Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Whisky Faces: Χρήστος Κουλιζάκης

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα έχουμε πρεμιέρα. Σκέφτομαι να ξεκινήσω μια καινούρια ενότητα που θα ονομάζεται Whisky Faces. Θα φιλοξενούμε στη στήλη και θα παρουσιάζουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατά τη γνώμη μας σημαντικοί, ο καθένας με τον τρόπο του, σε ότι έχει να κάνει με το whisky. Θα είναι άνθρωποι που αγαπάνε το whisky και που βοηθούν στην ανάπτυξη του αγαπημένου μας ποτού στην Ελλάδα. Μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους σε ότι έχει να κάνει με τα επαγγέλματα, την ηλικία, τις συνήθειες, ωστόσο όλοι έχουν να κάνουν με μια κοινή συνισταμένη. Το whisky. Εξυπακούεται οτι όλοι είναι ίσοι μεταξύ ίσων και η σειρά με την οποία θα παρουσιαστούν, είναι απλώς η σειρά με την οποία τους βρήκα στο τηλέφωνο. Πάμε να δούμε ποιός είναι ο πρώτος.

Χρήστος Κουλιζάκης
Θα ήθελα να μας πεις ποιά είναι η πρώτη σου επαφή με το whisky.
Η πρώτη επαφή... ενδιαφέρουσα ερώτηση και ίσως προσωπικά κάπως αστεία γιατί αρχικά δεν ήμουν λάτρης τού ουίσκι. Οι πρώτες αναμνήσεις ήταν σαν δευτεροετής φοιτητής ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όταν έκανα την πρακτική μου σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην γενέτειρα μου, το Ρέθυμνο, είχαμε ένα πολύ καλό Έλληνα πελάτη ο οποίος κάθε βράδυ κερνούσε ένα μπουκάλι Chivas 18 ετών το προσωπικό της ταβέρνας και αναγκαστικά έπινα και εγώ λίγο με μπόλικο πάγο και κόκα κόλα... Λίγο αργότερα άρχισα να δουλεύω στην Αγγλία part time σε μια από στις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών και κάποια στιγμή υπήρχε ένα promotion για το Aberlour A'Bunadh με 5 λίρες προμήθεια στον υπάλληλο με κάθε πώληση, για ένα φοιτητή την εποχή εκείνη ήταν πολλά τα λεφτά, οπότε στην προσπάθεια μού να πουλήσω τα A'Bunadh άρχισα να διαβάζω το βιβλίο τού μεγάλου Michael Jackson 'The Malt Whisky Companion' και τότε προς μεγάλη μού έκπληξη ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο των Single Malts τα οποία ήταν το ίδιο πλούσια και ενδιαφέροντα όπως τα fine wines που μέχρι τότε ήξερα και όπως λένε στην Αγγλία 'the rest is history'
Στην παρούσα φάση ποιά είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι?
Από το 2002 και μετά όπου βρέθηκα να διευθύνω το δικό μου κατάστημα ποτών στο Εδιμβούργο μπορώ να πω πώς το ουίσκι έγινε μία μεγάλη αγάπη και ένα πάθος που τα τελευταία 10 χρόνια είναι η κυρίως επαγγελματική ενασχόληση. Στο Λονδίνο εργάζομαι σε μεγάλη εταιρεία πωλήσεων Duty Free με υπευθυνότητες την εκπαίδευση προσωπικού πάνω στο κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τις πωλήσεις. Επίσης σε προσωπικό επίπεδο ασχολούμαι με γευσιγνωσίες, σεμινάρια και εκπαιδεύσεις προσωπικού κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Που γέρνει περισσότερο η πλάστιγγα; Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν μέσο για να βγάζεις τα προς το ζείν; Ή μήπως πουθενά;
Όπως προανέφερα είμαι πολύ τυχερός που μπορώ να συνδυάζω το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αλλά σίγουρα αγάπη και μάλιστα μεγάλη, γιατί στο παρελθόν είχα απορρίψει αρκετές άλλες δουλειές με περισσότερα χρήματα πού όμως δεν είχαν σχέση με το ουίσκι.
Πως βλέπεις τον Ελληνα σαν καταναλωτή; Γνώσεις υπάρχουν;
Λόγω της μακροχρόνιας απουσίας μου από την Ελλάδα, οφείλω να ομολογήσω ότι η σχέση μου με την Ελληνική αγορά και τον Έλληνα καταναλωτή ήταν μέχρι πρόσφατα κάπως περιορισμένη σε νούμερα πωλήσεων, τα οποία όμως δεν έδειχναν ιδιαίτερη κουλτούρα ή γνώσεις πάνω στο ουίσκι αλλά περισσότερο έναν aspirational καταναλωτή.
Λες μέχρι πρόσφατα, τι άλλαξε αυτή την εικόνα;
Νομίζω ότι τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν με την οικονομική κρίση όπου έσπρωξε τον κόσμο σε μικρότερη κατανάλωση αλλά καλύτερη ποιότητα, καθώς και μεγαλύτερη κατανάλωση στο σπίτι, αυτό σταδιακά ώθησε πολύ κόσμο σε αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών και γνώσης γύρω από το αγαπημένο τούς ποτό.
Υπάρχουν στην Ελλάδα πηγές πληροφοριών και ανταλλαγής γνώσεων;
Ναι, και σε αυτό το κομμάτι νομίζω τα τελευταία χρόνια τα πάμε πολύ καλά, μια πορεία πού την έχω ζήσει σε προσωπικό επίπεδο από το 2008 που ανακάλυψα το www.whiskyforum.gr, ένα πραγματικά θησαυροφυλάκιο πληροφοριών στα Ελληνικά που πραγματικά δεν πίστευα ότι υπήρχε τέτοια γνώση και πάθος σχετικά με το ουίσκι στην Ελλάδα. Η ενασχόλησή μου με το φόρουμ και η γνωριμία μου και φιλία με ένα μικρό πυρήνα μελών του, μάς οδήγησε το 2010 στην δημιουργία του Hellenic Malt Whisky Society, ενός private club φίλων του ουίσκι.

Από τότε έχουν προστεθεί αρκετές άλλες πηγές όπως το FB γκρουπ Whisk(e)y Lovers Greece, του φίλου Γιάννη Αικατερινίδη, για να φτάσουμε αισίως στο 2018 με την ίδρυση της Greek Whisky Association, πού έχω επίσης την τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος και μέσω αυτής φέραμε την μαγεία του ουίσκι σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Ελλήνων καθώς και τις πρώτες αποκλειστικές εμφιαλωσεις Single Cask Malt Whisky, οπότε είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον, ειδικά μια πού πριν λίγες μέρες εκδόθηκε το πρώτο Ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι 《ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ》του Θεόδωρου Σπυρόπουλου.
Από τους υπόλοιπους καταναλωτές ποιό λαό θα ξεχώριζες;
Υπάρχουν αρκετοί λαοί πού έχουν μεγάλη προτίμηση και ιδιαίτερη σχέση με το ουίσκι και φαίνεται εύκολα από τις παγκόσμιες πωλήσεις, αλλά για εμένα ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι Σουηδοί (και γενικότερα οι Σκανδιναβοί) και οι Ιάπωνες. Προσωπικά θεωρώ ότι χωρίς αυτούς, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά στο χώρο του Σκωτσέζικου ουίσκι αλλά και τού ουίσκι γενικότερα.
Πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μη μου πεις βαριά, γιατί αμέσως έρχεται σχετική ερώτηση.
Στο σπίτι βρίσκονται ανοιχτά αρκετά μπουκάλια χωρισμένα συνήθως σε τυρφώδη και μη. Στο πρώτο στρατόπεδο Ardbeg 10 ετών, Ardbeg Uigeadail, Laphroaig 10 ετών και Kilchoman Sanaig έχουν την τιμητική τους. Στα μη τυρφώδη, αγαπημένες επιλογές τελευταία είναι Glen Scotia Victoriana, Wolfburn Northland, Teeling Single Malt και Loch Lomond Single Grain>
Τώρα πες μας τρια once in a lifetime drams. Ποιό σου άρεσε περισσότερο.
Lifetime drams, αυτό τώρα είναι πολύ δύσκολο, τα τελευταία 20 χρόνια είχα το προνόμιο, την τύχη και την ευτυχία να δοκιμάσω παρά πολλά σπάνια και ακριβά ουίσκι, οπότε οι παρακάτω επιλογές έχουν πιο πολύ συναισθηματικό χαρακτήρα παρά γευσιγνωστικό:

The Arran Private Cask Selection 12 ετών. Specially Selected and Bottled for the Greek Whisky Association, το πρώτο Single Cask Single Malt πού εμφιαλώθηκε για Ελληνικό Σύλλογο Ουίσκι.

Ardbeg 1972 32 ετών Cask 866 δώρο φεύγοντας από το Εδιμβούργο για το Λονδίνο για να αναλάβω καθήκοντα στα Berry Brothers & Rudd.

Dalmore Constellation Collection 1969 Cask 1 μαζί με τον Ricard Paterson όταν τον επισκέφθηκα στο εργαστήριο του στην Γλασκώβη.
Πες μας και δυο τρια αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού, μιας και είσαι πολυταξιδεμένος.
Στο Λονδίνο χωρίς δεύτερη σκέψη το Millroy's of Soho, φοβερή ποικιλία, προσωπικό με γνώση και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Εδιμβούργο, The Vaults, αν και είναι μόνο για μέλη της SMWS, οπότε δεύτερη επιλογή το Usquabae στηΓλασκώβη, αναμφισβήτητα το Òran Mór όχι μόνο για τα ουίσκι άλλα και για την υπέροχη αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης πού περιέχει.

Μόσχα, The Whisky Rooms, μεγάλη ποικιλία και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Κίεβο, Whisky Corner, μεγάλη γκάμα και ειδικότητα σε αποκλειστικές εμφιαλώσεις σε Ουκρανικά βαρέλια και υπέροχη κουζίνα.
Κάποιο άλλο ποτό πίνεις;
Έχω μεγάλη αγάπη στο καλό κρασί, είναι άλλωστε η δεύτερη επαγγελματική μου κατάρτιση, στο καλό ρούμι και σε επιλεγμένα κοκτέιλ.


Μέχρι τη επόμενη εβδομάδα

Στην υγεία σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: