My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Teachers

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτό τον καιρό, εργάζομαι σε ένα πολύ σημαντικό project. Και τι είναι αυτό? Φτιάχνω με το μικρό μου γιο ένα κανονικό, που λέει ο λόγος, σπίτι από σκληρό χαρτόνι. Ένα απόγευμα, πριν από λίγες ημέρες, κατέβηκε τη σκάλα του σπιτιού κουτρουβαλώντας και στεναχωρημένος, γιατί είχε τσακωθεί με τη μαμά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτός που αναλαμβάνει να του φτιάξει τη διάθεση, είμαι εγώ και έτσι και αυτή τη φορά, έπρεπε να βρω τρόπο για να τον κάνω πάλι χαρούμενο. Βρήκα μπροστά μου ένα σωρό χαρτόνια, που μόλις είχα τεμαχίσει, για να με βοηθούν στις συσκευασίες, οπότε μου ήρθε αμέσως η ιδέα. Σπίτι από χαρτόνι. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά και μας βρήκε το βράδυ. Ώρα δηλαδή για να πιώ κάτι. Οπότε, ο Θοδωρής τη λεμονάδα του, εγώ το δεκάρι Ardbeg μου, η κατασκευή προχωρούσε σιγά σιγά και ο πιτσιρικάς μου ξαναβρήκε το χαμόγελό του. Καθώς πίνω μια γουλιά από το ποτό μου, μου έρχεται στο νου μια διαφήμιση, από τη δεκαετία του 90 νομίζω. Είναι ένας τύπος που φτιάχνει ένα πολύ ωραίο συναρμολογούμενο ξύλινο καράβι και κατεβάζει και μια γουλιά από το δικό του ποτό. Ο τύπος έπινε

Teachers

Είναι αλήθεια ότι έχω πει πολλές φορές, πως προτιμώ καλύτερα τα single malts από τα blended whiskies. Άλλο πράγμα είναι όμως να έχω μια προτίμηση και άλλο είναι να μην πίνω blend, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, δεν πίνω ότι και να είναι αυτό, αφού blend με blend, έχει διαφορά. Όταν λοιπόν σκέφτομαι ανάμικτο whisky, τρία είναι αυτά που έρχονται κατευθείαν στο μυαλό μου και σίγουρα δεν είναι αυτά που έρχονται στο μυαλό του περισσότερου κόσμου. Από τα τρία όμως, αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι το Teachers, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, λέγοντας

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Μου αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι, ας τα αφήσω όμως αυτά κι ας αρχίσω να γράφω. Ο ιδρυτής της μάρκας, ο William Teacher, ήταν πολύ δραστήριος άνθρωπος, ήταν αυτό που λέμε πολυπράγμων. Ανάμεσα στα υπόλοιπα λοιπόν που καταγίνονταν, ήταν και το εμπόριο whisky. Εμπορευόταν λοιπόν whisky, πολύ πριν αποφασίσει να δημιουργήσει τη δική του μάρκα. Το 1830 ξεκινάει την ενασχόληση, δημιουργεί μια παρτίδα με αμιγώς καπνιστά whisky και αρχίζει να τα πουλάει στα δικά του καταστήματα, στα λεγόμενα Dram Shops. Ωστόσο, είναι μετά από 33 χρόνια, δηλαδή το 1863, που αποφασίζει να βάλει το όνομά του πάνω στις φιάλες, αφού μέχρι τότε δεν θεωρούσε ότι είχε φτάσει στο επίπεδο που επιθυμούσε, από ποιοτικής πλευράς. Τον δέκατο ένατο αιώνα στη Σκωτία, τα περισσότερα whisky ήταν τυρφώδη, είτε προέρχονταν από τα νησιά, όπως για παράδειγμα το Islay, είτε προέρχονταν από την ηπειρωτική Σκωτία. Όταν μάλιστα το 1899 ανοίγει το αποστακτήριο Ardmore στα Highlands, γίνεται ο βασικός προμηθευτής του Teachers σε malt whisky, απαραίτητο για την κατασκευή του οποιουδήποτε μίγματος. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το Ardmore είναι το ένα από τα τέσσερα αποστακτήρια των Highlands που φτιάχνει καπνιστό whisky, παράδοξο για τη συγκεκριμένη περιοχή. Τα άλλα τρία, για την ιστορία, είναι το Glen Garioch και τα ανενεργά πλέον Brora και Caperdonich. Άρα λοιπόν, η πρώτη ύλη για τα μίγματα του Teachers είναι ένα καπνιστό malt, Ardmore δηλαδή, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια προμηθευόταν επίσης και από το τεράστιο Glendronach. Για το συγκεκριμένο μην περιμένετε να πω τίποτα τώρα, θα χρειαστώ πολύ χρόνο για να το καλύψω, επιφυλάσσομαι για το μέλλον. Επανέρχομαι στα της ιστορίας. Από τη δημιουργία λοιπόν του Ardmore το 1899 και μετά, το Teachers είναι το πλέον καπνιστό από τα γνωστά blend και ο λόγος είναι αυτός που προείπα. Την δεκαετία του 70, η μάρκα δέχτηκε πολλές πιέσεις, όπως και τα περισσότερα γνωστά blends, αφού ήταν η εποχή που μεσουρανούσε το επίσης αγαπημένο μας cognac. Η ανάληψη της ιδιοκτησίας από την εταιρία Allied βοήθησε το Teachers να βγει από το τέλμα και πλέον αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, κάτω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κολοσσού Beam Suntory.

Λίγα ακόμη λόγια

Αυτό που μου αρέσει στο Teachers Highland Cream είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν είναι το ίδιο. Κάθε φουρνιά είναι ελαφρώς διαφορετική από την προηγούμενη, χωρίς φυσικά να εννοώ ότι απέχουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Πρέπει να έχω πιεί τουλάχιστον καμιά εικοσαριά εκδοχές από το 1984 μέχρι σήμερα, δεν θυμάμαι όμως ποτέ να έμεινα δυσαρεστημένος. Ο παλιός Master Blender της εταιρίας Allied, ο μεγάλος Robert Hicks, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μερικά από τα σπουδαιότερα Laphroaig όλων των εποχών, έλεγε για το Teachers το εξής. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για το Teachers. Φαίνεται παράδοξο, αλλά για να διατηρηθεί η σταθερή ποιότητα του ύφους και της γεύσης, πρέπει να κάνεις συνεχώς αλλαγές. Η δύσκολη και γρήγορη συνταγή, βρίσκεται πάντα μέσα στο μυαλό μας, είναι η ανάμνηση της μυρωδιάς.

Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής. Κάθε τι που αγοράζουμε, μπαίνει πάντα στο πρίσμα της σχέσης ποιότητας τιμής .Και πραγματικά δεν μπορώ να βρώ τόσο καλό whisky, με τόσο λίγα χρήματα, όσο το Teachers Highland Cream, με τον συναρπαστικό συνδυασμό γλύκας και κάπνας.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: