Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Επανερχόμαστε αυτή την εβδομάδα σε ένα απο τα σταθερά θέματα αυτής της στήλης. Θα γράψω καλύτερα με ένα dram απο το πολυαγαπημένο δεκαεξάρι Mortlach. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Πριν ξεκινήσω να ρίχνω μια πιο αναλυτική ματιά, θα πω σαν γενικό συμπέρασμα οτι τα νούμερα ανέβηκαν πάλι, μετά απο μια διακοπή λίγων μηνών. Και επίσης οτι είχαμε ολοκληρωτική επικράτηση για τα Macallan τα οποία έκαναν επίδειξη δύναμης.

Ξεκινάω με Γκλασκώβη. Τα Macallan όπως είπαμε σάρωσαν, κερδίζοντας τις τρεις πρώτες θέσεις. Για την πρώτη θέση έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε κανένα θέμα, απο την στιγμή που υπήρχε το τρομερό Anniversary Malt 50 ετών παραγωγής 1928. Αυτό που περιμέναμε να δούμε ήταν η τιμή, η οποία πήγε ψηλότερα απο το αναμενόμενο και στις 82000 λίρες. Δηλαδή με σημερινή ισοτιμία λίρας ευρώ, μιλάμε για 92 χιλιάρικα. Αμέσως μετά, αλλά πολύ πίσω, ακόμη δυο ακριβά Macallan. Αυτή τη φορά είχαμε δυο μπουκάλια απο τη θρυλική σειρά Fine and Rare, τα οποία άλλαξαν χέρια για 20 και 16 χιλιάδες λίρες αντιστοίχως. Και μετά ήρθαν τα Karuizawa. Τρεις γκέισες διαφόρων ηλικιών σε σειρά και οι τιμές τους 16, 13, 12 αντιστοίχως. Και μετά μια ντάμα απο τη διάσημη τράπουλα του Hanyu και η τιμή αυτής 11000 λίρες. Κατά τα άλλα, όλοι οι υπόλοιποι σοβαροί παίκτες, δηλαδή Ardbeg, Balvenie, Springbank, Laphroaig, Bowmore, μάλλον σε χαμηλές πτήσεις.

Πάμε τώρα σε άλλη δημοπρασία. Στην πρώτη θέση κι εδω ένα πανάκριβο Macallan. Ήταν ηλικίας 52 ετών κι έκδοσης 2018. Η τιμή του ήταν 50000 λίρες. Και στις 41000 ένα πανάκριβο Karuizawa 50 ετών που παρήχθη το 1965. Ακόμη δέκα χιλιάρικα κάτω ένα whisky που κατά πολλούς είναι το καλύτερο όλων των εποχών, κι αν όχι το καλύτερο, σίγουρα στα τρια καλύτερα.Μιλάμε για το θρυλικό Laphroaig 15 ετών 1967, σε εμφιάλωση του Maestro. Και ποιός είναι ο Maestro? Διαβάστε το σχετικό άρθρο για να το μάθετε. Το μπουκάλι άλλαξε χέρια για 31000 λίρες. Και διάφορα Karuizawa πιο κάτω, τα οποία σε γενικές γραμμές τα πήγαν πολύ καλά, και μάλλον θα κέρδιζαν τις πρωτιές αν δεν ήταν τα Macallan, απο τη στιγμή που έλειπαν τα ακριβά Bowmore.

Όλα αυτά δεν μπορώ να τα πιώ, αλλά ένα δωδεκάρι Highland Park θα το χτυπήσω και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα σας χαιρετήσω.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: