Whisky Faces: Ανέστης Ζαμανόπουλος

Ανέστης ΖαμανόπουλοςΚαι σήμερα μετά απο πολύ καιρό επανερχόμαστε στην ενότητα Whisky Faces. Και είναι μεγάλη η χαρά μου, διότι θα έχω μαζί μου τον Ανέστη Ζαμανόπουλο. Πριν αρχίσω τις ερωτήσεις, να σας τον συστήσω πρώτα. Έχει ένα σωρό ιδιότητες. Να ρίξουμε μια ματιά.

Product Developer για το ρούμι Colombiana. Επίσης product developer για τη ζυθοποιία Blame the Sun, που εκτός απο ωραίες μπύρες, έχει κι ωραίο όνομα. Έχει κι άλλες ιδιότητες, που θα δούμε παρακάτω. Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά για μένα υπάρχει και κάτι σημαντικότερο. Πρόκειται για έναν απο τους πιο κουλ τύπους που έχω συναντήσει.

Αλλά καλύτερα να σταματήσω το λιβανιστήρι και να τον αφήσω να ροκάρει.

Ανέστη πες μας σε παρακαλώ, ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky.
Αισθάνεσαι τυχερός όταν προέρχεσαι από μια οικογένεια 3 γενεών στην εστίαση και σε συναφή επαγγέλματα, θυμάμαι τους συγγενείς που ερχόντουσαν με καλούδια από το εξωτερικό ή τα καράβια που έλεγαν τότε και έφερναν περίεργες φιάλες από διάφορα σημεία του πλανήτη.. Αλλά από όλες αυτές τις φιάλες αυτές που ξεχώριζαν στο ψηλότερο σημείο της κάβας ήταν αυτές που τις ονόμαζαν ουίσκι... Φυσικά καμία επαφή τότε με αντικείμενο. Το πρώτο απόσταγμα που με κέρδισε ήταν το ρούμι και για αυτό το 2004 έγινε η πρώτη επαφή στην Κούβα με τα τότε αποστακτήρια να φαντάζουν σαν ένας καινούργιος ανεξερεύνητος κόσμος. Θεωρώ όμως το 2006 ήταν η απαρχή της ενασχόλησης με το Σκωτσέζικο ουίσκι.....
Στην παρούσα φάση ποιά είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι?
Γενικά η σχέση μου με το ουίσκι ήταν πάντα τεχνολογικού ενδιαφέροντος πως από μια χούφτα κριθάρι καταλήγεις σε μια φιάλη με αρώματα και γεύσεις.... Τον καιρό αυτό εργάζομαι σαν αποσταγματοποιός για την παραγωγή κάποιον προϊόντων που θα βγουν για την διεθνή και εγχώρια αγορά καθώς και για τη ζυθοποιεία Blame the Sun που κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στο development του ελληνικού ζύθου με ένα καινούργιο taproom στο κέντρο της Αθήνας. Σταθερή επίσης είναι και η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα μαθήματα τεχνολογίας αποσταγμάτων.
Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι.Και πρόπερσι, και βάλε.Για δώσε μια εικόνα και στον κόσμο που θα μας διαβάσει.
Τα τελευταία πολλά καλοκαίρια τα περνάω στο νησί την Τήνου που έχει πλέον μεγάλη αναγνώριση σαν προορισμός για εναλλακτικές διακοπές, εκεί έχουμε κάνει ένα πολιτισμικό πυρήνα με φίλους και συναδέρφους που σχετίζεται με την φιλοξενία την εστίαση και την διασκέδαση για την ανάδειξη του νησιού που αγαπάμε και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Όλοι έχουν ακούσει για το αληθινό φαγητό που θα φας στο νησί, για τις παραλίες με τις έντονες αντιθέσεις και τους ανθρώπους που δεν χάνουν στιγμή να σε καλωσορίσουν στον τόπο τους.
Που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα? Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν ένα απο τα μέσα που έχεις για να βγάζεις τα προς το ζειν?
Ζούμε σε μια χώρα που η βιομηχανία αποσταγμάτων είναι σε βρεφικό επίπεδο και αυτό είναι που με εξιτάρει όπως επίσης σημαντικό είναι ότι έχουμε δρομολογήσει την παραγωγή και εμφιάλωση του πρώτου ελληνικού whisky, αν θεωρείς ότι κάποιος είναι τυχερός να εργάζεται στο αντικείμενο που αγαπά τότε θα έλεγα ότι είμαι τυχερός....
Πως βλέπεις τον Έλληνα σαν καταναλωτή? Γνώσεις υπάρχουν?
Είναι μια παγκόσμια τάση την οποία ακολουθεί και η Ελλάδα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι 20 και πλέον χρόνια πίσω μια χούφτα ανθρώπων έκαναν βραδιές αφιερωμένες στο whisky σε φιλικό επίπεδο και αυτό σήμερα έχει εξελιχθεί σε σεμινάρια, γευσιγνωσίες και διεθνή φεστιβάλ αφιερωμένα στο απόσταγμα που αγαπάμε... Γνώση υπάρχει το θέμα είναι να υπάρχει και ευφυΐα για την αξιοποίηση αυτής της γνώσης.
Απο τους υπόλοιπους λαούς, ποιον θα ξεχώριζες σε αυτό το κομμάτι?
Η Γαλλία είναι που ξεχωρίζει μακράν σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή αλλά και κατανάλωση αποσταγμάτων, χίλια χρόνια πριν του Σκωτσέζους, ήταν αυτοί που πρώτοι νομοθέτησαν και εξέλιξαν την τέχνη της απόσταξης καθώς είναι επίσης μια τεράστια αγορά που εξυπηρετούν οι αγαπημένοι μας Σκωτσέζοι.
Για πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μην πεις βαριά, γιατί αμέσως έρχεται σχετική ερώτηση.
Πάντα θα βρεις γύρω μου μια φιάλη Teachers για ουίσκι με σόδα και πάγο να στέκεται με αξιοπρέπεια. Glendronach 12 για να περνάς το απόγευμα σου αβίαστα και φυσικά Port Charlotte 10 αν θέλεις εντάσεις και value for money.
Τώρα πες μας μερικά once in a life time drams. Ποιά σου άρεσαν περισσότερο?
Το απόσταγμα με τον πληρέστερο χαρακτήρα όλων όσων έχω δοκιμάσει είναι το Port Ellen 25 5th release. Από εκεί και μετά το Glenfarclas 15 ξεχωρίζει πολύ στην κατηγορία του και στα γούστα μου. Εκτιμω αποστακτήρια όπως το Highland Park γιατί δημιουργεί εμφιαλώσης που είναι σημεία αναφοράς στην βιομηχανία του whisky.

Επίσης ευγνώμων είμαι γιατί έχω μοιραστεί διάφορες μαγικές εμφιαλώσεις από ανεξάρτητους εμφιαλωτές μέσο φίλων και συλλόγων whisky στην Ελλάδα.

Σημαντικό για την επιτυχία ενός αποστάγματος είναι όταν αυτό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην μύτη το στόμα στην επίγευση και στην εξέλιξη του όσο χρόνο αυτό μένει στο ποτήρι. Αν ένα αποστακτήριο βγάζει εμφιαλώσεις με την παραπάνω λογική το θεωρώ επιτυχία.
Για πες μας και κάποιο ή κάποια αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού.
Τα εγχώρια είναι αυτά που αγαπώ και πρώτα πρώτα το 7 Jokers το Tiki Bar Athens το Baba Au Rum που το θεωρώ Ωδή στην παγκόσμια σκηνή των Bar και το θρυλικό Ladoze της Θεσσαλονίκης.
Κάποιο άλλο ποτό πίνεις?
Άκου τώρα να δεις τι γίνεται. Έχω κάνει τις σπουδές μου σαν αποσταγματοποιός πάνω στο ουίσκι εμφιαλώνω ρούμι από το 2012 και όταν βολτάρω με φίλους πίνω μπύρα και τεκίλα.

Εσύ, κάποιο άλλο ποτό πίνεις?
Θα στα πω απο κοντά καθώς θα τα πίνουμε.

Μέχρι τη επόμενη εβδομάδα

Στην υγεία σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: