| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Tullamore Dew

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Από όσο θυμάμαι, πάει πολύς καιρός από τότε που κάναμε τελευταία φορά αφιέρωμα σε κάποιο whiskey από την Ιρλανδία. Και όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το ιρλανδέζικο whiskey είναι μια κατηγορία που προσελκύει πολλούς πότες και σίγουρα έχει το δικό της φανατικό κοινό. Σήμερα λέω να ρίξουμε μια ματιά στο

Tullamore Dew

Πολλές ιρλανδέζικες μάρκες whiskey χάθηκαν στο βάθος του χρόνου. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, Dundalk, Bandon, Old Comber, σταμάτησαν να παράγουν ποτό και δεν ξανάρχισαν ποτέ. Το ιρλανδέζικο whiskey πέρασε από σαράντα κύματα και κάποια στιγμή μόνο δυο αποστακτήρια λειτουργούσαν, ένα στο County Cork της Νότιας Ιρλανδίας, το Midleton, άλλο ένα κοντά στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας, το Bushmills. Όλες οι γνωστές μάρκες έβγαιναν σε αυτά τα δυο αποστακτήρια. Στις μέρες μας αυτό έχει αλλάξει και υπάρχουν και άλλα αποστακτήρια που δεν είναι ιδιοκτησίες, είτε της Irish Distillers, είτε της Casa Cuervo που είναι η ιδιοκτήτρια του Bushmills. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα αποστακτήρια, μεταξύ των οποίων, το Teeling, με το εξαιρετικό Teeling Malt Whiskey, το Cooley με το απίθανο Connemara και πολλά άλλα μεταξύ των οποίων και το Tullamore Dew. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, λέγοντας

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Το Tullamore Dew αντιπροσωπεύει μια ιστορία της ιρλανδικής βιομηχανίας, σε μικρογραφία. Χτίστηκε στην ομώνυμη πόλη το 1829 και κληροδοτήθηκε στην οικογένεια Ντέιλι το 1857. Το 1887 ο Κάπτεν Ντέιλι, ο οποίος ήταν ένας κλασικός bon vivant της εποχής, χρήζει διευθυντή του αποστακτηρίου τον Daniel E. Williams, ο οποίος ήταν στο αποστακτήριο από παιδί δεκαπέντε ετών. Ο συγκεκριμένος επεκτείνει το αποστακτήριο, αρχίζει τις εξαγωγές, κυρίως στις ΗΠΑ και δημιουργεί μια καινούρια μάρκα whiskey τριπλής απόσταξης από ασυνεχή αποστακτήρα, την οποία ονόμασε Tullamore Dew, παίρνοντας ένα γράμμα από τα αρχικά του δικού του ονόματος, για να φτιάξει το δεύτερο συνθετικό του ονόματος της μάρκας. Για να επιτύχει πωλήσεις, φτιάχνει μια καμπάνια με όνομα Δώστε στον κόσμο το Dew του. Το συγκεκριμένο whiskey ήταν τότε ηλικίας οκτώ ετών και ακόμη μέχρι κι ο δύσκολος whisky writer της εποχής Alfred Barnard ενθουσιάστηκε με τη δοκιμή. Τελικά, η οικογένεια Ντέιλι πουλάει την επιχείρηση στην οικογένεια Γουίλιαμς, που έστω κι αν είχαν γίνει διάσημοι, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το αποστακτήριο, με αποτέλεσμα αυτό να κλείσει το 1954. Αργότερα, με ιδιοκτήτρια εταιρία την Cantrell and Cochrane, το Tullamore εξακολουθεί να παράγεται ως μάρκα στο Midleton, αλλά μετά από εξήντα ολόκληρα χρόνια χτίζεται το νέο αποστακτήριο, ενώ λησμόνησα να αναφέρω οτι το 1965 ενδιαμέσως είχε ευτυχώς πουληθεί, μαζί με οτι απόθεμα υπήρχε στην Irish Distillers και έτσι διασώθηκε η μάρκα και δεν ακολούθησε την τύχη άλλων ονομάτων.

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο χτίζεται κι αυτό στην πόλη Tullamore, όπου είναι και οι ρίζες του και παράγει μια σειρά από αξιόλογα whiskey, όπως το γνωστό blend Τullamore Dew και ακόμη τα 10 και 12 ετών, ενώ μας άρεσε πολύ όταν δοκιμάσαμε την έκδοση Phoenix. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση είναι διαφόρων ειδών, με έμφαση όπως είναι αναμενόμενο στα βαρέλια bourbon, ενώ το Tullamore είναι το μοναδικό blend που έχει μέσα και malt και grain και pot still whiskey. Στο αποστακτήριο φτιάχνεται μόνο malt και pot still, ενώ το grain αγοράζεται. Τέλος, ιδιαίτερα καλή εντύπωση μου έκανε η συνάντηση που είχα πριν αρκετά χρόνια με τον Global Brand Ambassandor του Tullamore, τον John Quinn, ο οποίος εργάσθηκε για πάνω από 40 χρόνια στην εταιρία και είναι από τους πιο καταρτισμένους που έχω γνωρίσει. Στο καινούριο αποστακτήριο λειτουργεί εξελιγμένο κέντρο επισκεπτών. Ένα whiskey, αντιπροσωπευτικό της ιρλανδέζικης σχολής, το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να συνεχίσω να πίνω το απίθανο, όπως πάντα, δωδεκάρι Balvenie, το οποίο έχω ανοίξει.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: