Βόλτα στο Islay

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Η εβδομαδιαία μας επικοινωνία είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας ιδέας που μου ήρθε μεσοβδόμαδα, ή τέλος πάντων πριν ξεκινήσω να γράφω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδέα μου ήρθε σε παρουσίαση whisky, όταν έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε δωδεκάρι Bunnahabhain. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους ρώτησε αν έχω πάει στο αποστακτήριο, κι έτσι κατέβασα την ιδέα για το σημερινό άρθρο.

Το Bunnahabhain λοιπόν, είναι ένα από τα αποστακτήρια του Islay που έχω επισκεφτεί. Βέβαια δεν έχω πάει σε όλα, αλλά ωστόσο μπορώ να σας μεταφέρω νοερά σε αυτά που έχω πάει. Και αφού μιλήσαμε πρώτα για Bunnahabhain, από εκεί θα ξεκινήσω.

Το αποστακτήριο βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Margadale, στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Το όνομα του σημαίνει Στόμα του Ποταμού, για αυτό ακριβώς το λόγο. Οι χώροι είναι τεράστιοι και οι άμβυκες από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος στη βιομηχανία whisky. Πολλά περισσότερα για το αποστακτήριο μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο. Ωστόσο επειδή το σημερινό άρθρο γίνεται για τουριστικούς θα λέγαμε λόγους, θα ήθελα να πω οτι είναι πολύ ωραία και η εκδρομή και το τοπίο, αλλά δε θα την πρότεινα για καλοκαίρι. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλά κουνούπια, τουλάχιστον όταν πήγα εγώ. Το Bunnahabhain προσφέρει και δυνατότητα διαμονής, της οποίας εγώ δεν έκανα χρήση.

Πάω τώρα στο επόμενο, με τυχαία σειρά. Εξάλλου, ου γαρ έρχεται μόνο, το γήρας εννοείται. Δεν θυμάμαι δηλαδή και με ποιά σειρά είχα πάει, οπότε τα γράφω με οποιαδήποτε σειρά. Ας πω λοιπόν για το Caol Ila.

Τεράστιοι χώροι, υπερσύγχρονη μονάδα, πολύ κομπιούτερ, και από δίπλα ο ήχος της θάλασσας. Αυτό εξάλλου σημαίνει και το όνομα Caol Ila, δηλαδή ο ήχος του Islay. Πολλά ωραία whisky, οπως το κλασικό δωδεκαρι, ή το υπέροχο Distillers Edition, που μπορείς να τα δοκιμάσεις μέσα στο αποστακτήριο, ενώ υπάρχει και ειδικός χώρος, ή μάλλον αίθουσα, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, με βαρέλια που ωριμάζουν, ή μάλλον παλαιώνουν εκεί.

Τα επόμενα αποστακτήρια μας άρεσαν ακόμη περισσότερο. Το Laphroaig ας πούμε, είναι ένα μέρος που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την παραδοσιακή βυνοποίηση στα floor maltings του αποστακτηρίου, μέχρι το στέγνωμα της βύνης στον κλίβανο που καίει με τύρφη.

Το Laphroaig πατάει πάνω στη θάλασσα και σχεδόν όλοι οι χώροι είναι βαμμένοι σε άσπρο και πράσινο. Αν σταθείτε και τυχεροί και την ξενάγηση αναλάβει ο Master Distiller John Campell, τότε η βόλτα θα μείνει αξέχαστη. Πιείτε κι ένα dram από το κλασικό δεκάρι φεύγοντας, στον τόπο παραγωγής του, είναι ακόμη πιο νόστιμο.

Στο Ardbeg από την άλλη, η εμπειρία είναι μοναδική.

Η αίγλη του αποστακτηρίου, παλιά και νέα, είναι διάχυτη παντού. Πόσο μάλλον στον ειδικό χώρο που δοκιμάζονται οι πιο ιδιαίτερες ετικέτες του Ardbeg, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει μοναδικά whisky. Διαθέτει και εστιατόριο, τουλάχιστον όταν εγώ το είχα επισκεφτεί, όπου μπορείς να πιείς κι ένα dram από το κλασικό δεκάρι.

Τελευταίο άφησα το Bowmore, οχι για συγκεκριμένο λόγο, είπα άλλωστε οτι δεν θυμάμαι και την χρονολογική σειρά της επίσκεψης.

Πρόκειται για το δεύτερο αρχαιότερο αποστακτήριο στη Σκωτία, αφού ιδρύθηκε το 1779. Η επίσκεψη στα διάσημα Bowmore Vaults No 1, είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς μιλάμε για τις αρχαιότερες αποθήκες παλαίωσης whisky, σε ολόκληρη τη Σκωτία, και από όσο γνωρίζω εγώ τουλάχιστον, οι μοναδικές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Εκεί παλαιώνουν τα πιο ιδιαίτερα βαρέλια, μεταξύ των οποίων και αυτά του 1964, από τα οποία και προήλθε το whisky μύθος, Black Bowmore. Πολύ χαρακτηριστική η εικόνα της εισόδου, όπου δεσπόζει το όνομα του αποστακτηρίου με μεγάλα γράμματα. Είχα την τύχη όταν το επισκέφτηκα να πιω ένα dram με τον τεράστιο Jim Mac Ewan, ενα όνομα θρύλο σε όλη τη Σκωτία κι όχι μόνο. Πολύ ωραία εμπειρία και η επίσκεψη στα παραδοσιακά πατώματα βυνοποίησης, που προμηθεύουν τη βύνη του αποστακτηρίου, η για να ακριβολογώ, ένα μέρος αυτής, αφού η υπόλοιπη έρχεται έτοιμη, κυρίως από τη μονάδα βυνοποίησης του Port Ellen. Μην παραλείψετε να πιείτε και λίγο δωδεκάρι Bowmore. Την ώρα που δύει ο ήλιος, ο κόλπος του Lochindaal, που βρίσκεται το Bowmore, είναι από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου.

Αυτά για σήμερα και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: