Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά την περασμένη εβδομάδα που κάναμε μια αλλαγή ως προς τα συνηθισμένα, και ασχοληθήκαμε με το τζιν, σήμερα επανερχόμαστε στα γνωστά, δηλαδή το whisky. Θα πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Σαν πρώτη ανάγνωση θα έλεγα οτι βλέπω μια ύφεση στις τιμές. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται απο την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο παραμένει μια πραγματικότητα. Θα βάλω να πίνω και κάτι και θα συνεχίσω. Ένα δωδεκάρι Balvenie απο την κάβα μου, είναι μια χαρά. Πάμε.

Ξεκινάω με δημοπρασία η οποία τελείωσε την περασμένη Κυριακή στη Γκλασκώβη. Εκεί δεν είχαμε καθόλου ακριβά κομμάτια από την Ιαπωνία, δηλαδή Hanyu, Karuizawa και πολύ λίγα ακριβά Macallan. Έτσι το Bowmore έκδοσης 1965 και ηλικίας 52 ετών δεν είχε αντίπαλο και κέρδισε πολύ εύκολα την πρώτη θέση. Τιμή πώλησης 25000 λίρες. Βεβαίως καταγράφηκε και κάποια πολύ υψηλότερη τιμή και συγκεκριμένα 60000 λίρες. Ωστόσο, αφορούσε σε συλλογή από 50 quarter bottles απο τη γνωστή σειρά Family Cask του Glenfarclas μέσα σε πολύ ωραίο δερμάτινο κουτί παρέα με ποτήρια Glencairn. Δεν μπορούμε να πούμε οτι κατέκτησε την πρωτιά διότι αν κάνουμε τη σωστή μετατροπή του περιεχομένου της κάθε φιάλης, σε full size bottle θα δούμε οτι μιλάμε για πάνω απο 12 φιάλες, τη στιγμή που το Bowmore με τα 25 χιλιάρικα ήταν μόνο του. Δεύτερη θέση λοιπόν και πολύ μακριά με 10.500 λίρες είχαμε Macallan απο τη γνωστή σειρά Speymalt, ηλικίας 70 ετών παρακαλώ και παραγωγής 1945. Πρέπει να είναι απο τις πρώτες μεταπολεμικές παραγωγές, εκτός αν φτιάχτηκε πριν τις 30 Απριλίου όταν και ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στο Βερολίνο. Τέλος πάντων, όπως και να έχει μιλάμε για πολύ παλιά παραγωγή. Εμάς μας άρεσε κάτι άλλο σε πολύ χαμηλότερη θέση και ήταν η πρώτη έκδοση της σειράς TUN 1401. Τιμή πώλησης 4000 λίρες, το οποίο αυτομάτως σημαίνει οτι ούτε αυτό έχω λεφτά για να το πιω, όσο κι αν θέλω.

Πάμε παρακάτω σε άλλη δημοπρασία. Εδώ είχαμε σχεδόν καθολική επικράτηση των Macallan με μπόλικα απο αυτά στην πρώτη δεκάδα. Στην πρώτη θέση είχαμε Macallan Exceptional Cask 1950 και 67 ετών παρακαλώ. Άλλαξε χέρια για 35000 λίρες, ενώ στη δεύτερη θέση με 30000 μια τετράδα απο Karuizawa τα οποία όμως σύμφωνα με τη λογική της προηγούμενης παραγράφου, δεν μπορούν καν να μπουν στη δεκάδα. Άρα πάω στην επόμενη θέση, όπου βρήκα κι άλλο Macallan από τη σειρά Fine and Rare αυτή τη φορά, η οποία όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι single cask. Εδώ είχαμε το βαρέλι 516, το οποίο μπήκε για παλαίωση το 1953 και εμφιαλώθηκε μετά απο 49 χρόνια. Τιμή 27000 λίρες. Και μετά είχαμε κι άλλα Macallan αλλά σε εμάς άρεσε κάτι άλλο. Εμφανίστηκε και πάλι μια απο τις μεγάλες μας καψούρες. Balvenie Vintage Cask 45 ετών και έκδοσης 1951. Σκούρο σαν βυσσινάδα. Τιμή 13000 λίρες κι εδώ το 13 είναι όντως γρουσούζικο, διότι ζηλεύω και δεν μπορώ να πιώ.

Επειγόντως αποσυμπίεση με ένα χορταστικό δεκατεσσάρι Clynelish και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: