Από τον Κ. Κοντογιώργη


Για τους περισσότερους από εμάς, φαίνεται οτι ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές διακοπές. Αν όχι οι καλοκαιρινές διακοπές, τουλάχιστον οι πρώτες καλοκαιρινές βουτιές έχουν πέσει. Και μετά τη θάλασσα, είναι οτι πρέπει ένα στρωμένο τραπέζι με καλαμαράκια, γαρίδες, χταποδάκι και πάει λέγοντας. Μπορεί να είναι στο εξοχικό, για όσους διαθέτουν, μπορεί να είναι ακριβώς πάνω στη θάλασσα που μόλις βουτήξαμε, πάντως όπου και να είναι , επιβάλλεται. Και αυτού του είδους το φαγητό, πρέπει να συνοδεύεται είτε με κάποιο από τα ατελείωτα λευκά κρασιά του HOW, είτε με κάτι πιο δυνατό, όπως ας πούμε ένα τσίπουρο, ή ένα ουζάκι. Και ναι μεν για τα κρασιά είναι άλλος αρμόδιος για να προτείνει, για τα υπόλοιπα όμως, επιτρέψτε μου να κάνω εγώ κάποιες προτάσεις.

Ξεκινάω με ούζο

Έχετε πάει στην παραλία Μαύρα Βόλια? Αν ναι, πολύ καλά κάνατε και πήγατε σε αυτή την υπέροχη παραλία, αν όχι, βάλτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στην πανέμορφη Χίο. Και αφού θα είστε εκεί, πιείτε μαστίχα και ούζο από τις ποτοποιίες του νησιού. Και όταν μιλάμε για χιώτικο ούζο, δυο είναι αυτά που μας έρχονται αμέσως στο μυαλό. Το Απαλαρίνα Παραδοσιακό και το Καζανιστό. Δυο υπέροχα ούζα, από δυο ποτοποιίες με ιστορία, την Ποτοποιία Σεραφείμ και την Ποτοποιία Στουπάκη αντιστοίχως. Απολαύστε τα, με μεζέ ή και χωρίς, ανάλογα τα κέφια.

Πάω και στη Μυτιλήνη, όπου είναι ατελείωτες οι επιλογές στον κατάλογο. Μου αρέσουν πάρα πολύ από την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, τόσο το Πράσινο και η Αφροδίτη, όσο και το Μπλέ με το έξτρα αλκοόλ του 46 τοις εκατό. Ειδικά το τελευταίο, είναι σούπερ. Παραμένουμε στη Μυτιλήνη και το γραφικό Πλωμάρι, όπου βρίσκεται η Ποτοποιία Πιτσιλαδή. Πολύ ωραίο το ομώνυμο ούζο.

Τέλος, δοκίμασα και το Ηδωνικό του Κώστα Λαζαρίδη και το βρήκα πολύ νόστιμο.

Και κανένα τσίπουρο τώρα

Καταρχάς θα κινηθώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία και τα όμορφα Μετέωρα. Θα πιούμε το εξαιρετικό Αγιονέρι του Τσιλιλή και από τον ίδιο παραγωγό το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Και πάω παρακάτω στο πολύ αρωματικό και νόστιμο τσίπουρο Μπαμπατζίμ με γλυκάνισο, ενώ πολύ ωραία δουλειά έχει κάνει και ο Σιγάλας από τη Σαντορίνη στο δικό του τσίπουρο, όπως πολύ καλή δουλειά έχει κάνει και ο Κατσάρος από τον Τύρναβο, με τη μεγάλη παράδοση στο τσίπουρο.

Όλα όσα προανέφερα, είτε ούζα, είτε τσίπουρα, προτείνονται με φαγητό, ή χωρίς. Θα προτείνω όμως και δυο για το βραδάκι, χωρίς φαγητό. Είναι η Μέθεξις του Κώστα Λαζαρίδη και το Dark Cave του Τσιλιλή.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.