Whisky Faces: Γιώργος Παπαδογούλας

Σε περίπτωση που κάποιοι απο τους φίλους αναγνώστες έχασαν κάποιο επεισόδιο, κάνω πάλι μια ενημέρωση. Πριν τρεις εβδομάδες, ξεκινήσαμε μια καινούρια ενότητα που θα λέγεται whisky faces. Θα παρουσιάζουμε, και θα μιλάμε, με σημαντικά κατά τη γνώμη μας πρόσωπα, που έχουν την ίδια λόξα με εμάς. Το whisky. Σήμερα λοιπόν έχει σειρά ο Γιώργος Παπαδογούλας.

Γιώργος Παπαδογούλας


Γιώργο ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky;
Ξεκίνησα να πρωτοδουλεύω Μπάρμαν στα Εξάρχεια κάπου τον προηγούμενο αιώνα… Εκείνη την εποχή ο ιδιοκτήτης έπινε JWRL και εγώ για να καλύψω την «κατανάλωσή» μου, άρχισα να πίνω το ίδιο!
Στην παρούσα φάση ποιά είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι
Εργάζομαι ως “Spirit Business Developer” στην εταιρεία Vinalia και ως εισηγητής στην “Bar Academy”. Και στις δύο αυτές απασχολήσεις δουλεύω με και γύρω από το Whisky. Με την ευρύτερη έννοια του Γευσιγνώστη Whisky (προτιμώ τον όρο θαυμαστή του Whisky) οργανώνω και πραγματοποιώ ταξίδια στη Σκωτία, μόνος ή με ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν αποστακτήρια με την υποστήριξη της Vins Tours του φίλου μου Σπύρου Τριανταφύλλου.
Που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα; Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν μέσο να βγάζεις τα προς το ζείν; Ή μήπως πουθενά;
Ήμουν είμαι και θα είμαι λάτρης του Whisky, ειδικά των Σκωτσέζικων και Ιρλανδικών, πριν αυτά γίνουν κομμάτι της επαγγελματικής μου δράσης. Και θα παραμείνω μέχρι το τελευταίο Drum μου  το Whisky είναι για μένα ένας τρόπος ταξιδιού μέσα από τους μύθους του, τις αλήθειες του, τις τεχνικές του και φυσικά και πάνω από όλα τους ανθρώπους του!!!
Πως βλέπεις τον Έλληνα ως καταναλωτή; Γνώσεις υπάρχουν;
Είναι σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από την δεκαετία του 90 και του 2000. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία απλώς «γύρισε « την κατανάλωσή» της από «απλά» και «Special», σε Malt… χωρίς να καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι ένα Malt. Οργανώθηκαν όμως οι Aficionados (5 club), μια και δεν μπορούμε ΟΥΤΕ εδώ να τα βρούμε σαν λαός, και έχουμε μια πρωτοφανή σειρά individual bottling σαν χώρα. Νομίζω ότι μόνο για την Ελλάδα σήμερα κυκλοφορούν από τις ενώσεις και τα club περίπου 10 bottlings!!!

Γενικά πάντως για να μείνω εντός θέματος της ερώτησης, που λέγαμε και στο σχολείο, ο ευρύτερος καταναλωτής δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν….
Από τους υπόλοιπους καταναλωτές, ποιό λαό θα ξεχώριζες;
Οι Ρώσοι είναι αγορά σοβαρή και ανερχόμενη δύναμη. Γερμανοί και Ολλανδοί νομίζω ότι έχουν τους περισσότερους φανατικούς – geeks που έχω δει ποτέ σε συνάθροιση. Όχι ότι σαν λαοί ποσοστιαία ξέρουν περισσότερα από εμάς αλλά αυτοί που ασχολούνται γνωρίζουν εντυπωσιακά «άχρηστες» πληροφορίες!!!
Πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μη μου πεις βαριά, γιατί αμέσως μετά έρχεται σχετική ερώτηση.
Loch Lomond Reserve
Teacher's
Glenfididch 12 yo
Τώρα πες μας τρια once in a lifetime drams.Ποιό σου άρεσε περισσότερο;
Ωχχχχχχ Δύσκολο πολύ αυτό…..

Lagavulin 16 yo Moscatel Finish
Little Mill 40 yo
Macallan 1955

Αλλά αδικώ ένα σκασμό άλλα έτσι θέλω να ξέρετε!!!
Πες μας δυο τρια αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού, μιας και είσαι πολυταξιδεμένος.
Lost & Found Λευκωσία
Blue Spoon Amsterdam
The Pot Still Γλασκώβη
Κάποιο άλλο ποτό πίνεις;
Δεν κατάλαβα την ερώτηση….. ))))))))))


Μέχρι τη επόμενη εβδομάδα

Στην υγεία σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: