Το τέλειο πιάτο αναζητά το τέλειο κρασί…

Ένα τέλειο φαγητό μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά… εκεί που δεν το περιμένεις! Σε ένα εστιατόριο, σε κάποιο wine bar, ακόμα και στο σπίτι! Το δοκιμάζεις, μια πρώτη μπουκιά, το πρώτο άρωμα… και τρελαίνεσαι! Θέλεις βέβαια να κάνεις την απόλαυση ακόμα μεγαλύτερη… προφανώς θέλεις το τέλειο ταίριασμα με ένα κρασί που θα ανεβάσει το πιάτο στο επίπεδο μιάς αξέχαστης εμπειρίας!

Αν είσαι σε ένα καλό εστιατόριο με αξιοπρεπή λίστα κρασιου, και αν επιπλέον υπάρχει και Sommelier να σε βοηθήσει στην επιλογή, όλα καλά! Αν όμως… είσαι αλλού; Αν η λίστα είναι μικρή, αν τα κρασιά άγνωστα, αν η επιλογή είναι περιορισμένη, αν βρίσκεσαι στο σπίτι και τα κρασιά μετρημένα, αν….

Τι θα κάνεις;

Καταλαβαίνετε οτι εδώ μιλάμε για το παιγνίδι του συμβιβασμού! Αξίζει να γίνει κάποιος συμβιβασμός στο κρασί;

Κατηγορηματικά θα σας απαντήσω με ένα μεγάλο ΟΧΙ! Όχι, μην δοκιμάσετε ένα κρασί που δεν θα ταιριάξει απόλυτα. Ναι, ένα συνηθισμένο πιάτο μπορεί να συνοδευτεί από ένα κρασί που αν το επιλέγατε θα ήταν 3ο ή 4ο στην σειρά της ιδανικής επιλογής σας. Στο τέλειο πιάτο, μην το επιχειρήσετε! Μην συμβιβαστείτε με ένα μέτριο, ένα δεύτερο κρασί! Όπως ένα τέλειο, σπουδαίο κρασί μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο, ένα τέλειο πιάτο μπορεί να καταστραφεί από ένα μέτριο κρασί!

Ο πραγματικός φίλος της γαστρονομικής απόλαυσης είναι ασφαλώς ταυτόχρονα φίλος και του φαγητού και του κρασιού! Πραγματικά γελάω με όλες αυτές τις εκπομπές, συνταγές κλπ κάποιων σεφ που αφήνουν το κρασί απ’ έξω! Έχοντας πει αυτό, θα πω επίσης οτι η απόλαυση κάποιες φορές μπορεί να απαιτεί και… θυσίες! Και μιά από αυτές μπορεί να είναι η θυσία του κρασιού!

 


Μακριά από εμένα τα απόλυτα! Απολαμβάνω τα απλά, τα μη εξεζητημένα, όπως και τα gourmet πιάτα: ένα απλό, νόστιμο πιάτο συνδυασμένο με ένα ταιριαστό κρασί μπορεί να χαρίσει πραγματική απόλαυση. Όμως… το τέλειο πιάτο απαιτεί τον τέλειο συνδυασμό κρασιού! Αν δεν τον βρείτε, θυσιάστε το κρασί! Ή… επιλέξτε κάτι άλλο. Ναι, χωρίς τύψεις! Ένα παλαιωμένο steak ιδανικά ψημένο, τρυφερό, ζουμερό, θα καταστραφεί με ένα μέτριο κόκκινο κρασί! Αν όμως υπάρχει ένα εξαιρετικό ουίσκι, ιδανικά καπνιστό, θα ταιριάξει απόλυτα! Το τέλειο καπνιστό χέλι ιδανικά ταιριάζει με Chardonnay Βουργουνδίας! Αν αυτό δεν υπάρχει, συνδυάστε το με μια εξαιρετική vodka!Προσωπικά λατρεύω το αγριογούρουνο ή το λαγό στιφάδο! Το ίδιο και τον… Γάλλο πατέρα του, το Boeuf Bourguignon, ειδικά με την συνταγή της Julia Child-ναι, δύσκολη, αλλά απίστευτα νόστιμη!. Δεν θα το συνοδεύσω όμως ποτέ με ένα ελαφρύ κόκκινο δεξαμενής!  Αν δεν βρω το ιδανικό κόκκινο, με σώμα, ταννικό, με την γλύκα που απαιτεί το πιάτο (καταλαβαίνεται οτι μιλάω για ένα σπουδαιο Αγιωργίτικο!) ή την ένταση ενός «παλαιάς κοπής» κλασικού Ξινόμαυρου, θα προτιμήσω να απολαύσω το πιάτο ασυνόδευτο

 

Μην σπεύσετε να με κατηγορήσετε για… προδότη του κρασιού! Αλλά μερικές φορές θυμάμαι την παλιά μου τέχνη που σπούδασα και αγάπησα, και επικαλούμαι το ρητό ενός μεγάλου αρχιτέκτονα, του Mies van der Rohe: το περίφημο και διαχρονικό “less is more”…


Στην υγειά σας….

Share: