Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά από πολύ καιρό, θα επανέλθω σε ένα από τα αγαπημένα θέματα αυτής της στήλης. Νομίζω πρέπει να είναι πάνω από δυο μήνες που δεν ασχολήθηκα με

Τα νέα της αγοράς

Εγκεφαλικά προκλήθηκαν κι αυτή τη φορά, στους δυο βασικότερους οίκους δημοπρασιών της Σκωτίας. Μεγάλος νικητής και με τρομερή άνεση και στις δυο δημοπρασίες, ήταν το Macallan, αφού όπως θα δούμε και παρακάτω, ήταν αδύνατο να χάσει. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Ξεκινώντας από την πρώτη χρονολογικά δημοπρασία, στη Γκλασκώβη. Όπως προείπα, δεν υπήρχε απορία για το ποιός θα κερδίσει. Μεγάλος νικητής το Macallan 50 ετών, έκδοσης 2018, το οποίο άλλαξε ιδιοκτήτη για 58000 λίρες. Αξιοσημείωτο εδώ είναι το γεγονός, οτι όταν πέρσι βγήκε προς πώληση από το αποστακτήριο, η τιμή του δεν ξεπερνούσε τις 25000 λίρες και από ότι φαίνεται πολύς κόσμος έβγαλε καλό χαρτζιλίκι με αυτό το μπουκάλι. Βεβαίως όσοι αντέχουν και τα κρατήσουν μέσα για αργότερα, σε δυο χρόνια θα αγοράζουν σπίτι στην Εκάλη με ένα τέτοιο μπουκάλι. Πάω παρακάτω, αλλά πολύ παρακάτω. Και συγκεκριμένα στις 17000 λίρες, που ήταν η τιμή πώλησης για ένα Black Bowmore 42 ετών. Επειδή με ρώτησε και κάποιος φίλος, πόσα τελικά είναι από δαύτα, να διευκρινίσω πως υπάρχουν πέντε συνολικά διαφορετικά είδη φιαλών. Όλα ναι μεν φτιάχτηκαν το 1964, αλλάζει η παλαίωσή τους όμως, η οποία έχει ως εξής: 29, 30, 31, 42 και 50 ετών. Whisky celebrity - πραγματικό celebrity, όχι σαν κάποιους, μην αρχίσω πάλι, αρκετοί με βρίζουν μέχρι τώρα, δε χρειάζομαι κι άλλους. Είχαμε επίσης κι ένα ιδιότροπο Karuizawa 35 ετών, το οποίο εγώ προσωπικά δεν γνώριζα, και πωλήθηκε για 12 ζεστά και λαχταριστά χιλιαρικάκια, ενώ κάμποσα από τα αδελφάκια του από το ίδιο φυσικά αποστακτήριο, κυμάνθηκαν από 1500 μέχρι και 7000 λίρες. Ακόμη ένα πολύ ωραίο Macallan M Decanter Black, έπιασε 6500, ενώ πολύ μας άρεσε και το Dalmore 40 ετών, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε 5200 λίρες για να το αγοράσουμε.. Εντύπωση για ακόμη μια φορά προκάλεσε η επίδοση του Macallan Genesis, το οποίο διάφοροι τενεκέδες θεώρησαν σωστό να το πληρώνουν πριν τρεις τέσσερις μήνες, μέχρι και 5 χιλιάρικα, και τώρα έχει φτάσει στα 2800. Φυσικά το προέβλεψα και επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά αυτό που λέω, οτι δηλαδή χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Πάω στην επόμενη μέρα, και συγκεκριμένα στο Perth, όπου εδώ έγινε πόλεμος. Πολύ εύκολη νίκη για τα Macallan, αφού τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν, όχι οποιαδήποτε Macallan, αλλά αυτά από τη σειρά Six Pilars Lalique Crystal Decanter. Εννοείται οτι η πρώτη έκδοση δεν είχε αντίπαλο κι έσπασε τα κοντέρ, με 110000 λίρες και πιο πίσω η δεύτερη, από τις συνολικά έξι, με 69000 λίρες. Δεν θα αναφερθώ άλλο στα συγκεκριμένα, αλλά πάω παρακάτω, όπου είχαμε τρία από τα κορυφαία πέντε whisky όλων των εποχών. Δυο Springbank και ένα Laphroaig. Ήταν τα διάσημα Laphroaig 15 ετών, έκδοσης 1967, σε εμφιάλωση του μαέστρου Silvano Samaroli, και τα εξίσου διάσημα Springbank 12 ετών 100 Proof, επίσης από τη δεκαετία του 60, καθώς και το ultra rare Springbank West Highland Malt 1966, και πιο συγκεκριμένα η κάσκα 443, από τις 3 συνολικά που υπάρχουν. Ο Θεός με έχει ευλογήσει να πιώ την κάσκα 442, με το 61.2 αλκοόλ, αν δεν κάνω λάθος, αυτή που πωλήθηκε ήταν με το 58.1. Όσο για τιμές, μη τα ρωτάτε. Το πρώτο 32 χιλιάρικα, το δεύτερο 18100 και μάλιστα απούλητο, αφού ο τυχερός ιδιοκτήτης ζητούσε περισσότερα χρήματα, μάλλον δικαιολογημένα, αν κρίνουμε από τις τιμές των Macallan και το τρίτο 9000 λίρες. Εντύπωση μας έκανε ένα Bruichladdich του 1960, το οποίο είναι από την εποχή που το αποστακτήριο έβγαζε ακόμη τυρφώδη ποτά και έπιασε 10 χιλιάρικα.

Όπως πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζομαι μια αποσυμπίεση, με κάτι που να το σηκώνει η τσέπη μου. Έχω ανοίξει ουισκάρα και από ότι βλέπω έχει ακόμη δυο τρία ντραμάκια μέσα. Mortlach 12 ετών και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: