Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν ξέρω αν φταίει το οτι ανήκω στα ζώδια του νερού, όμως το μυαλό μου τρέχει πάντα στη θάλασσα. Η κατάσταση χειροτερεύει(?) όταν διανύουμε καλοκαιρινούς μήνες, καλή ώρα όπως τώρα, μιας κι ο Σεπτέμβρης στο δικό μου μυαλό είναι καλοκαιρινός μήνας. Τέλος πάντων, λέω σήμερα να πάμε μια βόλτα στα νησιά της Σκωτίας.

Θα ξεκινήσω, με τυχαία σειρά κι όπως μου έρχεται στο μυαλό, με τα νησιά Orkney στον άγριο βορρά της Σκωτίας. Έχω μιλήσει και παλιότερα για τη συνάφεια που έχουν τα συγκεκριμένα νησιά με τη Σκανδιναβία. Φυσικά είχα μιλήσει για τη σχέση που είχαν με τους Βίκινγκς, αλλά τώρα μιλάω για γεωλογική συνάφεια. Εδώ, όπως και στη Σκανδιναβική χερσόνησο, υπάρχουν ελάχιστα ως καθόλου δέντρα, και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για άγριο και ανεμοδαρμένο τοπίο. Δε φαντάζομαι να πιστέψατε οτι δεν θα υπάρχει whisky στο σημερινό άρθρο. Τα αποστακτήρια που βρίσκονται εδώ είναι δυο, Highland Park και Scapa. Πίνουμε το αγαπημένο δωδεκάρι Highland Park, που μέχρι πρότινος ήταν το βορειότερο αποστακτήριο στον κόσμο. Τώρα έχουμε κι άλλο βορειότερο στη Νορβηγία, αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά. Μπορεί κάποιος να φτάσει στα Orkney Islands, είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοικώς απο το Thurso. Αν βρεθείτε στο Thurso, μην ξεχάσετε να πιείτε και κανένα Wolfburn, ένα Aurora για παράδειγμα.

Και πάμε τώρα σε άλλο νησί. Το νησί Arran συχνά περιγράφεται σαν μικρή Σκωτία. Κι αυτό διότι το τοπίο είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφο και μπορεί κανείς να δει πάρα πολλά διαφορετικές εικόνες που θα μπορούσε να συναντήσει σε πολλές περιοχές της Σκωτίας. Μπορεί κανείς να πάει μέσω του Wemmys Bay το καλοκαίρι, ή από το Ardrossan με φέρι μποτ. Για το ομώνυμο αποστακτήριο έχουμε μιλήσει παλιότερα σε σχετικό άρθρο. Πίνουμε το νόστιμο Arran 10 ετών και σαλπάρουμε για άλλο νησί.

Και το επόμενο λοιπόν, είναι το νησί Skye στη βορειοδυτική Σκωτία. Κι εδώ βέβαια μιλάμε για διαφορετικό τοπίο απο το Arran. Θα έλεγα οτι έχει ομοιότητες με τα νησιά Orkney, στο ακόμη πιο άγριο όμως. Και εκτός απο το όμορφο τοπίο, υπάρχουν κι ένα σωρό ωραία κάστρα, όπως το Armadale και το Eilean Donan. Στο υπέροχο αυτό νησί μπορεί κάποιος να φτάσει με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ακτοπλοϊκώς, αεροπορικώς, αλλά εμείς προτιμάμε οδικώς, αφου εδώ και χρόνια συνδέεται με την ηπειρωτική Σκωτία μέσω γέφυρας. Απο αποστακτήρια έχουμε πλέον δυο. Το ένα άγνωστο, το άλλο πασίγνωστο. Δηλαδή το άγνωστο Torabaig και το Talisker που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Απο εδώ μας αρέσει πολύ το σούπερ κλασικό δεκάρι, καθώς και το επίσης πολύ καλό Port Ruigh.

Φαντάζομαι οτι περιμένετε να αναφερθώ και στο νησί Islay. Αυτό όμως δεν θα γίνει. Διότι, και έχω αναφερθεί παλιότερα σε ειδικό άρθρο, αλλά και επίσης αποτελεί μια κατηγορία απο μόνο του. Μπορώ όμως να πιω ένα dram απο το πολύ ωραίο Bruichladdich Classic Laddie και να ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.