| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Βόλτα στη Κρήτη

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Εδώ και πολύ καιρό, δέχτηκα πρόταση από μεγάλη εταιρία εισαγωγής ποτών, να συνεργαστώ σε μια σειρά από παρουσιάσεις των προϊόντων της, στην Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που είναι το βασικότερο κριτήριο για να αποδεχτώ την πρόταση, ή όχι, είναι η ποιότητα των προϊόντων Από τη στιγμή λοιπόν που το αντικείμενο της παρουσίασης ήταν ποιοτικό, δεν είχα παρά να δεχτώ την πρόταση και να ετοιμάζω βαλίτσες.

Μετά λοιπόν από δυο παρουσιάσεις, που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σειρά είχε η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο. Ομολογώ οτι είχα πάρα πολλά χρόνια να πάω στο Ηράκλειο, αφού οι προηγούμενες επισκέψεις μου στο νησί, είχαν να κάνουν με Χανιά και Ρέθυμνο. Ευτυχώς λοιπόν που υπήρχε αρκετός χρόνος, για να ρίξω μια ματιά στην πόλη, πριν πάρω τη θέση μου στην κάβα να μιλήσω για whisky. Πολύ ωραίος ο κεντρικός πεζόδρομος που περνάει μπροστά από τον Άγιο Τίτο, καθώς επίσης και οι παράπλευροι πεζόδρομοι, με τα όμορφα μαγαζάκια και καφέ. Αφού λοιπόν ήπια ένα καφέ σε ένα από αυτά, ξεκίνησα για την παρουσίαση.

Η οποία και έγινε σε δυο χρόνους, αφού η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και ο χώρος, παρότι ήταν μεγάλος, δεν ήταν επαρκής για τόσο μεγάλη συμμετοχή. Είδα λοιπόν με χαρά μου, οτι το κοινό της επαρχίας διψάει για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αφού αυτές γίνονται συνήθως Αθήνα .

Ξεκίνησα με Jura 10 ετών, το οποίο συνοδεύτηκε και από ανάλογο βίντεο για το αποστακτήριο. Το συγκεκριμένο επιλέχθηκε πρώτο στη σειρά, σαν ιδανικό για αρχάριους στην κατηγορία single malt.

Αμέσως μετά, είχε σειρά ένα σούπερ κλασικό dram, που δεν ήταν άλλο από το Dalmore 12 ετών, το οποίο επίσης συνοδεύτηκε και από αντίστοιχο βίντεο, που θα έλεγα οτι ήταν πιο πολύ αφιερωμένο στον Master Distiller θρύλο Richard Paterson. Όσοι δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο κύριος, διαβάστε το σχετικό άρθρο. Όπως είπα και στους παρευρισκόμενους, αν κάποιος μου έβαζε σαν κουίζ να πω σε τρία δευτερόλεπτα ένα δωδεκάρι whisky, το πρώτο που θα μου ερχόταν στο μυαλό, θα ήταν το Dalmore 12 ετών.

Επόμενο στη σειρά ήταν ακόμη ένα κλασικό whisky. Το Bunnahabhain 12 ετών, γιατί για αυτό μιλάμε, εντυπωσίασε τους πάντες με τις γεύσεις και τα αρώματά του, και κυρίως με το οτι δεν φαίνεται καθόλου ο αλκοολικός του βαθμός.

Και περάσαμε στο επόμενο, αυτό κι αν ήταν κλασικό. Για το δωδεκάρι Glendronach, έχω μιλήσει πολλές φορές και δεν θα μιλήσω ξανά. Αυτό που θα πω, είναι οτι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Και τελειώσαμε με ουισκάρα. Ήταν το απίθανο και πολυβραβευμένο Benriach 10 ετών Curiositas. ένας υπέροχος συνδυασμός καπνού, τύρφης και γλύκας, που άρεσε στους πάντες.

Αυτό που μου άρεσε όμως εμένα, ήταν όχι μόνο η μεγάλη συμμετοχή και στις δυο παρουσιάσεις, αλλά κυρίως η πολύ ενεργή συμμετοχή, με συνεχόμενες ερωτήσεις και απορίες.

Πέρασα ωραία. Ήταν αυτό που λέμε, το τερπνόν μετά του ωφελίμου.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: