Tomatin

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πάει πολύ λίγος καιρός, δυο εβδομάδες θαρρώ, που κάναμε αφιέρωμα σε ένα από τα σπουδαιότερα αποστακτήρια του Speyside, το τεράστιο Mortlach. Σήμερα θα παραμείνουμε στα αφιερώματα, θα αλλάξουμε όμως λίγο γειτονιά. Θα μεταφερθούμε, όχι πολύ μακριά, θα πάμε 24 περίπου χιλιόμετρα νότια του Inverness και θα μιλήσουμε για το

Tomatin

Η αλήθεια είναι οτι το επίσημο site του αποστακτηρίου δεν μας εντυπωσίασε. Άλλωστε, όπως έχω γράψει και ξαναγράψει, από αυτή τη στήλη διαβάζετε πληροφορίες που συνήθως δεν θα βρείτε στους επίσημους ιστότοπους εταιριών, ή αποστακτηρίων, αφού οι πηγές μας είναι διαφορετικές. Ωστόσο, κόβοντας μια διαδικτυακή βόλτα στο site που προανέφερα, μου έκανε παράξενη εντύπωση μια ατάκα που διάβασα. Η ατάκα, ή μάλλον η επικεφαλίδα, έχει ως εξής. Το μεγαλύτερο αποστακτήριο της Σκωτίας? Το καλύτερο αποστακτήριο της Σκωτίας. Για το πρώτο ειλικρινά δεν γνωρίζω, σίγουρα ξέρω οτι είναι από τα πιο ογκώδη. Το δεύτερο όμως είναι σαφώς μια παρατραβηγμένη άποψη, την οποία σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ήταν έτσι, δεν ήταν οι άνθρωποι του Tomatin αρμόδιοι να το πουν. Επομένως πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, που προφανώς απέχει από την πραγματικότητα. Βεβαίως, όταν κάποιος δεν είναι ο κορυφαίος, δεν σημαίνει και πως δεν είναι καλός, αλλιώς αυτή τη στιγμή δεν θα πληκτρολογούσα με θέμα το συγκεκριμένο αποστακτήριο.

Το αποστακτήριο ιδρύεται το 1897 και το όνομά του στην παλιά κέλτικη διάλεκτο σημαίνει Ο λόφος με τους θάμνους αρκεύθου. Είναι γνωστό οτι ο άρκευθος είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την παρασκευή τζιν, για αυτό και εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω τι σχέση μπορεί να έχει η ονομασία του με το whisky.

Το 1906 σταματάει η λειτουργία, η οποία και συνεχίζεται το 1909. Το 1956 οι άμβυκες διπλασιάζονται και γίνονται τέσσερις, αλλά το 1974 λαμβάνει χώρα μια τεράστια ανακαίνιση. Όταν αυτή τελειώνει, το Tomatin εχει πλέον 23 αποστακτήρες και είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος στη Σκωτία, με μόνο το Hakushu στην Ιαπωνία, να είναι μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ετήσια παραγωγή ανερχόταν στο εξωφρενικό 13 εκατομμύρια λίτρα, με το νούμερο αυτό να μειώνεται αργότερα όταν μετακινήθηκαν κάποιοι από τους άμβυκες. Τέλος υπήρξε το πρώτο αποστακτήριο στη Σκωτία με ιαπωνική ιδιοκτησία, την εταιρία Takara Shuzo and Okura.

To Tomatin βρίσκεται σε μια σχετικά ορεινή για τα δεδομένα της Σκωτίας τοποθεσία και συγκεκριμένα 1028 πόδια από το επίπεδο της θάλασσας, δηλαδή περίπου 316 μέτρα υψόμετρο. Τα βουνά, έστω και μικρά, στα οποία βρίσκεται, ονομάζονται Monadhliath Mountains και από εκεί πηγάζει το νερό που προμηθεύεται το Tomatin. Τα κτήρια είναι μοντέρνα και θα λέγαμε βιομηχανικού ύφους, ωστόσο υπάρχουν ακόμη και είναι σε χρήση οι παλιές πέτρινες αποθήκες από τη βικτωριανή εποχή με τα χωμάτινα πατώματα. Η παραγωγή στις μέρες μας ανέρχεται στις 65000 λίτρα περίπου την εβδομάδα. Η παλαίωση των ποτών του αποστακτηρίου γίνεται κατά βάση σε πρώην βαρέλια bourbon, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και βαρέλια sherry. Το 2016 το Tomatin ψηφίστηκε αποστακτήριο της χρονιάς στη Σκωτία. Από κωδικούς έχουμε κάμποσους. Αν βρείτε πουθενά το παλιό δεκάρι μην το χάσετε, ενώ εξαίσιο είναι και το δεκατεσσάρι Portwood και δικαίως βρίσκεται στον κατάλογο του HOW.

Δοκιμάστε με πρώτη ευκαιρία και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: