Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Νομίζω οτι με το θέμα που θα ασχοληθώ σήμερα, έχω περίπου δυο μήνες, ίσως και περισσότερο, να ασχοληθώ. Θα βάλω ένα ωραιότατο Benriach Curiositas για να μη γράφω ξεροσφύρι, και ξεκινάω. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Πριν αρχίσω να γράφω και να περιγράφω αναλυτικά, θα πω δυο πράγματα που εντόπισα. Πρώτον, παρατήρησα σημαντική πτώση στις περισσότερες τιμές, με τη Σκωτία να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται κατόπιν πανδημίας, απλώς το παραθέτω ως γεγονός. Και ο χρόνος θα δείξει αν είναι παροδικό ή όχι. Δεύτερον, τρομερή εντύπωση μου έκανε ο πρωτοφανής παροξυσμός που επικρατεί για τα κάθε λογής bourbon, τη στιγμή μάλιστα που ενώ όλα τα υπόλοιπα παρουσίασαν πτώση, σχεδόν όλα τα bourbon έχουν πάρει την ανηφόρα. Και βέβαια δεν αναφέρομαι μόνο στους συνήθεις υπόπτους, όπως Pappy Van Winkle, Old Fitzerald και τα παλιά Blantons, αλλά πλέον έχουν πιάσει ταβάνι και άλλα brands όπως Michters, Rebel Yell και παλιά Wild Turkey καθώς και άλλα πολλά. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά.

Ξεκινάω με δημοπρασία στη Σκωτία, που έλαβε χώρα πριν δεκαπέντε περίπου μέρες. Εδώ είχαμε νικητή, μετά απο πάρα πολλά χρόνια, ένα Highland Park. Ποσό που δαπανήθηκε ήταν οι 13500 λίρες και 50 ήταν τα έτη παλαίωσης. Στη δεύτερη θέση είχαμε Ιαπωνία, με τον πιθανότερο εκπρόσωπο σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή Karuizawa. Έτη παλαίωσης 40, δηλαδή 1977 με 2017, ποσό πώλησης 11500 λίρες. Κι αμέσως μετά, αλλά πολύ μακριά σε τιμή, ένα παράξενο Macallan, που εγώ προσωπικά πρώτη φορά έβλεπα. Έκδοση 1936, εμφιαλωτής Berry Bros and Rudd, ποσό 4300 λίρες. Αν ήταν επίσημη εμφιάλωση του αποστακτηρίου, θα είχαμε αλλαγή στα ψηφία.Το 4 θα ήταν 8 και τα μηδενικά στο τέλος δεν θα ήταν δυο, αλλά τρία.

Πάμε τώρα σε άλλη σοβαρότερη δημοπρασία. Εδώ μετά από πολύ καιρό, η Ιαπωνία έκανε κυριολεκτικά περίπατο. Βεβαίως απουσίασαν τα πανάκριβα Macallan, ενώ τα Bowmore είχαν μόνο ένα μπουκάλι απο τα πολύ δυνατά. Και το εντυπωσιακό είναι οτι στην πρώτη θέση δεν είχαμε malt, αλλά blend κι οτι στις δυο πρώτες θέσεις δεν ήταν κανένα Karuizawa. Νικητής και άνετα το blend της Suntory για την πεντηκοστή επέτειο των Rolling Stones. Φυσικά ο Μικ Τζάγκερ, όπως κι όλα τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας έχουν 25000 λίρες να το αγοράσουν, αλλά δεν ξέρω αν πίνουν whisky. Θα μου πείτε, αυτοί πίνουν τα πάντα. Ο Κιθ Ρίτσαρντς για παράδειγμα, σνιφάρισε τη σκόνη του πατέρα του, στο whisky θα κολλήσει; Όπως και να έχει, μιλάμε για τεράστιες προσωπικότητες, με τα καλά τους και τα ανάποδά τους, όπως κι εμείς οι κοινοί θνητοί. Και στη δεύτερη θέση με 22000 λίρες, το δυο σπαθί του Hanyu. Πιο κάτω εμφανίστηκε ένα Macallan απο τη διάσημη σειρά Fine and Rare. Τιμή 19300, παρασκευή 1974, παλαίωση 30 χρόνια. Εμάς μας άρεσαν πολύ δυο μπουκάλια σε χαμηλότερες θέσεις. Bowmore 40 ετών 1955 και Balvenie 45 ετών 1951. Τιμές 16.000 και 12.500 αντιστοίχως.

Προς το παρόν θα συνεχίσω με τύρφη με το απίθανο Wolfbun Morven.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: