My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Whiskies για τη καραντίνα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Νομίζω οτι μπλέξαμε άσχημα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί όλο αυτό. Εμείς την πληρώσαμε απο δικά μας λάθη και κανείς δεν μας φταίει. Διότι έτσι είναι ο Έλληνας. Εύκολα απογοητεύεται και άλλο τόσο εύκολα ενθουσιάζεται. Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται οτι με την απολύτως επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, νομίσαμε ότι είμαστε άτρωτοι. Κατόπιν τούτου χαλαρώσαμε, ξεφύγαμε, και το πληρώνουμε ευρισκόμενοι αυτή τη στιγμή εν μέσω ενός δεύτερου καθολικού lockdown. Ωστόσο,

Κάτι πρέπει να πιούμε

Για να πάνε και τα φαρμάκια κάτω, που έλεγε κι η γιαγιά μου. Φυσικά δε γίνεται σε αυτή τη φάση να μαζευτούμε παρέες στο σπίτι, αλλά πάλι πρέπει να πιούμε. Κι αν ρωτάτε εμένα, προτιμώ να πίνω μόνος. Παρέα θέλω στο φαγητό. Στο ποτό θέλω να είμαι μόνος μου με σβηστά φώτα και χαμηλά τη μουσική. Και παρότι χθες βράδυ ήπια το τρομερό Navy Island Navy Strength, σήμερα θα παρατήσω τα ρούμια που τόσο λάτρεψα τον τελευταίο καιρό, και θα προτείνω ουισκάρες για να πιούμε στην καραντίνα. Θα μου πείτε, έχει κανείς κέφι για να πιεί με όλη αυτή την κατάσταση? Λειτουργεί κι αντίστροφα όλο αυτό. Δηλαδή, πρώτα πίνεις και μετά κάνεις κέφι.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, είναι το πολυαγαπημένο μου δωδεκάρι Cragganmore. Φρουτώδεις γεύσεις, πολυπλοκότητα και μια σταλιά καπνό που το κάνει αισθησιακό. Αναρωτιέμαι πόσα whisky κυκλοφορούν στην αγορά με τέτοια σχέση ποιότητας τιμής.

Και μιας και είμαι στο Speyside, ακόμη ένα κλασικό Speysider. Πίνουμε το έξοχο Mortlach 12 ετών, που κινείται περίπου στο ίδιο ύφος με το προηγούμενο, και είναι λίγο πιο σωματώδες.

Αλλάζω ύφος, κι αλλάζω και γειτονιά, ή μάλλον περιοχή. Πάω στα ανατολικά Highlands όπου βρίσκουμε το εξαίσιο Glenglassaugh Torfa. Έχουμε κι εδώ φρούτο, έχουμε όμως και τύρφη, σε μικρές ποσότητες. Ιδανικό για να ξεκινήσει κάποιος την ξενάγηση στις τυρφώδεις γεύσεις.

Πριν μερικά χρόνια, είχα γράψει ένα άρθρο για τα καλύτερα value for money whiskies. Νικητής τότε είχε αναδειχτεί εύκολα το σούπερ κλασικό δωδεκάρι Highland Park. Η τιμή απο τότε άλλαξε για τον τελικό καταναλωτή, μιας και άλλαξε και η τιμή αγοράς απο τους επίσημους εισαγωγείς στην Ελλάδα. Αυτό όμως που δεν άλλαξε, είναι το οτι παραμένει ένα σπουδαίο whisky, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σοβαρή κάβα.

Και τέλος κάτι για τους φίλους των bourbon. Αυτό που θα προτείνω είναι απο τα ποιοτικότερα της αγοράς. Βγαίνει σε μικρές παρτίδες, Michters Bourbon 10 ετών λοιπόν, και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: