Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Και σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στην κίνηση της αγοράς. Ωστόσο η ώρα έχει πάει περασμένες εννιά και είναι μια καλή ώρα για το πρώτο dram της βραδιάς. Έχω ένα πολύ ωραίο Glenkinchie Distillers Edition, γεμίζω το ποτήρι και ξεκινάμε.

Ο Αύγουστος πήγε πολύ χάλια και οι τιμές ήταν πολύ μειωμένες, η κατάσταση ωστόσο άλλαξε και είχαμε πάλι πολύ υψηλές τιμές. Ξεκινάω με τη Γκλασκώβη, όπου είχαμε ολοκληρωτική επικράτηση των Macallan. Νικητής αναδείχτηκε, μάλλον εύκολα, το Macallan 50 ετών, έκδοσης 2018, το οποίο άλλαξε χέρια για το φτωχικό ποσό των 70000 λιρών, το οποίο αν μεταφράσουμε σε ευρώ, μας κάνει με σημερινή τιμή λίρας 78000 ευρώ. Δεν ξέρω πόσες Ferrari είναι ακριβότερες από ένα τέτοιο μπουκάλι. Νομίζω μόνο οι πολύ παλιές, ή οι πολύ καινούριες. Τέλος πάντων, ούτε παλιά μπορώ να αγοράσω, ούτε καινούρια, οπότε πάω παρακάτω στο επόμενο μπουκάλι, που ήταν πάλι Macallan, αυτή τη φορά 52 ετών, το οποίο έπιασε αισίως τις 58000 λίρες. Στην τρίτη θέση ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο από όλα. Παραδόξως βέβαια, διότι μιλάμε για Ιαπωνία, αλλά νομίζω κανείς δε θα μπορούσε να πει όχι σε κάτι τόσο ιδιαίτερο. Επρόκειτο λοιπόν για ένα σετ δυο φιαλών, σε πολύ παράξενη ποσότητα των 550ml έκαστο. Εξυπακούεται οτι μιλάω για Karuizawa, το οποίο είχε παλαίωση 50 ετών και ήταν έκδοσης 1965, εννοείται και οι δυο φιάλες ήταν ακριβώς το ίδιο, ενώ λησμόνησα να πω οτι ήταν εμφιαλωμένες σε κρύσταλλο και όχι γυαλί. Τιμή του σετ 36000 λίρες, ενώ αμέσως μετά ακριβώς η ίδια φιάλη, μάλλον το ίδιο απόσταγμα. Φιάλη 700 ml, και τιμή 21000 λίρες, σε γυάλινο μπουκάλι αυτή τη φορά. Επόμενη θέση, ξανά Karuizawa, αυτή τη φορά είχαμε μια Geisha 38 ετών, για 14000 λίρες. Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ επίσης να είχα, λέμε τώρα, ήταν το επόμενο, το οποίο ήταν ένα απίθανο Bowmore 38 ετών, με την ιδιαιτερότητα ότι φτιάχτηκε το Νοέμβριο του 1964, τον ίδιο μήνα δηλαδή που φτιάχτηκαν και όλα τα Black Bowmore. Κατά τα άλλα, όλοι οι δυνατοί παίκτες κινήθηκαν σε ρηχά νερά.

Πάω στην επόμενη μέρα, όπου κι εδώ τα Macallan έκαναν πάρτι. Από τις πέντε πρώτες θέσεις, κατέλαβαν και τις πέντε. Νικητής ήταν ο αναμενόμενος, δηλαδή το Macallan 72 ετών σε κρύσταλλο Lalique. Τιμή 80500 λίρες, ωστόσο δεν γνωρίζω αν αυτό το πράγμα θα πίνεται, αφού κατά τη γνώμη μου μετά από 72 χρόνια στο βαρέλι, θα είναι σαν να μασάς δέντρο. Επόμενη θέση ένα μπουκάλι που εγώ δεν έχω δει ποτέ μου. Ήταν λέει Macallan Expetional Cask 1950 ηλικίας 67 ετών, το οποίο άλλαξε χέρια για 72000 λίρες. Κι άλλες Ferrari εδώ, μη σας πω και Lamborgini. Κι άλλα τρια Macallan μετά με μικρότερα, που λέει ο λόγος, ποσά και μετά δυο Black Bowmore 42 ετών, με κάτι λιγότερο από 20 χιλιάρικα.

Θα πιώ ένα δεκαράκι Ardbeg να μου φύγει η ζαλάδα και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: