Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Το πιο ιδιαίτερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών φτάνει σιγά σιγά στο τέλος, χωρίς βέβαια να λέμε ακόμα ευχές τύπου ‘καλό χειμώνα’. Όσοι καταφέραμε να αποδράσουμε έστω και λίγο, θα έχουμε τις αναμνήσεις να μας συντροφεύουν τους επόμενους μήνες. Και όσοι αγαπάμε το φαγητό και το κρασί, εκτός από τα όμορφα τοπία, την θάλασσα και τις παραλίες έχουμε γεμίσει το κινητό μας με φωτογραφίες από φαγητά και κρασιά! Από όλα αυτά τα καλούδια που βρέθηκαν στο τραπέζι μου στις διακοπές αλλά και στην Αθήνα (και δεν ήταν λίγα) ξεχώρισαν κάποιοι συνδυασμοί! Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας, όπως κάθε χρόνο, τους 5 πιο επιτυχημένους από αυτούς!

Στείρα και Kotyle Chardonnay
Το έχω ξαναγράψει! Είμαι από τους τυχερούς που έχω πρόσβαση σε σοβαρά ψάρια! Έχω βέβαια την ευθύνη να βρω τα κατάλληλα κρασιά αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα καταφέρνω! Την Τρίτη ψαρεύεται μια στείρα τρία κιλά, την Τετάρτη ένας σικιός κοντά στο 1,5 κιλό! Την Παρασκευή το βραδάκι ανάβουν τα κάρβουνα και ψήνονται! Ήπιαμε τρία διαφορετικά μπουκάλια κρασί, όμως αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν το Chardonnay Kotyle 2018, Navarino Vineyards. O πλούσιος και όμορφα βαρελάτος χαρακτήρας του κρασιού αλλά και το νόστιμο φρούτο του απογείωσαν και τα δύο ψάρια αλλά ιδιαίτερα την πιο λιπαρή και απαλά καπνισμένη, από το κάρβουνο, στείρα.

Καγιανάς με Τομή ροζέ
Ο Καγιανάς ή στραπατσάδα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό αφού η ντοματούλες αυτή την εποχή είναι πολύ νόστιμες! Είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ γευστικό, γι’ αυτό είναι ένα από τα φαγητά που μαγειρεύουμε γυρνώντας από την θάλασσα (οι τυχεροί) ή από το γραφείο το μεσημέρι! Ένα από αυτά τα μεσημέρια απολαύσαμε την Τομή ροζέ μαζί με το φαγητό. Ο Καγιανάς λόγω του αυγού είναι ένα σχετικά δύστροπο πιάτο στο να βρει τον οινικό του παρτενέρ. Όμως αυτό το υπέροχο ροζέ Μοσχοφίλερο με τα ευχάριστα φρουτένια και λουλουδένια αρώματα αγκάλιασε πολύ όμορφα τον επίσης μυρωδάτο καγιανά με την φρέσκια ντοματούλα, την φέτα αλλά και την πιπεριά που είχαμε προσθέσει.

Γαριδομακαρονάδα και Cavalieri λευκό
Καλοκαίρι χωρίς γαριδομακαρονάδα γίνεται? Δεν γίνεται! Αρχές του καλοκαιριού λοιπόν στην Αθήνα φτιάξαμε μία νόστιμη γαριδομακαρονάδα με φρέσκια ντοματούλα και απαλό άρωμα γλυκάνισου από το σβήσιμο με λίγο ούζο. Αν και συνήθως προτιμάμε τα ροζέ κρασιά, αυτή την φορά επιλέξαμε ένα λευκό κρασί, το Cavalieri του Νίκου Λαζαρίδη και πετύχαμε διάνα στον συνδυασμό. Ένα κρασί με 70% Ασύρτικο είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να σταθεί καλά δίπλα σε ένα ‘θαλασσινό’ πιάτο. Επιπλέον ο απαλά βαρελάτος χαρακτήρας έδεσε ωραία με το γλυκάνισο ενώ το 15% Sauvignon Blanc χάρισε φυτικά στοιχεία που αρέσουν στην ντομάτα.

Κοτοπουλάκι ψητό με New Αge Λημνιώνα Ζαφειράκη
Μέσα στο καλοκαίρι ο δρόμος μας έβγαλε στον Τύρναβο! Δεν θα χάναμε λοιπόν την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Χρήστο Ζαφειράκη και να δοκιμάσουμε τα κρασιά του! Μετά το οινοποιείο το πρόγραμμα είχε φαγητό στο ολοκαίνουριο εστιατόριο fluxus στην Λάρισα. Ήπιαμε Μαλαγουζιά με σαλάτες, τάκους και άλλα νόστιμα πιάτα αλλά αυτός ο συνδυασμός που μας έμεινε ήταν το ψημένο κοτοπουλάκι με σάλτσα μουστάρδας και την καινούρια και μοντέρνα Λημνιώνα, την New Age. Αν και το κοτόπουλο στην θεωρία θα το βάζαμε δίπλα σε ένα λευκό ή ροζέ κρασί, το βελούδινο και μαλακό προφίλ αυτής της Λημνιώνας ταίριαξε πολύ καλά με το καλοψημένο ζουμερό κοτοπουλάκι και την σαλτσούλα.

Τσίπουρο Αποστολάκη με στρόμπια και κυδώνια
Έρχεται φίλος από το χωριό και σου φέρνει φρέσκα στρόμπια (πορφύρες τα λένε κάποιοι άλλοι) και λίγα πετροκύδωνα (έτσι λέμε τα κυδώνια στην Εύβοια). Κάνουμε το κοροΐδο και δεν ρωτάμε που τα βρήκε καθότι το ψάρεμα από μη επαγγελματίες απαγορεύεται. Δεν θέλουμε να τον προσβάλουμε άλλωστε για αυτό το πολύτιμο ‘πεσκέσι’. Βράζουμε τα στρόμπια για 10 λεπτάκια, τα βγάζουμε από το κέλυφος και τα πασπαλίζουμε με λάδι, ρίγανη και λίγο ξύδι. Τα πετροκύδωνα δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία παρά μόνο ένα μαχαίρι και λίγο λεμόνι. Σε 15 λεπτάκια υπήρχε ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές στο τραπέζι. Ούτε ένα Ασύρτικο δεν προλάβαινε να παγώσει! Και ίσως λόγω του ξυδιού να μην ήταν και η ιδανικότερη παρέα! Υπήρχε όμως παγωμένο ένα μπουκάλι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο Αποστολάκη που έμοιαζε να έχει φτιαχτεί για να συνοδεύσει τα στρόμπια αλλά και τα ωμά κυδώνια! Δεν χρειάζεται να πω ότι άδειασε όλο το μπουκάλι!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET