Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET


Ο Αύγουστος, ο πιο ‘χαλαρός΄ μήνας του έτους (για όσους δεν εργάζονται στον τομέα του τουρισμού) είναι εδώ! Ο μήνας που συνήθως μας βγάζει εκτός ρυθμού, αλλά με την καλή έννοια! Ο μήνας που είναι συνδεδεμένος με τις διακοπές! Ακόμα και αυτοί που δεν κάνουν διακοπές τον Αύγουστο, οι ρυθμοί τους είναι διαφορετικοί και συνήθως πιο χαλαροί!

Αυτό τον μήνα κάνει διακοπές και το ‘newsletter’ του House of Wine, έτσι δεν θα λάβετε κάποιες Δευτέρες την καθιερωμένη ‘ενημέρωση’. Ακριβώς στα μέσα του Αυγούστου όμως, υπάρχει η πιο ‘μεγάλη’ γιορτή του καλοκαιριού και μία από τις ‘μεγαλύτερες’ του έτους, αυτή της ‘Παναγίας’. Δεν θέλουμε να σας αφήσουμε απροετοίμαστους, χωρίς προτάσεις κρασιών για το πιο γιορτινό τραπέζι του Καλοκαιριού. Γι’ αυτό θα κάνουμε από τώρα μία βόλτα στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά, θα βρούμε το παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές στο σπίτι τους, στις εκκλησίες ή στα πανηγύρια και θα τα συνδυάσουμε με αγαπημένα κρασιά.

Όλα αυτά τα φαγητά τα τρώμε και άλλες εποχές του χρόνου, συχνά σε γιορτινά τραπέζια. Αυτή την εποχή όμως μαγειρεύονται λίγο ποιο ελαφριά, με τα περισσότερα από αυτά να είναι κοκκινιστά, καθώς οι φρέσκες ντοματούλες αυτή την εποχή αφθονούν και χαρίζουν ακόμη περισσότερη νοστιμιά! Εμείς επιλέξαμε κρασιά που ταιριάζουν και στο πιάτο και στην εποχή! Και φυσικά μπορούμε να σας τα στείλουμε όλο τον Αύγουστο όπου και αν βρίσκεστε.


Μοσχάρι στιφάδο
Στην Θάσο ανήμερα της Παναγίας τρώνε μοσχάρι στιφάδο. Στην Κεντρική Εύβοια επίσης, μαγειρεύουν το στιφάδο της Παναγιάς, όπου εκτός από το μοσχάρι συχνό είναι και το κουνέλι. Το στιφάδο λόγω της ντομάτας, της γλύκας που βγάζουν τα κρεμμύδια αλλά και λόγω των μπαχαρικών αναζητά ένα κόκκινο κρασί για ταίρι του. Επειδή είμαστε μέσα στο καλοκαίρι ένα ερυθρό με αρκετή φρεσκάδα και αισθητή οξύτητα είναι ότι πρέπει. Δοκιμάστε το με την Καλή Ρίζα από το Κτήμα Κυρ Γιάννη. Αν πάλι δεν θέλετε να πιείτε κόκκινο, επιλέξτε ένα πλούσιο ροζέ κρασί όπως το Rose de Xinomavro του Αποστόλη Θυμιόπουλου.


Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια
Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη, με πολλές παραλλαγές στην κουζίνα από νότο προς βορά. Ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του δεκαπενταύγουστου είναι, όπως και σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ο κόκορας με μακαρόνια. Σιγομαγειρεμένος για να μαλακώσει με μπόλικη τοματούλα, με κυρίαρχο μπαχαρικό την κανέλα, με τα μακαρόνια ‘θερμισμένα’ στο λάδι και πασπαλισμένα με μπόλικη μυζήθρα. Πλούσιο και πεντανόστιμο πιάτο, του ταιριάζει περισσότερο ένα ερυθρό κρασί με ευγενικές τανίνες όπως το Κτήμα Παλυβού Νεμέα. Αν όμως και πάλι θέλετε να πάτε σε άλλο ‘χρώμα’, επιλέξτε ένα ροζέ κρασί όπως το Τέχνη Αλυπίας Ροζέ.


Κερκυραϊκή παστιτσάδα
Το πιο γνωστό πιάτο της Κέρκυρας είναι και αυτό μία παραλλαγή κόκορα ή μοσχαριού με ζυμαρικά. Βασίζει όμως την γοητεία του και το χρώμα του στα έντονα μπαχάρια που χρησιμοποιούνται και όχι τόσο στην ντομάτα. Γι' αυτό θα το συνοδεύσουμε με ένα μπαχαρένιο Syrah, που διαθέτει όμως μπόλικο φρούτο και φρεσκάδα, και δεν είναι άλλο από το Κτήμα Αβαντίς Syrah, για να το απολαύσουμε και με τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν και πάλι δεν θέλουμε κόκκινο, θα προτείνουμε ένα ροζέ όπως το Merlin από το Κτήμα Ράπτη.


Αρνάκι γεμιστό
Όποιος βρεθεί στην Αστυπάλαια τον δεκαπενταύγουστο επιβάλλεται να δοκιμάσει το παραδοσιακό ‘Λαμπριανό΄, που όπως προδίδει το όνομα του που μας θυμίζει Πάσχα, πρόκειται για ένα αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι, μυρωδικά, συκωτάκια και μπαχαρικά. Διάφορες παραλλαγές αυτού του φαγητού θα βρεθούν σε πολλά εορταστικά τραπέζια σε όλη την Ελλάδα, από την Θράκη μέχρι την Κρήτη. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε κρασιά από όποιο ‘χρώμα’ μας αρέσει. Ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό όπως το Coma Berenices, ένα orange όπως το Orange DR Debina Respect, ένα ροζέ όπως το Sun Rose αλλά και ένα ερυθρό όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές μας.


Πατατάτο
Σε αρκετά νησιά στις Κυκλάδες όπως η Αμοργός και η Κέα μαγειρεύουν το πατατάτο. Πρόκειται για κατσικίσιο ή γίδινο κρέας μαγειρεμένο κοκκινιστό στην κατσαρόλα μαζί με πατάτες, σκόρδο και μπόλικη κανέλα. Αν σας βρίσκεται ένα ώριμο κρασί με ‘λιωμένες’ τανίνες όπως το Μπουτάρης Νάουσσα 2001 ή το Κτήμα Γαίας Ερυθρός 2001, ανοίξτε τα συνοδεύοντας ένα τέτοιο φαγητό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο, τολμήστε την Ρόζα, μία ροζέ ρετσίνα από το Κτήμα Κεχρή.


Κυκλαδίτικο ρόστο
Ακόμα ένα κυκλαδίτικο πιάτο που μοιάζει με το πατατάτο αλλά εδώ το βασικό κρέας είναι το χοιρινό, το οποίο μαγειρεύεται και πάλι με ντομάτα. Συχνά βρίσκουμε παραλλαγές με καρότο και μανιτάρια. Και εδώ οι επιλογές μας θα επικεντρωθούν στα κόκκινα και στα ροζέ κρασιά. Ένα φρέσκο φρουτώδες, ευκολόπιοτο ερυθρό όπως το Κτήμα Πόρτο Καρράς Λημνιό ή ένα απολαυστικό ροζέ όπως το Κανένας ροζέ, θα είναι οι επιλογές μας.


Κρέας στην κατσαρόλα με πιλάφι
Τελειώνουμε την βόλτα μας με την Κρήτη, όπου τον δεκαπενταύγουστο μπαίνουν στην κατσαρόλα διάφορα κρέατα που σιγομαγειρεύνται και σερβίρονται με πιλάφι. Την τιμητική τους έχουν τα αρνάκια και η γίδα ενώ εδώ η ντομάτα δεν είναι τόσο συχνό συστατικό. Για αρνάκι στην κατσαρόλα ή για γίδα βραστή με πιλάφι θα προσανατολιστούμε σε λευκά, αρκετά πλούσια κρασιά όπως τα τοπικά Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη και Skipper Λευκό.