Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολύ βαρύ το κλίμα στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας. Και πως  να μην ήταν. Τέλος πάντων, αυτή την εβδομάδα είναι καλύτερες οι συνθήκες. Κι από αυτή τη στήλη θα ευχηθώ τα καλύτερα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και θα ταλαιπωρηθούν στο μέλλον. Και κυρίως θα ευχηθώ καλή δύναμη.

Πάμε τώρα στα καθιερωμένα. Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με

Τα νέα της αγοράς

Με τα σχεδόν 20 χρόνια ενασχόληση με το αντικείμενο, τείνω προς το εξής συμπέρασμα. Στην καρδιά του καλοκαιριού παρατηρείται μια πτωτική τάση στις τιμές. Και δεν μιλάω για την πτώση που παρατηρήθηκε μετά το Brexit, αλλά μιλάω για μικρή επιπλέον πτωτική τάση. Θα βάλω να πίνω κάτι και θα τα πούμε αναλυτικά. Μια μινιατούρα από το βελούδινο δεκαοκτάρι Chivas είναι οτι πρέπει για τώρα. Πάμε λοιπόν.

Ξεκινάω με δημοπρασία που έλαβε χώρα πριν δέκα περίπου μέρες στη Γκλασκώβη. Εδώ θα λέγαμε οτι είχαμε πλήρη επικράτηση των Macallan, η οποία έγινε και πιο εύκολη, μιας και απουσίαζαν τα πολύ ακριβά Bowmore και τα αντίστοιχα Karuizawa. Οι τιμές ωστόσο δεν ήταν οι αναμενόμενες. Και για του λόγου το αληθές , πάμε να δούμε τον νικητή και αυτούς που ακολούθησαν. Στην πρώτη θέση λοιπόν, είχαμε ένα Macallan από το 1950 και μάλιστα σε single cask, κάτι που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να στείλει την τιμή σε επίπεδα σαφώς πάνω από τις 40000 λίρες. Η τιμή πώλησης τελικά ήταν 32000 λίρες, το οποίο ναι μεν είναι μεγάλο ποσό για ένα μπουκάλι whisky, ωστόσο πρόκειται για μια τιμή που κινείται εκτός αγοράς. Όπως το ίδιο συνέβη και με τις επόμενες δυο θέσεις, όπου είχαμε δυο ακόμη Macallan, με παλαίωση 40 έτη και με τιμή στις 16000 έκαστο, όταν οι συνηθισμένες τιμές για τα συγκεκριμένα είναι γύρω στις 19000. Για Bowmore και Karuizawa τα είπαμε, ενώ και οι λοιποί δυνατοί παίκτες, δηλαδή Laphroaig, Ardbeg, Springbank, Balvenie, Port Ellen και τα λοιπά, σε ρηχά νερά.

Πάμε τώρα παρακάτω σε άλλη δημοπρασία που τελείωσε προχτές. Μια από τα ίδια κι εδώ. Δηλαδή σαρωτική εμφάνιση κι επικράτηση για τα Macallan , αλλά με τιμές κάτω του αναμενόμενου. Νίκησε το Macallan Genesis Lalique Decanter 72 ετών, το οποίο άλλαξε κάτοχο για το ποσό των 59000 λιρών, το οποίο με σημερινή τιμή λίρας ισοδυναμεί με 68000 ευρώ. Πολλά λεφτά ναι μεν, αλλά χαμηλότερα από το συνηθισμένο για αυτή την έκδοση του Macallan. Και στη δεύτερη θέση πάλι Macallan , αυτή τη φορά από το 1967 κι από τη σειρά που λανσάρισε το αποστακτήριο σε συνεργασία με τον Sir Peter Blake. Τιμή πώλησης οι 45000 λίρες. Σε εμάς άρεσαν δυο άλλα μπουκάλια όμως. Το πρώτο ήταν το μυθικό Laphroaig 15 ετών, έκδοσης 1967 και εμφιάλωσης  Silvano Samaroli, το οποίο κατά πολλούς θεωρείται το κορυφαίο whisky όλων των εποχών. Πωλήθηκε για 31000. Και το δεύτερο ήταν ένα Springbank 50 ετών και παραγωγής 1919 παρακαλώ. Τιμή για αυτό το θρύλο οι 19800 λίρες.

Share: