Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Κεφάλαιο 6ο / Vegan κρασί

Από τη Χριστίνα Παλάτου


{Ένας μικρός οδηγός για όλους τους wine lovers που ακολουθούν μια άλλη διατροφή}

Γίνεται ένα κρασί να μην είναι vegan? Και όμως ναι.
Μπορεί το κρασί να είναι αποτέλεσμα της αλκοολικής ζύμωσης των σταφυλιών, μιας διαδικασίας άκρως φυσικής αλλά κατά τη διάρκεια της διαύγασης του, χρησιμοποιούνται κάποια ζωικά παράγωγα που δεν καθιστούν δυνατή την vegan πιστοποίηση του.

Η διαύγαση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να έχουμε ένα καθαρό και λαμπερό κρασί στο ποτήρι μας, πράγμα που επιθυμούν άλλωστε και οι περισσότεροι καταναλωτές.

Πριν τη διαδικασία αυτή το κρασί μας είναι θολό και περιέχει μικροσκοπικά μόρια πρωτεϊνών, τρυγικά, ταννίνες και φαινολικά. Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι επιβλαβές για την υγεία μας παρ όλα αυτά δεν είναι τόσο ελκυστικά στο μάτι του καταναλωτή. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο οινοποιός / παραγωγός θα προχωρήσει σε διαύγαση. Οι τρόποί είναι αρκετοί και πρώτα πρώτα μπορούμε να την επιτύχουμε εντελώς φυσικά, με την παραμονή του κρασιού για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, στη δεξαμενή, ούτως ώστε τα μόρια που αναφέραμε πριν να σταθεροποιηθούν με αργή καθίζηση.

Ωστόσο, οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν διάφορα βοηθήματα για να επιτευχθεί η καθίζηση των μορίων, τα λεγόμενα μέσα διαύγασης. Τα πιο συνηθισμένα είναι : καζείνη (πρωτεΐνη γάλακτος), αλβουμίνη (ασπράδια αυγών), ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών). Οι βοηθητικοί αυτοί παράγοντες δεν μένουν ως πρόσθετα στο κρασί, απομακρύνονται στο τέλος της διαδικασίας, παρόλα αυτά η χρήση τους και μόνο δεν είναι αποδεκτή από τη φιλοσοφία της Vegan διατροφής.

Τα vegan Κρασιά χρησιμοποιούν διαφορετικής προέλευσης βοηθήματα, όπως είναι ο μπετονίτης (από τον άργιλο) , η πρωτεΐνη από μπιζέλια ή ο ενεργός άνθρακας και διάφορα άλλα, ενώ παράλληλα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά και τα αφιλτράριστα κρασιά, τα οποία μπορεί να μην έχουν απαραιτήτως πιστοποίηση vegan αλλά είναι φιλικά ως προς το περιβάλλον καθώς, τις περισσότερες φορές και στη vegetarian και vegan διατροφή.

Οι επιλογές μας είναι πολλές, οι οινοποιοί και η αγορά εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο ‘’ανοιχτόμυαλοι’’ σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές και πιο φυσικές μεθόδους οινοποίησης και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πολύ νόστιμα κρασιά, που θα θέλετε σίγουρα να σερβίρετε στον εαυτό σας και τους φίλους σας!

Μερικές προτάσεις που κερδίζουν επάξια μια θέση στο ποτήρι μας είναι:

Η σειρά Anarch, ερυθρό, λευκό, ροζέ από Hetero Wines, για όλες τις περιστάσεις, αλλά και για να αφήσετε το ερυθρό και το λευκό να μεγαλώσουν στην κάβα σας.

Το Mount cloud, από Navitas winery, ένα καλοκαιρινό και αρωματικό ροζέ που ταιριάζει φανταστικά με καλοκαιρινές κουβέντες και ωραία μπαλκόνια .

Το Δαφνί από το οινοποιό Λυραράκη, που αποτελεί ιδανικό πάντρεμα για τη φάβα, τα τηγανητά και τη σαλάτα αλμύρα.

Δείτε όλες τις επιλογές vegan

Μέχρι τις επόμενες προτάσεις, στην υγειά σας,

Με αγάπη
Χριστίνα.

Share: