Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την Πρωτοχρονιά του 2021 η Μεγάλη Βρετανία άλλαξε σελίδα και αποδεσμεύτηκε από την Ευρωπαική Ένωση(?). Δεν θα αναλύσω το ερωτηματικό, παρά μόνο λέγοντας, οτι πολύ αμφιβάλλω αν πρόκειται περί ενώσεως. Τέλος πάντων, η στήλη αυτή, μπορεί ναι μεν να έχει άποψη, πλην όμως δεν συνηθίζει να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα. Για εμάς αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε, και πολύς κόσμος που ασχολείται με το ποτό περίμενε, είναι το αν και μέχρι ποιού βαθμού επηρεάστηκε η αγορά των ποτών με το Brexit.

Και βέβαια υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν απο το Brexit. Και τα περισσότερα είναι ζητήματα τελωνειακών διατυπώσεων, από και προς Μεγάλη Βρετανία, σε ότι έχει να κάνει με το ποτό. Αυτό που ωστόσο θα δούμε σήμερα, είναι το αν επηρεάστηκαν οι τιμές. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για

Τα νέα της αγοράς

Μαντέψτε. Δεν άνοιξε μύτη. Οι τιμές πήγαν και πάλι στα ύψη, και μάλιστα σε μια εποχή που η αγγλική λίρα σημειώνει μεγάλη άνοδο, κάτι που απο μόνο του θα δικαιολογούσε μια πτώση στις τιμές. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Ξεκινάμε με δημοπρασία της Γκλασκώβης. Εδώ υπήρχαν δυο θηρία, τα οποία θεωρητικώς θα πάλευαν για τις δυο πρώτες θέσεις, με φαβορί ένα Macallan 50 ετών, από τη σειρά Red Collection. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δεν κατάφερε να πιάσει την τιμή εκκίνησης την οποία είχε θέσει ο ιδιοκτήτης του. 'Ετσι το Bowmore 52 ετών και έκδοσης 1965, δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει, πιάνοντας τιμή πώλησης τις 25000 λίρες, αφού δεν υπήρχε κάποιο γιαπωνέζικο που να μπορούσε να πάει σε τέτοια ποσά. Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο προφανές, δηλαδή τα Karuizawa. Τα οποία είχαν μεν ακριβά μπουκάλια στη δημοπρασία, αλλά όχι τόσο ακριβά. Στη δεύτερη και τρίτη θέση λοιπόν, με 12500 και 11000 λίρες αντιστοίχως, δυο γκέισες του Karuizawa. Η αμέσως επόμενη θέση, ήταν αυτή που μας άρεσε πιο πολύ. Στην αρχή του 2000, το Springbank εκανε δυο θρυλικές εμφιαλώσεις. Την τελευταία του εικοστού αιώνα, και την πρώτη του εικοστού πρώτου. Δηλαδή δυο εμφιαλώσεις, 20 και 21 ετών αντιστοίχως. Οι τιμές τότε ήταν κάπου μεταξύ 300 και 400 λίρες. Η προχθεσινή τιμή ήταν συνολικά 10500 λίρες. Εμένα βέβαια θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να τα πιω. Εννοείται βέβαια οτι κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα μείνει όνειρο, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι υπόλοιποι δυνατοί παίκτες, Ardbeg, Balvenie, Port Ellen, Brora, Laphroaig μάλλον σε χαμηλές πτήσεις.

Και την επόμενη μέρα σε άλλη δημοπρασία, είχαμε τεράστιες τιμές, και κυρίως πολύ σπουδαίες ανεξάρτητες εμφιαλώσεις. Νικητής με 56.500 λίρες το Macallan 71 ετών, από τη σειρά Red Collection. Στην επόμενη θέση άλλο Macallan, οχι Red Collection, αλλά πανάκριβο επίσης. Παλαίωση 52 χρόνια και τιμή 48000 λίρες. Κι αμέσως μετά ένα τρομερό Karuizawa. Παραγωγή 1965, παλαίωση 50 χρόνια και τιμή 44000 λίρες. Συνολικά 24 φιάλες one off και έτσι μέχρι ενός σημείου δικαιολογείται και η τιμή. Και κάπου εκεί και τρεις ανεξάρτητες εμφιαλώσεις, δυο για Port Ellen και Caol Ila, με 44000 και 26000 λίρες αντιστοίχως, και μια για Ardbeg με 26000. Οι δυο πρώτες απο τον ανεξάρτητο εμφιαλωτή James Mac Arthur, και η άλλη από τον ομόσταυλο με το Springbank, Cadenheads. Και κάπου εκεί ανάμεσα τους, κι ένα πολύ παράξενο Macallan, το οποίο εμφιαλώθηκε ειδικά για ένα δείπνο. Τιμή 43002 λίρες. Αυτές οι δυο λίρες μου λείπουν για να το αγόραζα. Επειδή όμως όλα αυτά τα νούμερα μου έπεσαν βαριά, θα συνέλθω με ένα δεκαράκι Ardbeg που είναι τυρφώδες και χωνευτικό.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: