ μακριά στη δεύτερη θέση, είχαμε πάλι Macallan, αυτή τη φορά ήταν 40 ετών και έκδοσης 2017. Αυτό πληρώθηκε 17000 λίρες. Και μετά ένα whisky celebrity. Δεν ήταν άλλο από το διάσημο Black Bowmore, του οποίου η δεύτερη έκδοση πωλήθηκε για 14500 λίρες. Αμέσως μετά ήρθε σειρά για τα γιαπωνέζικα. Αυτή τη φορά ήταν ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή τα Karuizawa, αφού δεν είχαμε κόντρα από τα Yamazaki, πλην μιας περίπτωσης που θα δούμε παρακάτω. Οι τρεις επόμενες θέσεις καταλήφθηκαν από τρεις γκέισες του Karuizawa, με 11500 και 11000, για τις δυο των 33 ετών και 6000 για αυτή των 31 ετών. Και μετά, είχαμε πάρα πολλά κομμάτια γύρω στο πεντοχίλιαρο. Το Yamazaki του 1983 που είπαμε πριν, έπιασε 5400, όσο και το Macallan 30 ετών, εννοείται οτι μιλάμε για προηγούμενη έκδοση, όχι η φρέσκια. Βέβαια, αν μου κάνανε δώρο και ένα φρέσκο από αυτά, δεν θα έλεγα όχι, αφού κι αυτά πήγανε χαλαρά πάνω από 3500. Αξιοσημείωτη η μεγάλη πτώση του Macallan Genesis, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35 τοις εκατό. Είναι αυτά που λέω όλη την ώρα. Θέλει προσοχή, δεν είναι παίξε γέλασε και απαιτεί μεγάλη γνώση του αντικειμένου. Όσοι νομίζουν οτι τα μάθανε όλα, καλύτερα να το ξανασκεφτούν. Εγώ πάντως λέω οτι δεν ξέρω τίποτα. Μας άρεσε πολύ και το Springbank 45 ετών, που άλλαξε χέρια για 5200 ευρώ. Πάμε παρακάτω σε επόμενη δημοπρασία.

Ο νικητής ήταν ο ίδιος με αυτόν της Γκλασκώβης. Μόνο που είχαμε αλλαγή ιδιοκτήτη για 2 χιλιάρικα λιγότερο, ήτοι 60000 λίρες. Και στη δεύτερη θέση το Port Ellen 12 ετών, που είχε πωληθεί τον περασμένο μήνα για 50 χιλιάρικα. Ακριβώς τα ίδια έπιασε και το αδελφάκι του που πωλήθηκε τώρα. Αμέσως πιο κάτω είχαμε την τελευταία έκδοση του Black Bowmore, αυτή των 50 ετών παλαίωσης, που πωλήθηκε για 36100. Και μετά είχαμε κι ένα Karuizawa, του 1965 συγκεκριμένα και με 50 επίσης χρόνια παλαίωση, που έπιασε 23000 λίρες. Είχαμε κι ένα Glen Cawdor του 1964, που έπιασε 14840 λίρες. Θα μου πείτε τι είναι αυτό? Είναι Springbank λοιπόν και μάλιστα σε ανεξάρτητη εμφιάλωση του maestro Silvano Samaroli. Πολύ εντυπωσιακό το νούμερο που έπιασε ένα ρούμι. Και εδώ εμπλέκεται ο Samaroli, αφού μιλάμε για το West Indies Dark Rum, δικής του εμφιάλωσης και έκδοσης 1948.Αυτό δεν ήταν που πριν τρεις τέσσερις μήνες πωλήθηκε για 4 χιλιαρικάκια στο Λονδίνο, ή κάνω λάθος? Όχι, δεν κάνω λάθος, από 4 χιλιάρικα, πήγε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 12722 λίρες.

Τι να πώ. Δεν θα πω τίποτα. θα ανοίξω κανά δυο μινιατούρες δεκάρι Ardbeg που βλέπω πρόχειρες μπροστά μου.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: