Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά από κάμποσο καιρό, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα από τα αγαπημένα θέματα της στήλης. Κι επειδή όπως έχω ξαναπεί, δεν γίνεται να γράφω ξεροσφύρι, βάζω λίγο από το απίθανο δωδεκάρι Highland Park και ξεκινάω. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για

Τα νέα της αγοράς

Πριν αρχίσω να τα λέω αναλυτικά, με μάρκες και τιμές, θα αναφερθώ στο πιο σημαντικό νέο των τελευταίων εβδομάδων. Η ιαπωνική εταιρία Nikka αποφάσισε να αποσύρει από την παραγωγή δυο σπουδαία whisky. Μιλάμε για τα Taketsuru 17 ετών και Taketsuru 21 ετών, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των blended malt, αφού περιέχουν αποστάγματα από δυο αποστακτήρια, δηλαδή τα Yoichi και Miyagikyo. Ο λόγος που η εταιρία αποφάσισε να βγάλει και τα δυο εκτός παραγωγής, είναι προφανής. Δεν επαρκούν οι ποσότητες και η παλαίωση τόσων ετών καθίσταται αδύνατη. Στο HOW καταφέραμε να εξασφαλίσουμε κάποιες περιορισμένες ποσότητες, οπότε όποιος ενδιαφέρεται θα πρέπει να βιαστεί, διότι δεν νομίζω να τα ξαναδούμε στην Ελλάδα, μόλις τελειώσουν αυτά που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας. Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε στους δυο πιο σημαντικούς οίκους δημοπρασιών.

Ξεκινάω από Γκλασκώβη. Εκεί είχαμε την πρώτη έκδοση της σειράς Macallan Lalique, με εκτίμηση πριν την εκκίνηση γύρω στα εκατό χιλιάρικα, η οποία όμως απέτυχε να πωληθεί, αφού ο ιδιοκτήτης είχε βάλει πολύ ψηλά την τιμή εκκίνησης και επίσης δεν είχε κουτί, κάτι που σε τόσο ακριβά μπουκάλια παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο. Οπότε, είχαμε πολύ εύκολη επικράτηση για το Macallan του 1950, σε παλαίωση 68 ετών και σε single cak. Αλλαξε χέρια για 58000 λίρες, ποσό που αναλογεί, με σημερινή τιμή λίρας, σε 69000 ευρώ. Πάρα πολύ μακριά στη δεύτερη θέση, είχαμε ξανά Macallan, αυτή τη φορά είχαμε φιάλη 40 ετών, έκδοσης 2017, για 16000 λίρες. Και αυτό που ακολούθησε ήταν Highland Park 50 ετών, παραγωγής 1964. Πωλήθηκε για 15000 λίρες. Καιρό είχαμε να δούμε αυτό το αποστακτήριο σε ψηλές θέσεις. Και πιο κάτω είχαμε μια Karuizawa Ghesisa με 11000 λίρες .Από το ίδιο θρυλικό αποστακτήριο, πάρα πολλά μπουκάλια με πάνω από τρια χιλιάρικα, όπως το ίδιο ίσχυσε και για τα Macallan. Όλοι οι υπόλοιποι σοβαροί παίκτες, σε χαμηλές πτήσεις, ειδικά το Bowmore, μιας και έλειπαν τα βαριά μπουκάλια.

Την επόμενη ημέρα είχαμε πολύ μεγάλα νούμερα και νικητή πάλι το Macallan. Αυτή τη φορά είχαμε μια φιάλη 50 ετών παλαίωσης, που έπιασε το ποσό των 50000 λιρών. Και αμέσως μετά στη δεύτερη θέση, ο διάσημος μονόχρωμος Joker, που πωλήθηκε για 39500 λίρες. Για την ιστορία να αναφέρω οτι πριν δυο χρόνια μόλις και μετά βίας έπιανε τα 5 χιλιάρικα. Στην τρίτη θέση πάλι Macallan, σε single cask, παλαίωσης 67 ετών και παραγωγής 1950. Η τιμή του ήταν 39000 λίρες. Και μετά πάλι ένα από τα τραπουλόχαρτα του Hanyu, ενας βαλές για την ακρίβεια, που άλλαξε ιδιοκτήτη για 31000 λίρες. Κι άλλα τραπουλόχαρτα στην πρώτη δωδεκάδα, και μόνο ένα Black Bowmore, που γενικώς δεν πήγε καλά. Σε εμάς άρεσε πιο πολύ από όλα, ένα Springbank 12 ετών από το 1972 και μάλιστα σε single cask. Η τιμή του όμως ήταν 6500 κι ούτε αυτό μπορώ να το πιω.

Για αυτό, βάζω λίγο δεκάρι Springbank και σας χαιρετώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: