Τι θα πιούμε στις γιορτές

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ούτε που κατάλαβα πότε έφυγε το καλοκαίρι, πότε άνοιξαν τα σχολεία, πότε έφτασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, γεγονός είναι πάντως οτι περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος, τουλάχιστον πολύ γρήγορα πέρασε το χρονικό διάστημα που περιέγραψα. Τέλος πάντων, με αυτά και με αυτά, φτάσανε οι γιορτές και όπως κάθε χρόνο

Θα πιούμε

Κι αν υπάρχει δυσκολία επιλογής, εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, τι μπορούμε να επιλέξουμε από τον κατάλογο του HOW, ανάλογα με το τι πίνει ο καθένας. Θα ξεκινήσω με το αναμενόμενο, δηλαδή whisky ,το οποίο θα με δυσκολέψει πολύ, γιατί οι επιλογές είναι πάρα πολλές και πολύ καλές. Θα το κάνω λίγο πιο εύκολο. Πρέπει να βάλω κάτι να πίνω γράφοντας, όπως κάνω πάντα. Θα πιω καταρχάς μια μινιατούρα από το πάντα κλασικό δωδεκάρι Dalmore, που προφανώς αποτελεί και την πρώτη μου επιλογή. Σπουδαία ιδέα και για δώρο, περισσότερο σε κυρίες θα έλεγα, γιατί οι κύριοι βλέποντας το σήμα στο μπουκάλι, μπορεί να κάνουν και συνειρμούς. Καλό το καλαμπούρι, ώρα να σοβαρευτώ. Και θα προτείνω ένα πολύ σοβαρό whisky, όπως και το προηγούμενο άλλωστε, αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι single malt, αλλά θα είναι blended malt. Αγοράστε λοιπόν για δώρο, ή για να το πιείτε το υπέροχο Sheep Dip Islay, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πολύ αγαπημένων μου των τελευταίων τριών ετών.

Ανοίγω παρένθεση για να πω το εξής. Στις προτάσεις θα συμπεριληφθούν και ποτά, τα οποία εισάγουν και εταιρίες με τις οποίες έχω πρόβλημα, είτε για τον τρόπο λειτουργίας τους στην Ελλάδα, είτε γιατί έχουν κάνει εγκλήματα κατά του whisky στη Σκωτία, είτε γιατί οι - ελάχιστοι ευτυχώς -ιδιοκτήτες είναι φαιδρά πρόσωπα. Και θα πει κάποιος, πως θα προτείνεις ποτά από τέτοιες περιπτώσεις? Διότι το να κάνω το αντίθετο, είναι γλώσσα που μοιάζει με κινέζικα και δεν την έχω μιλήσει ακόμη. Ο καθένας θα πάρει αυτό που πρέπει , και σε κανέναν δεν θα φάμε τίποτα, ανεξάρτητα ποιος είναι. Αρκεί και μόνο να είναι καλό το ποτό.

Καμία σχέση με τις περιπτώσεις που προανέφερα, το επόμενο whisky. Πολύ σοβαρή η εταιρία, ακόμη πιο σοβαρό το whisky. Θα πιούμε ή θα κάνουμε δώρο το υπέροχο και λουσάτο Glen Scotia Victoriana.

Και πάμε παρακάτω, ή μάλλον παραπάνω, αν το βάλω με γεωγραφικά κριτήρια. Φεύγουμε λοιπόν από το Campeltown και πάμε στο Speyside, για να βρούμε ένα ακόμη υπέροχο και αγαπημένο whisky. Πρόκειται για το Cragganmore Distillers Edition, το οποίο είναι από το κορυφαίο της συγκεκριμένης σειράς και κυριολεκτικά χαϊδεύει τον ουρανίσκο.

Πάω τώρα σε ένα whisky ορχήστρα. Και σε τι συνίσταται μια καλή ορχήστρα? Έχουμε πολλά όργανα μαζεμένα, ετερόκλητα σε πολλές περιπτώσεις, που όμως όλα μαζί δίνουν ένα σπουδαίο τελικό αποτέλεσμα. Το Wolfburn Northland αποτελεί την επιτομή της πολυπλοκότητας σε νεαρή ηλικία. Από την αρχή ως το τέλος έχει να πει συνεχώς διαφορετικά πράγματα. Απλώς δοκιμάστε.

Δεν είναι δυνατό να αγνοήσω το επίσης αγαπημένο μου Clynelish 14 ετών. Ένα βαρύ και όπως λέει ένας καλός μου φίλος και σπουδαίος πότης, χορταστικό whisky.

Αν τώρα ζητάτε whisky με αποκλειστική παλαίωση σε βαρέλια sherry, δυο είναι αυτά που θα είχα να προτείνω. Πρόκειται για τα Tamdhu Batch Strength και Glendronach 12 ετών.

Και μιας και είπα 12 ετών, θυμήθηκα και τρία κλασικά dram. Πίνουμε Highland Park 12 ετών και επίσης Balvenie 12 ετών και ακόμη Mortlach 12 ετών.

Κι αφού μιλάμε για κλασικό, δεν γίνεται να ξεχάσω και τρία ακόμη κλασικά dram, με δεκαετή παλαίωση και τα τρία. Θα πιούμε ή θα κάνουμε δώρο, προτιμότερο το πρώτο, τα εξής: Springbank, Laphroaig, Ardbeg, όλα τους 10 ετών όπως προείπα.

Τελειώνω με ψάξιμο. Γιατί πρέπει να ψάξω πολύ για να βρω τον τελευταίο καιρό κάποιο whisky που να είναι καλύτερο από το Glenglassaugh Torfa. Συναρπαστικός συνδυασμός τύρφης και γλύκας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε.

Να μην ξεχάσουμε και τους φίλους μας που προτιμούν το bourbon. Εγώ σπάνια πίνω, αλλά όταν πίνω είναι καλό. Θα πιω λοιπόν ένα από τα παρακάτω: Michters Bourbon, Elijah Craig, Wild Turkey Rare Breed.

Και βέβαια είναι και η Ιρλανδία. Δεν ξεχνάμε με τίποτα Connemara 12 ετών και φυσικά Redbreast 12 ετών, απίθανα αμφότερα.

Αναγκαστικά πίσω στη Σκωτία, δεν γίνεται να ξεχάσω τέτοιο whisky. Πιείτε ή δωρίστε Octomore 09.1 και κάπου εδώ τελειώσαμε με το whisky.

Ας δούμε τώρα και κανένα ρούμι. Μας αρέσουν πολύ Clairin Casimir, Havana Club Selection de Maestros, Mount Gay XO και Barbados 8 ετών 1731 Fine and Rare.

Τέλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο που θα έρθει με μερικά cognac. Διαλέγω από την κατηγορία VSOP το υπέροχο Martell VSOP, που μας αρέσει πάρα πολύ. Από την κατηγορία XO, νομίζω οτι από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, το Hennessy XO είναι ασυναγώνιστο. Και το Martell Cordon Bleu είναι μια κατηγορία μόνο του.

Κάτι είχα πει παραπάνω, για άτομα που, πως να το θέσω τώρα, δεν θα έλεγα οτι έχουν και τόσο σχέση με τη σοβαρότητα. Διαβάστε το άρθρο Τι πίνεις. Ωστόσο το Caorunn είναι εκπληκτικό gin και από τα καλύτερα της αγοράς.

Άκου εκεί Midleton 26 ετών 7500. Μπορεί να είναι όντως το καλύτερο που έχω πιεί στη ζωή μου, αλλά όχι και τόσα. Δηλαδή με το ζόρι να νευριάσω χρονιάρα μέρα?

Προαναγγέλω οτι στο άρθρο της επόμενης εβδομάδας, θα πάμε βόλτες. Μέχρι τότε

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: