Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται οτι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο στόχο. Παραμένουμε στο σπίτι λοιπόν, περιορίζοντας τις μετακινήσεις στα απολύτως απαραίτητα, και περιμένουμε. Κι όσο κι αν την περασμένη Δευτέρα χιόνισε πολύ σχεδόν σε όλα τα βουνά της Ελλάδας, Απρίλη μήνα, στο βάθος φαίνεται πλέον καλοκαίρι. Το οποίο βέβαια δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα είναι, μετά από όλα αυτά που μας έχουν βρει, αλλά όπως και να είναι, θα είναι ελληνικό καλοκαίρι. Όπως πάντα, για να μην γράφω ξεροσφύρι, βάζω κάτι να πιω και ξεκινάω. Το οποίο κάτι, στην προκειμένη περίπτωση είναι το αγαπημένο μας Ardbeg 10 ετών.

Πάμε σήμερα να ρίξουμε μια ματιά στα Νέα της αγοράς. Έχω την εντύπωση οτι επικράτησε κάποιο μούδιασμα από πλευράς αγοραστικού κοινού, και δεν είδαμε τέρατα και σημεία που βλέπουμε συνήθως. Βεβαίως οι τιμές, ψηλές ή χαμηλές, έχουν να κάνουν και με το τι παρουσιάσθηκε προς πώληση. Πάμε να δούμε δυο δημοπρασίες της Σκωτίας. Στην πρώτη χρονολογικά, δεν υπήρχαν μπουκάλια τέρατα κι έτσι οι τιμές έμειναν χαμηλά, με τη μεγαλύτερη όλων τις 9100 λίρες, που δαπανήθηκαν για μια από τις γκέισες του Karuizawa. Το ίδιο, θρυλικό πλέον, γιαπωνέζικο αποστακτήριο κατέλαβε και τη δεύτερη θέση με μια single cask εμφιάλωση 35 ετών που άλλαξε χέρια για 8000 λίρες. Η επόμενη θέση ήταν που μας άρεσε πάρα πολύ. Εκεί, με 5000 λίρες βρέθηκε μια εξάδα από 10 ως 23 ετών , από το διάσημο bourbon Pappy Van Winkle. Είπαμε, bourbon δεν πίνουμε και τόσο, εκτός αν είναι καλό. Πάντως αυτά εδώ δε θα τα πιώ, κι όχι γιατί δεν είναι καλά, αλλά δεν τα σηκώνει η τσέπη μου.

Πάω σε επόμενη δημοπρασία που είχαμε και μεγάλα νούμερα. Νικητής η τέταρτη έκδοση του Macallan Lalique με 60 χρόνια παλαίωση και 62000 λίρες τιμή. Στη δεύτερη θέση μπουκάλι θρύλος. Είχαμε ένα Bowmore 1966 από τη σειρά Bouquet του Silvano Samaroli το οποίο έπιασε τις 41000 λίρες. Το συγκεκριμένο θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς σαν ένα από τα τρια κορυφαία whisky όλων των εποχών. Παρακάτω πήγαμε σε Macallan 67 ετών παρακαλώ, από τη σειρά Exceptional Cask το οποίο πωλήθηκε για επίσης 41000 λίρες. Και μετά είχαμε τραπουλόχαρτο από τη γνωστή σειρά από το κλειστό πλέον αποστακτήριο Hanyu. Είχαμε ένα φαινομενικά όχι τόσο σπάνιο τρία καρώ, το οποίο όμως έφτασε τις 36000 λίρες. Έχουμε ξαναπεί πως λειτουργεί. Σπάνιο ξεσπάνιο, αν βρεθούν δυο τουλάχιστον άτομα που τους λείπει αυτο το φύλλο για να συμπληρώσουν την τράπουλα, τότε η τιμή πάει από ψηλά ως πολύ ψηλά. Ακόμη πιο κάτω είχαμε πολλά και διάφορα, όπως Macallan, Bowmore, Dalmore. Αυτό που μου χτύπησε όμως τρελά καμπανάκια στο εγκέφαλο ήταν άλλο. Springbank West Highland Malt Sherry Cask 443. Έχω δοκιμάσει το sister cask 442 και είναι το κορυφαίο whisky που έχω πιεί ever μαζί με το Midleton 1974. Είναι υπεράνω περιγραφής, για αυτό δεν μιλάω και βράζω με το ζουμί μου, αφού δεν έχω να δαπανήσω 8600 λίρες για να το πιω.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα μείνετε ασφαλείς.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: